Nyheter

Styrker ideologiske verksted for ungdomslederne

Den siste tiden har tankesmiene Civita og Agenda trappet opp fellesmøter for ungdomslederne. Målet er å stryke sentrum-venstre og sentrum-høyre som regjeringsalternativer, mener KrFUs leder.

– Både Civita og Agenda har samlinger for ungdomspartiene omtrent en gang i måneden som vi blir invitert til. Civita med de borgerlige ungdomspartiene, og Agenda med ungdomspartiene i sentrum-venstre av politikken, sier Martine Tønnessen, leder i KrFU.

Hun er klar på at tankesmiene har en agenda for møtene de tar initiativ til.

– Både Civita og Agenda har klare mål. Agenda ønsker seg en sentrum-venstre regjering, mens Civita ønsker en borgerlig regjering, sier Tønnessen.

KrFU-leder Tønnessen forteller at møtene til tankesmiene ofte handler om dagsaktuelle temaer, der tankesmiene innleder, deretter diskuterer ungdomspartilederne og tankesmiens rådgivere sakene.

– Ofte er rådgiverne til tankesmiene uenige seg imellom. Jeg opplever ikke at de forsøker å «selge» en side av saken til oss, sier Tønnessen.

Hun forteller at ungdomspartilederne ofte samles sosialt etterpå, og tror at møtene er viktige for samarbeid på tvers av ungdomspartiene.

Les også: Splittet om prostitusjon

Prioriterer begge

– Det er viktig for oss i KrFU at vi ikke prioriterer en av tankesmiene foran den andre, sier hun.

Tønnessen forteller at de ikke har ressursene til å arrangere møter mellom ungdomspartilederne selv, og mener at det ikke er problematisk at de stiller på møtene med tankesmiene.

– Vi finner det helt naturlig å komme på arrangementene tankesmiene inviterer til. Vi kan også komme med innspill til hva vi ønsker at temaene skal være, sier Tønnessen.

Les også: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad går kraftig imot avkriminalisering av narkotika som KrFU vurderer å vedta

Unge Venstre ute

KrFU-lederen forteller at Unge Venstre tidligere ble invitert til Agendas møter, men at de ikke inviteres nå lenger. Hun tror det skyldes at Venstre har gått inn i regjering med Høyre og Frp.

– Mitt inntrykk er at de har sluttet å invitere Unge Venstre etter at Venstre gikk i regjering, sier Tønnesen.

Hun mener en sentrum-venstre-løsning i dag ikke er så sannsynlig uten Venstre, gitt dagens styrkeforhold mellom partiene. Derfor mener hun det er uklokt av Agenda å utelukke Venstre.

– Dersom Venstre definerer seg helt ut av sentrum og over på borgerlig side er det en annen sak, sier Tønnessen.

Les også: De unges 'rusrevolusjon'

Denne våren

Agendas frokostmøter startet i februar eller mars i år, og de har arrangert tre frokostmøter for ungdomspartilederne så langt i år, forteller Tønnessen.

– For meg virker det som at Agenda tar eierskap og ansvar for fem partier i norsk politikk. De er Sosialistisk Ungdom, AUF, Grønn Ungdom, Senterungdommen og KrFU, sier Tønnessen.

Tidligere leder i Unge Venstre fra 2013-2017, Tord Hustveit, forteller at de ble invitert til møter med forskere og lignende hos Agenda, men at hans inntrykk er at de møtene var sporadiske.

Han forteller ungdomspartilederne i Agenda inviterte befant seg i sentrum-venstre av norsk politikk. Noen ganger inviterte de også ledere i andre ungdomsorganisasjoner.

– Jeg har hørt noen nevne at Unge Venstre ikke lenger inviteres fordi Venstre sitter i regjering. Men jeg har spurt Agenda om det, og de jeg snakket med der sier at det ikke stemmer, sier Hustveit.

Sondre Hansmark ble valgt som leder av Unge Venstre i fjor høst. Han er ikke sikker på om det er en sammenheng mellom regjeringsdeltakelse og at Unge Venstre ikke blir invitert til Agenda.

– Jeg har hørt at det kan være fordi Venstre nå sitter i regjering med Høyre og Frp, men jeg er usikker på om det stemmer. Jeg har ikke blitt invitert på noen slike møter hos Agenda siden jeg ble valgt til leder i oktober i fjor, sier Hansmark.

Les også: Twitter-trakassert på Unge Høyre-møte

Startfase

Kaja Storvik, leder i Agenda, sier at møtene ikke er faste og månedlige, men at Agenda er i en startfase der de tester ut ulike møteformer.

– Ingenting er skrevet i stein om hvem som er invitert til våre samlinger. For et og et halvt år siden inviterte vi alle de internasjonalt ansvarlige i ungdomspartiene på en studietur til Mosambik, sier Storvik.

Les også: KrFU mener Unge Venstre med sin «verdireform» fremmer forslag på tvers av menneskeverdet.

Civitas faste møter

Kristin Clemet, leder av tankesmien Civita, bekrefter at de har månedlige møter med ungdomspartilederne, men sier at det er noe de startet med i år.

Nåværende statssekretær i justisdepartementet, og leder i Unge Venstre fra 2010-2013, Sveinung Rotevatn, mener at betydningen Civita har spilt i for dannelsen av regjeringssamarbeidet mellom Venstre, Høyre og Frp ikke må overdrives.

– Jeg vil være litt forsiktig med å koble sammenhengen mellom Civita og regjeringssamarbeid for sterkt, sier Rotevatn.

LES MER: – Tankesmier tilhører høyresiden

God erfaring

Han mener at Venstres beslutning om å gå inn i regjering først og fremst bygger på erfaringen de gjorde seg som samarbeidsparti i fire år.

– Konklusjonen etter de fire årene var nok at vi tror at Venstre kan få til mer i regjering enn utenfor, sier Rotevatn.

Han tror ikke Civita hadde stor innflytelse på han mens han var leder i Unge Venstre.

– Jeg var på et miniseminar én eller to ganger med ledelsen i de andre ungdomspartiene på borgerlig side, sier Rotevatn.

Rollen Civita har hatt for borgerlig samarbeid er overvurdert og undervurdert på samme tid, mener han.

– Det er mange som tenker at Civita er en hemmelig organisasjon som møtes og planlegger regjeringskonstellasjoner. Samtidig er det undervurdert hvor viktig det er at ungdomspolitikere lærer hverandre å kjenne på tvers av partilinjer, sier Rotevatn.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter