Nyheter

Stilling ledig: Norges mann i kampen mot trosfølgelse

Posten som Norges utsending for minoriteter har stått ledig siden nyttår. Menneskerettighetsaktører frykter signaleffekten dersom en erstatter ikke kommer på plass.

Det er ennå ikke tatt stilling til en ny ansvarsfordeling etter at Petter Wille sluttet som spesialutsending for minoriteter ved årsskiftet, opplyser statssekretær Tore Hattrem i Utenriksdepartementet (UD) i en e-post til Vårt Land.

– Vi håper at departementet utnevner en ny spesialutsending, gjerne med enda mer vekt og tyngde. Tros- og livssynsminoriteter er under press og blir diskriminert og mistenkeliggjort i mange land, sier assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Gunnar Ekeløve-Slydal.

I desember sendte Helsingforskomiteen og trosfrihetsorganisasjonen Stefanusalliansen et brev til utenriksminister Børge Brende (H) hvor de oppfordret ham om å videreføre ordningen.

Signal

I 2012 startet UD et prosjekt mot forfølgelse og diskriminering av tros- og livssynsminoriteter. Bakgrunnen var blant annet utfordringene i kjølvannet av den arabiske våren. I 2013 startet Wille i jobben som Norges spesialutsending.

– Spesialutsendingen viser at Norge ønsker å være offensiv. Avvikles ordningen, sender det et signal om at dette arbeidet ikke er så viktig likevel, sier Ekeløve-Slydal.

Også menneskerettighetsrådgiver Kristin Storaker i Stefanusalliansen mener minoritetsprosjektet bør ha en dedikert ambassadør som kan synliggjøre og fronte temaet, både hjemme i Norge og internasjonalt.

– Hvis ikke risikerer man at det drukner i andre saker. En egen spesialutsending sender positive signaler til andre land, sier hun.

Storaker opplever at prosjektet har styrket engasjementet omkring religiøse minoriteter. Blant annet er det blitt laget veiledere til de norske utenriksstasjonene. Norge har også samarbeidet med FNs spesialrapportører for trosfrihet og for minoriteter.

– Viktig for regjeringen

Petter Wille gikk nylig inn i stillingen som direktør for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, som ble etablert sommeren 2015. Selv om det ikke er avgjort hva som skjer videre med spesialutsendingsposten, forblir arbeidet for å fremme respekt for tros- og livssynsfriheten sentralt for regjeringen, forsikrer UD.

– UDs satsing på religiøse minoriteter og religionsfrihet, inkludert dialogen med norsk og internasjonalt sivilt samfunn, er en viktig stolpe. Vi jobber målrettet for at hensynet til menneskerettigheter integreres tydelig i alt internasjonalt arbeid, sier statssekretær Hattrem.

Hattrem viser også til stortingsmeldingen om menneskerettigheter fra 2014 som et uttrykk for den politiske prioriteringen av temaet.

Optimistisk

KrFs stortingsrepresentant Hans Olav Syversen sier til Vårt Land at han ser optimistisk på hvordan arbeidet til Wille vil bli videreført. Også han viser til at situasjonen til tros- og livssynsminoriteter har hatt prioritet hos regjeringen.

– Jeg vil likevel kontakte UD for å forsikre meg om at dette blir ivaretatt på en god måte, sier han.

Leder av Stortingets religionsfrihetsgruppe Abid Raja (V) sier han har diskutert spørsmålet om ny spesialutsending med utenriksminister Brende.

– Jeg vet at han er svært opptatt av dette. Det er viktig at en god erstatning for Wille kommer på plass. Flere land har spesialutsending – og flere land følger etter. Norge har ledet an arbeidet hva gjelder kvinner og seksuelle minoriteter globalt, og behøves nå også på religionsfeltet, skriver han i en sms.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter