Nyheter

– Støtt Listhaug

Kristenkonservative Bjarte Ystebø refser KrF-lederens «fiendebilde av Sylvi Listhaug» og varsler motstand mot å droppe Høyre/Frp.

Bilde 1 av 2

I hvert valgår samler avisredaktøren hundrevis til den kristenkonservative mønstringen Oslo Symposium. Foran neste valg vil han nok en gang invitere Listhaug til samlingen og la symposiet bli oppmarsj for fortsatt blå regjering.

– Det er helt greit at KrF kritiserer enkelte punkter i Listhaugs utkast til asylinnstramminger. Den rollen setter mange velgere pris på. Men det er noe helt annet enn å skape et fiendebilde av Listhaug, sier Ystebø.

Han reagerer både på KrF-leder Knut Arild Hareides retorikk om «ekstremværet Listhaug» og senest duellen som partilederen hadde med Listhaug i NRK mandag morgen.

– Bidrar Hareide på denne måten selv til å lage et fiendebilde av Sylvi Listhaug?

– Ja. Å lage et skuespill av forholdet til regjeringen er ikke seriøst, svarer han.

LES OGSÅ: Lokal Frp-topp meldte seg ut av kirken – var aldri medlem

«Støtte og ros»

Ystebø er KrF-medlem, er avisleder i Norge IDAG og foran valget i 2009 drev han betydelig press mot KrFs regjeringskurs gjennom sammenslutningen Kristenfolket.

Det var i en kommentar i Norge IDAG han nylig skrev at han først advarte KrF mot å gjøre Listhaug og Frp «til hovedfiender». Han hevdet også at KrF gjør forsøk på å «undergrave» Listhaug, som i stedet «fortjener støtte og ros».

Støttereaksjonene i sosiale medier var mange etterpå. Han tror forståelsen på den konservative KrF-grasrota for Listhaugs opptreden er større enn det som kommer frem i offentligheten.

– Det er nok også KrF-ledelsen klar over, mener Ystebø.

LES OGSÅ: Hareide i ekstremvær etter Listhaug-kallenavn

Kløft til KrF

Neste vår kan KrF ha landet ny regjeringsstrategi og Ystebø skal da igjen arrangere Oslo Symposium.

– Oslo Symposium har fortsatt en politisk linje: De ikke-sosialistiske partiene har et helt grunnleggende idéfellesskap og bør styre sammen. Dagens regjering har gjort en god jobb og den bør få fortsette, sier Ystebø.

Dermed kan det oppstå kløft mellom de kristenkonservative og KrF. Det kan skje dersom KrF innstiller på en ny regjering uten Frp eller om forslaget ikke utelukker samarbeid med Ap.

Ystebø frykter spekulasjoner om «en stemme på KrF kan gi makt til Støre».

– Det vil i så fall være et kjempeproblem. Da vil mange tradisjonelle velgere her vestpå ha vanskeligheter med å stemme KrF. Og det forstår jeg godt, sier Ystebø, som advarer mot Aps tradisjoner:

– Men da bør de ikke glemme at det i Ap-systemet er mange som står opp hver morgen og spør seg: Hvordan kan jeg fremme en radikal kjønnsagenda i dag? Hvordan kan jeg redusere kristendommens rolle? «Jonas'er» kommer og går, men ikke den politiske bevegelsen.

LES OGSÅ: Listhaug fekk barnetrua frå farmor

Konfliktområde

KrF-leder Hareide sier at han «ikke har ønske om noe fiendebilde».

– Men Listhaug forvalter et område som skaper konflikter. Også overfor Ap har KrF opplevd tydeligere motsetninger, påpeker Hareide.

Han sier utfordringen er at Listhaug ikke har fulgt opp asylforliket slik flertallet på Stortinget ønsket. Også retorikken har skapt problemer, senest for statsministeren selv i Stortinget forrige uke.

– Da er det riktig å si at det er Listhaug som har skapt en situasjon, sier Hareide.

Forstyrrende?

Han påpeker at han bare har gjennomført den ene debatten, altså i Politisk kvarter.

– Kan det bli forstyrrende for valgkampen om Oslo Symposium har front mot KrF?

– Vi vil gjøre våre valg, ut fra det som tjener KrF. Men det her vært flott å være til stede på dette symposiet og jeg håper jeg blir invitert. Det er lov å prøve å påvirke KrF, svarer han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter