Politikk

Storoppgjør om rus

Den blå regjeringen lovet opptrapping i rusomsorgen og økt andel ideelle aktører. Nå anklager opposisjonen Bent Høie for å bidra til det motsatte.

Det sjelden kost at rusomsorg og ideelle aktører utløser kritiske spørsmål fra hele tre stortingsrepresentanter. Nettopp det skjedde i Stortingets spørretime i går, der Arbeiderpartiets Kari Henriksen, og Senterpartiets Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen bidro i grillingen.

I sentrum som stod en anbudsrunde for rusbehandlingsplasser i Helse Sør-Øst. Den resulterte i at de to tradisjonsrike avdelingene til Blå Kors Borgestadklinikken i Drammen og Vennesla må legge ned. Et storstilt løftebrudd fra regjeringen, skal vi tro Sps helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe.

I Jeløya-plattformen lover nemlig regjeringen flere behandlingsplasser og bedre ettervern for alkoholmisbrukere, og en økning av andelen ideelle aktører:

– Ingen av de to premissene er ivaretatt i anbudsrunden. Totalt antall plasser er redusert, og de er vridd bort fra alkohol- og medikamentbehandling og over til andre lidelser, sier Toppe til Vårt Land.

LES OGSÅ: Brukere kjemper for rusklinikker

Forhistorien

18. mai i fjor offentliggjorde Helse Sør-Øst rusbehandlingsanbudet det her er snakk om. Bakteppet var at Borgestadklinikken hadde sagt opp sin løpende avtale med Helse Sør-Øst fordi de økonomiske rammene ikke var nok til å dekke driften av de 129 plassene. Men da anbudskonkurransen kom, la den opp til betydelige kutt i tjenestene som hadde inngått i Borgestadklinikkens avtale. Deler av tjenestene som var blitt løst av ideelle, ble flyttet til det offentlige. Blant annet vil Helse Sør-Øst bygge opp en avrusningsavdeling på ti plasser på Sykehuset i Telemark.

– Det går på bekostning av muligheten for ideelle aktører til å drive helhetlig rusbehandling. Rusbehandlingstilbudet svekkes, stikk i strid med regjeringens opptrapping av rusfeltet. Jeg mener at helseministeren må rydde opp, sa generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors til Vårt Land i juni.

I januar i år kom resultatet: Helse Sør-Øst vil bare kjøpe 100 plasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og kun 57 av dem av Borgestadklinikken. Dermed må filialene i Drammen og Vennesla legges ned. De har vært drevet sammenhengende i henholdsvis 41 og 70 år. Dette til tross for at Bent Høie i fjor kalte Helse Sør-Øst inn på teppet for å sikre at kapasiteten ved Borgestadklinikken ble opprettholdt.

LES OGSÅ: Blå Kors mister rusoppdrag

Bent Høie avviser kritikken

– Premisset er feil. Borgestadklinikken fikk den største delen av plassene i anbudsrunden. Alle som vant fram er ideelle aktører. Helse Sør-Øst har økt den økonomiske rammen for anbudet med 20 millioner, svarte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Toppe i spørretimerunden.

Overfor Vårt Land avviser han både kritikken om at alkoholomsorgen svekkes og at regjeringen går mot sitt eget løfte om økt ideell andel.

– Toppe tar feil. Kritikken hennes er urimelig. Regjeringen har vært bekymret for ventetiden mellom avrusning og behandling. Før regnet man én avrusningsplass og én behandlingsplass som to plasser. Nå lager regjeringen sammenhengende løp uten ventetid mellom de to fasene. Disse regnes som én plass, sier Høie.

Derfor er de 100 plassene i virkeligheten en styrking av tilbudet, selv om tallet ser lavere ut enn 129, mener han.

– Ideelle vant anbudene og får mer penger per plass. Ingen av de elleve aktørene som deltok i runden har påklaget det, sier Høie.

LES OGSÅ: Kutter i tjenester fra ideelle barnevernssentre

Kjersti Toppe: – Uærlig

Kjersti Toppe ble merkbart mer irritert for hvert svar fra helse- og omsorgsministeren. Det toppet seg da hun stemplet Høies regnestykket som uærlig og «oppsiktsvekkende»:

– Forutsetningene i anbudsrunden var at antall plasser ble redusert. Deler av disse ble reservert for andre grupper enn dem med alkoholproblemer. Når tilbudet til alkoholavhengige svekkes, hva vil helseministeren gjøre for å oppfylle regjeringsplattformen?

Bent Høie svarte at anbudsrunden vektla tilbud til folk med alvorlige rus- og psykiske helseutfordrninger, siden en utredning har vist at dette tilbudet er særlig mangelfullt i regionen.

– Ungdom og folk med sammensatte rusproblemer og helseutfordringer har ventet uforholdsmessig lenge på plass, sier Høie til Vårt Land.

Kjersti Toppe mener det er for svakt:

– Helseministeren kan overstyre et helseforetak. Han kunne sagt at tilbudet til alkoholavhengige er svekket, at dette må endres siden tilbudet ikke er ivaretatt andre steder. Det handler om politisk vilje, sier Toppe, som også mener regjeringen har gitt sykehusene et svært stramt budsjett i år.

LES OGSÅ: Ideelle velferdsleverandører får etterlengtet tilskuddsordning

Arbeiderpartiet: Får konsekvenser

Arbeiderpartiets Kari Henriksen har særlig engasjert seg mot nedleggelsen av Borgestadklinikken sin avdeling i Vennesla i hjemfylket Vest-Agder:

– Statsråden tar ikke innover seg hvor alvorlig det er å legge ned og splitte opp fagmiljøer for rusavhengige. Denne gruppen trenger kontinuitet og stabilitet. Dette for konsekvenser for dem, sier Henriksen, som er medlem i familie- og kulturkomiteen.

Høie svarte heller ikke godt på «hva han gjør for å sikre sammenhengen i tilbudet som gis», mener Henriksen:

– Institusjonen samarbeider gjerne med Nav, barnevern og lignende i pasientens nærmiljø. Nærhet er viktig. Sånn som Høie snakker virker det som at pasientene er pakker en kan sende rundt i systemet, sier Henriksen, som opplyser at hun har jobbet for en offentlig institusjon som har samarbeidet med Borgestadklinikken i Vennesla.

Henriksen mener Høie kunne vært mer opptatt av å legge føringer for anbudsinnhentingen, at forutsigbarhet for brukerne skulle vektlegges i anbud for denne gruppen pasienter.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie viser til at Blå Kors og Helse Sør-Øst nå forhandler om hvordan ansatte og brukere av tilbudene som ikke vant fram i anbudskonkurransen skal ivaretas. I spørretimen svarte Høie at pasienter i tverrfaglig rusbehandling ofte ønsker behandling borte fra hjemstedet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk