Nyheter

«Større problemer med Civita enn den gjengen»

Rødts Mimir Kristjánsson er eneste taler fra venstresiden på Oslo Symposium.

Kristjánsson sluttet nylig som nyhetssjef i Klassekampen for å slå seg opp som Rødt-politiker i hjembyen Stavanger.

Som leder i Rød Ungdom gjorde han seg bemerket da han i 2004 stormet KrFs landsmøte med legefrakk og sprayflaske mens han ropte: «Det har brutt ut en epidemi! Den heter homofobi».

15 år senere skal han tale om kristen kulturarvs betydning for det norske likhetssamfunnet. Det har ført til kritikk om at han legitimerer holdningene Oslo Symposium står for, forteller Kristjánsson.

– Dette er ingen taus kristenmajoritet

– Det er litt komisk at noen reagerer på det, men ikke når jeg taler hos Civita. Det er liksom greit at en sosialist snakker for milliardærenes tankesmie, men ikke for de kristne. Jeg har egentlig større problemer med Civita enn den gjengen.

Kristjánsson mener man bør stille opp hos dem man er uenig med.

– Jeg kan ikke «no platforme» meg selv. Dette er tross alt et arrangement finansministeren skal tale på. Jeg tviler på at jeg blir smittet av «galimatiaskristendom» der. De vil nok like temavalget, men mislike det sosialistiske budskapet mitt.

Som forfatter og pressemann har han vært opptatt av å bevare en folkelig venstreside, en «god venstrepopulisme».

Også Oslo Symposium ynder å fremstille seg som et grasrotprosjekt, men Kristjánsson ser ingen paralleller til sitt eget prosjekt:

– Jeg har ingen illusjoner om at de representerer en taus majoritet eller kristenfolket i Norge.

LES OGSÅ: – Trist at trossamfunn velger å være tilknyttet Til Helhet

Mener en kristen utfordrer ville vært vanskeligere

Religionshistoriker Hanne Linn Skogvang tror en taler fra ytre venstre er mindre truende for symposiepublikummet enn en utfordrende stemme «fra samme kristne prosjekt»:

– Det er lettere ikke å ta det på alvor. Men formatet legger jo ikke til rette for noen utfordringer uansett. Det er en serie taler og veldig lite dialog

På spørsmål fra Vårt Land om det hadde vært en mer reell utfordring for publikum å få inn en tydelig kristen motstemme, svarer symposiesjef Bjarte Ystebø:

– Ideen er god, men det ville måtte bli i et debattformat. Det er noe vi har snakket om og jeg ser ikke bort fra at det blir aktuelt i fremtiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter