Nyheter

Strever med å få nok unge kandidater

I Møre, Nidaros og Bjørgvin har ikke bispedømmene funnet nok kandidater under 30 år til å stille til bispedømmerådsvalg. Nominasjonskomiteenes lister risikerer å bli underkjent.

– Vi jobber hardt for å få tak i en kandidat til under tretti, og håper vi vil få det til før valgrådet møtes i morgen, sier Brit Skjelbred.

Hun er førstekandidat på nominasjonskomiteens liste i Nidaros bispedømme. Nominasjonskomiteen leverte inn sin kandidatliste innen fristen 30. april, men fikk den ikke godkjent fordi ungdomsandelen var for lav. Da utvidet valgrådet fristen, slik at nominasjonskomiteen kunne få i stand en liste som oppfyller kravet til 20 prosent ungdomsandel (under 30 år) innen 10. mai.

– Det ser ut til at de vil få tak i en ny kandidat, og da vil vi godkjenne den. Men hvis de ikke får tak i en kandidat til under 30, må vi vurdere om vi skal godkjenne listen eller ikke. Stemningen i valgrådet peker i retning av at vi ikke kommer til å godkjenne ufullstendige lister, sier Knut Kittelsaa, som er leder i valgrådet i Nidaros.

I Nidaros har valgrådet heller ikke godkjent Bønnelistas liste.

– Noen av kandidatene på Bønnelista er ikke registrert i våre registre, og vi jobber nå for å finne ut av om de er medlem i Den norske kirke, sier Kittelsaa.

LES MER: Bønnelista – en ny, konservativ kirkegruppering.

Bjørgvin prøver

I Bjørgvin oppfylte nominasjonskomiteens liste opprinnelig kravene om ungdomsrepresentasjon, og ble godkjent.

Men så trakk to av kandidatene seg. Nominasjonskomiteens liste har dermed en ungdomsandel på 15 prosent. Listene er likevel godkjent, står det på Bjørgvin bispedømmes hjemmesider.

Det er ikke Karl Johan Kirkebø, førstekandidat for Åpen folkekirkes liste i Bjørgvin, fornøyd med.

– Det er ingen som har prøvd å gjøre noe feil med vilje her. Men jeg mener det er feil at en liste som ikke tilfredsstiller kravene blir godkjent, sier han.

Kirkebø mener dette kan føre til at valglistene kan manipuleres ved senere valg.

– Dette kan føre til at noen lister tegner opp unge kandidater, som så trekker seg etter at listene har blitt godkjent. Slik skal det ikke være.

Han mener rutinene for valglister bør gjennomgås på nytt.

– Det er viktig at det stilles minst like strenge krav til nominasjonskomiteens liste som til de andre listene, sier Kirkebø.

LES MER: To lister mangler kandidater. Men bare en liste får stille til valg

Møre

Onsdag skrev Vårt Land at valgrådet i Møre bispedømme har godkjent nominasjonskomiteens liste, til tross for at listen ikke oppfyller kravet til 20 prosent ungdomsandel.

Til sammenligning ga ikke valgrådet i Møre utsatt frist til Bønnelista, da de ringte for å be om utsatt listefrist nettopp for å få tak i én ekstra ungdomskandidat. Valgrådet i Møre bispedømme har et nytt møte om saken torsdag ettermiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter