Politikk

Stiller seg bak rød Ropstad-kritiker i KrFs sentralstyre

Agder-leder Per Sverre Kvinlaug maner til samling om valgkomiteens forslag til nytt sentralstyre i KrF. Dermed er den røde Karin Bjørkhaug et solid skritt nærmere gjenvalg.

– Jeg er veldig fornøyd med valgkomiteens innstilling. Den er i tråd med det synet som Agder har gitt uttrykk for i sin behandling av dette spørsmålet, sier Per Sverre Kvinlaug, fylkesleder i Agder KrF.

Torsdag meldte Vårt Land at Møre og Romsdal KrF vil fremme forslag om å erstatte et av de foreslåtte medlemmene i partiets nye sentralstyre med sin fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll.

LES OGSÅ: Rød profil i KrFs sentralstyre kan bli erstattet av blå fylkestopp

Varsler støtte til valgkomiteens innstilling

Nå varsler Kvinlaug at han kommer til å stemme for valgkomiteens innstilling.

Etter det Vårt Land forstår stiller ikke Agder-delegatene med bundet mandat under avstemningen lørdag, men med seg på veien har de en henstilling fra fylkeslederen om å støtte valgkomiteens forslag.

Dermed synes Karin Bjørkhaug å være et solid skritt nærmere å trygge plassen sin i sentralstyret. Fredag meldte Vårt Land at nettopp trønderens plass er i spill.

Klassekampen erfarte fredag at Møre og Romsdal vil sette blå Frisvoll opp mot den røde Ropstad-kritikeren. Det samme erfarer Vårt Land.

Bjørkhaug er en av de mest sentrale røde KrF-erne som har valgt å ta gjenvalg til sentralt verv.

LES OGSÅ: Abortutfordring fra begge kanter på KrF-landsmøtet

Må fortsatt ta hensyn til retningsstriden

Nå maner Agders fylkesleder til samling bak valgkomiteens innstilling. En viktig årsak til det er at partiet ikke bare kan knipse, så er den opprivende retningsstriden glemt, forklarer Kvinlaug:

– Vi kan ikke bare si at vi ikke har et bakteppe i dette valget. Da er det viktig at ulike stemmer i debatten vi har hatt kan bli viktige premissleverandører i både politikkutviklingen og det kjempeviktige arbeidet med å bygge organisasjonen og laget vårt videre.

Han viser til at Randi Walderhaug Frisvoll vil møte fast for Møre og Romsdal som 1. vara, slik valgkomiteen foreslår.

BERIT AALBORG: «Bollestad ønsker å hente barn av IS-krigere hjem – men konkrete løfter uteble»

– Vil jobbe sammen

Kvinlaug støtte fra Agder-nestleder Irene Solli, som stod på rød side i det ellers svært blå fylkeslaget i fjor høst:

– Valgkomiteens innstilling tar hensyn til mange forhold. Den tar partiet noen viktige skritt videre i samlet retning. Det blir fort til at andre utfordringer trekkes fram. Det er vi tjent med å unngå. For vi vil jobbe sammen videre, sier hun.

LES OGSÅ: Bollestad med sin egen dramatiske fortelling

Frustrasjon i Møre og Romsdal

Mens Møre og Romsdal var ganske delt i retningsstriden, tyder ting på at fylkets delegasjon står ganske så samlet nå. Frustrasjonen skal være stor over at de ikke har hatt fast plass i sentralstyret på mange år, erfarer Vårt Land.

– Vi er landets 2. eller 3. største KrF-fylke, hvis du ser på velgertall eller medlemstall. Det er urimelig at vi ikke har hatt plass i sentralstyret på så lang tid, skrev Randi Walderhaug Frisvoll til Vårt Land torsdag.

– Vi håper på forståelse for at det nå er vår tur, supplerer stortingsrepresentant Steinar Reiten.

I hvilken grad fylket har mobilisert i forkant av landsmøtet, er fortsatt uklart. Vårt Land fikk tidligere fredag enkelte tegn fra Rogaland på at delegasjonen kan komme til å støtte Frisvoll på bekostning av Bjørkhaug. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Andre fylker som Vårt Land har forhørt seg med, hadde ennå ikke diskutert spørsmålet tidlig fredag kveld.

LES OGSÅ: Utålmodige KrF-ere krever handling: – Hent IS-barna hjem nå

– Tar trusselen på alvor

Geirmund Lykke i trønderdelegasjonen, sier de tar trusselen mot sitt sentralstyremedlem «på stort alvor»

– Jeg er nøktern optimist og tror valgkomiteens innstilling vil stå sterkt. Den er en finstemt balanse der mange hensyn er ivaretatt, blant annet rød/blå. Jeg håper det er forståelse for at deres forsøk vil skape unødig støy fra landsmøtet. Frisvoll vil uansett ha møterett om hun velges til 1. vara og da er forsøket bare en symboltung strid mellom rød og blå som vi bør unngå, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk