Nyheter

SV vil smake på blågrønn alkoholpolitikk

Solberg-regjeringen kan få bistand til flere, planlagte liberaliseringer av alkoholpolitikken. SV åpner for å vurdere nye salgstider på polet og for butikkøl.

KrF protesterte raskt – og høyrøstet. Andre partier slamret også fort døren for de fire forslagene til en friere alkoholpolitikk i det nye, blågrønne regjeringsprogrammet.

Men når Vårt Land detaljert spør hvert enkelt opposisjonsparti om hvordan de vil håndtere alkoholforslagene, viser det seg at regjeringen har sjanse til å få endret alkoholpolitikk likevel.

– Vi er villig til å se på forslaget, sier SVs helsepolitiske talsmann, Nicholas Wilkinson om å øke salgstid for øl med én time og polutsalgene kan følge lokale åpningstider i butikker.

I tillegg til SV vil også Ap vurdere et annet av forslagene: Mer fleksibel holdning til litt sterkere lokalprodusert øl i butikker. For SV er likefullt dette klart:

– Vi vil føre en trygg og restriktiv alkoholpolitikk. Tilgangen skal være begrenset, slik at færre får vonde opplevelser, sier Wilkinson.

LES OGSÅ: Mange blå løfter i rausere program

Stridspunktene

De to alkoholforslagene som møtte mest refs, var disse:

• Gjøre det mulig å gi kommunal salgsbevilling av alkohol til kl 21 på hverdager og lørdager.

• Endre alkoholloven slik at åpningstidene i Vinmonopolets lokale butikker kan følge kommunalt fastsatte salgstider for alkohol.

Det siste innebærer eksempelvis at et polutsalg i et kjøpesenter kan ha åpent like lenge som dagligvarebutikker med ølsalg i samme senter.

LES OGSÅ: Frp får alkoholminister

I SVs program

Men for SV er deler av dette alt kjent politikk. I det forrige stortingsprogrammet – fra 2013 til 2017 – ville nemlig SV selv utvide åpningstidene. SV ville stå vakt rundt Vinmonopolet, men også føre en alkoholpolitikk som var «konsekvent og forståelig».

Derfor ville partiet «fjerne ordningen med forkortede salgstider dagen før helligdager og på lørdager». Også Vinmonopolet var inkludert i følgende løfte: «Tillate salg av alkohol etter klokken 1500 også på dager før helligdag».

Om regjeringens forslag om ny salgstid for butikkøl og åpningstider på polet, sier SVs talsmann:

– Dette er spørsmål som må behandles i partiet. I tidligere partiprogram har vi vært for lengre åpningstider for salg av alkohol. Vi er villige til å se på forslaget, men vi vil ikke ha noe norsk Las Vegas med fullt frislipp.

Om utvidet butikkøl: Fra de andre opposisjonspartiene er det tommelen ned for salg av butikkøl en time lenger enn i dag:

KrF: – Man kan hevde at å utvide med en time er lite. Men det gir jo i sum et større forbruk, sier talskvinne Olaug Bollestad.

Sp: – Støtte fra Sp er helt usannsynlig, melder talskvinne Kjersti Toppe.

Ap: – Vi ser ikke noe stort behov for utvidede åpningstider for salg av alkohol. Vi kan ikke støtte dette slik vi ser det nå, sier Tellef Inge Mørland i Aps helsefraksjon.

Om utvidet polsalg: I motsetning til SV vil tre andre partier for regjeringen vil vrake fremstøt fra de blågrønne for å endre åpningstider på polet:

KrF: – For KrF er ikke dette noen problemstilling, sier Bollestad.

Sp: – Sps program setter stopp for noe slikt, uttaler Toppe.

Ap: Arbeiderpartiet vil fortsatt ha sentralt styrte åpningstider for Vinmonopolet – og utgangspunktet er at disse ligger fast. Ingenting tilsier endringer nå, uttaler Mørland.

LES OGSÅ: Skaper unødig tvil om samlivskrav

Om sterkere butikkøl: I plattformen vil de blågrønne «innføre fleksibilitet i grensen for alkoholinnhold» for å legge til rette for at mikro - og minibryggerier skal kunne selge produkter i vanlig butikk.

I praksis betyr det åpning for øl som kan være noe sterkere enn dagens pils i butikkene. Hverken SV eller Ap lukker døren helt:

SV: – Det er et forslag SV er villige til å vurdere. Jeg synes det er bra med lokalprodusert drikke og lokale jobber, sier Wilkinson.

Ap: – Vi er positive til å legge til rette for lokale produsenter og mikrobryggerier. Vi vil derfor ikke avvise tiltak som kan gjøre konkurransesituasjonen enklere før vi har sett de enkelte forslagene. Det har imidlertid ikke vært Aps politikk å øke grensen for produkters alkoholinnhold i vanlige butikker.

Sp: – Det er lite sannsynlig at Sp kan støtte dette. Om reglene nå endres, kan det i sum utfordre unntaket vi har for dagens vinmonopolordning, sier Toppe.

KrF: – Nei, dette er en bakvei for å innføre Venstres sterkøl i butikk, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Slik serverer partiene alkohol

Om kommunal frihet: Frp vil egentlig fjerne alle reguleringer, mens Høyre og Venstre ønsker kommunal frihet i skjenkepolitikk. Som regjeringstrio varsler de nå forslag om å «gi kommunene større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder». Partier roper ikke unisont nei.

SV: Wilkinson mener formuleringen er ullen – og vil se forslaget fra regjeringen først.

Ap: – Partiprogrammet slår fast at vi ønsker å føre en restriktiv alkoholpolitikk. Det vil være utgangspunktet for den behandlingen vi gjør av de endringsforslag regjerningen måtte komme med, sier Mørland.

Sp: – De kan glemme støtte dersom regjeringen vil fjerne alkohollovens maksimaltid for skjenking klokken 03.00, varsler Toppe.

KrF: – Nei, faren er at den ene kommunen overbyr den andre i å stenge sent, sier Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter