Politikk

Rød profil i KrFs sentralstyre kan bli erstattet av blå fylkestopp

Møre og Romsdal varsler kamp om plass i KrFs nye sentralstyre. I så fall erstatter en blå profil enten rød tungvekter som faktisk søker gjenvalg – eller en ung og lovende kvinne. Dét vekker reaksjoner.

Bilde 1 av 2

– Hvis Karin Bjørkhaug skulle ryke ut, vil det være fryktelig synd. I den situasjonen vi er i nå, så trenger KrF virkelig bredde i sentralstyret. Karin er en veldig god representant for oss som tapte retningsvalget 2. november.

Det sier Simen Bondevik. Landsmøtedelegaten fra Akershus var svært engasjert på rød side i den opprivende retningsstriden i KrF.

LES OGSÅ: En av disse kan ryke ut av KrFs sentralstyre

Valgdrama kan blåse nytt liv i konfliktlinjen fra retningsstriden

Nå brygger det opp til valgdrama når KrFs landsmøte skal velge nytt sentralstyre på lørdag. Det blåser nytt liv i konfliktlinjene fra retningsstriden i fjor høst.

Torsdag meldte Vårt Land at Møre og Romsdal varsler benkeforslag om å erstatte et av de foreslåtte medlemmene i det nye sentralstyret med sin fylkesleder, Randi Walderhag Frisvoll.

I praksis er det kun to personer hun kan erstatte (forklaringen finner du lenger nede i saken):

• Karin Bjørkhaug fra Trøndelag, en av de mest sentrale røde KrF-erne som har valgt å ta gjenvalg til sentralt verv etter retningsstriden.

• Tove Welle Haugland fra Agder, ung og lovende blå stortingsvara.

LES OGSÅ: Dette er Ropstads lederprosjekt

– Må vise at vi mener alvor når vi sier at vi trenger unge kvinner

Begge alternativene vekker reaksjoner:

– Vi har ikke råd til å miste Tove i sentralstyret. Hvis vi mener det vi sier om at vi trenger flere unge kvinner, så må ikke Tove bli benket ut av sentralstyret, sier Edel-Marie Haukland.

Mens Welle Haugland var en uttalt tilhenger av å gå inn i dagens regjering, ønsket KrFU-nestlederen å følge Knut Arild Hareides anbefaling. Til sist stemte hun imidlertid for å gå inn i regjering på landsstyremøtet i januar og begrunnet det med at KrFs landsmøte 2. november hadde vedtatt det som sitt ståsted.

Som Vårt Land skrev nylig, så har KrF tapt terreng nettopp blant unge kvinner i det siste.

Både Haukland og Simen Bondevik er fulle av lovord for henholdsvis Welle Haugland og Bjørkhaug.

LES OGSÅ: Bedehusfolket som snur ryggen til KrF

Bastionen Møre og Romsdal føler seg underrepresentert

Blant sentrale spillere i Møre og Romsdal er derimot frustrasjonen stor, etter det Vårt Land forstår.

– Vi er landets 2. eller 3. største KrF-fylke, hvis du ser på velgertall eller medlemstall. Det er urimelig at vi ikke har hatt plass i sentralstyret på så lang tid, skriver Randi Walderhaug Frisvoll selv i en tekstmelding til Vårt Land.

– Nå har vi vært uten en fast representant i åtte år. Vi håper på forståelse for at det nå er vår tur, supplerer stortingsrepresentant Steinar Reiten.

Hvis Møre og Romsdal til sist benker Frisvoll mot én av de to, kan følgende ha betydning for hvem de velger:

• Tove Welle Haugland kommer fra Agder. Det gjør også påtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad. Dermed vil sørlandsfylket ha hele to av åtte sentralstyreplasser.

• Karin Bjørkhaug var en svært uttalt tilhenger av at KrF skulle velge Sp og Ap. Spenningene mellom de to fløyene forduftet ikke da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen. Det er ikke utenkelig at noen i Møre og Romsdals delegasjon kan ønske å kvitte seg med et slikt rødt sentralstyremedlem.

LES OGSÅ: Jonas (21) kan bli ordfører for KrF: – Veivalget ga oss en oppsving

Hvorfor akkurat Karin Bjørkhaug og Tove Welle Haugland?

Så hvorfor er det akkurat Bjørkhaug og Welle Haugland som lever farlig blant de åtte som valgkomiteen har foreslått til fast plass i det nye sentralstyret?

Forklaringen er litt komplisert. Vårt Land får opplyst at det ikke finnes noen regler i KrF som sier at man må peke på hvilken av de foreslåtte sentralstyremedlemmene man ønsker å erstatte. Men forslagsstiller vil mest sannsynlig bli avkrevd å sette sin kandidat opp mot noen, ifølge KrFs landskontor. Dette kalles gjerne «benking».

KrF har derimot en regel som krever 60/40 kjønnsbalanse. Det er umulig å oppnå uten at det er like mange kvinner og menn i sentralstyret på åtte personer.

For å ivareta kjønnsbalansen i det nye sentralstyret må Frisvoll derfor erstatte Welle Haugland eller Bjørkhaug.

De to andre kvinnene er nemlig foreslått til nestlederverv og heter Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø.

Skulle Randi Walderhaug Frisvoll mot formodning bli valgt på bekostning av en mann, vil det bli omvalg. I 2007 ble Unni Hennum Lie fra Buskerud først valgt inn i sentralstyret for så å ryke ut da kjønnsfordelingen ble skeiv.

LES OGSÅ: Sp-nestor: KrF risikerer å miste en sentral del av sin politiske arv i regjeringen

Ikke avgjort hvem Frisvoll benkes mot

Vårt Land får opplyst at det er Simon Molvær Grimstad i Møre og Romsdal som vil fremme benkeforslaget på lørdag. Han forteller at han tar utgangspunkt i at de ikke behøver å peke på noen.

Fylkeslaget har ikke bestemt seg for hvem de eventuelt vil benke Randi Walderhaug Frisvoll mot hvis de må.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk