Nyheter

SSB skeptisk til tallene fra Pew

Pew anslår 300.000 muslimer i Norge. Nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tyder på at antallet bare er rundt 200.000.

Pew Research Center opererer altså med et antall muslimer i Norge som er hele 50 prosent høyere enn SSB sine tall.

– Jeg kan ikke skjønne at Pew sine tall kan være riktige. De benytter seg oftest av data fra før 2010. Disse er eldre og langt mindre solide enn de vi bruker i vår siste undersøkelse, sier seniorforsker Lars Østby i SSB.

Ny beregning fra SSB

SSB sitt helt nye anslag baserer seg blant annet på svarene fra Levekårsundersøkelsen blant personer med innvandrerbakgrunn i 2016:

• I dag bor det 175.000 innvandrere fra muslimske land i Norge, og de har 75.000 norskfødte barn.

• Antallet muslimer er imidlertid lavere, fordi ikke alle som kommer fra muslimske land er muslimer.

• 148.000 er medlemmer av muslimske trossamfunn i Norge. I sin undersøkelse tar SSB utgangspunkt i dem som religiøst oppfatter seg som muslimer.

LES MER: – En million muslimer i Norge i 2050

SSB: Rundt 200.000 muslimer

– Vi antar at antallet muslimer ved inngangen til 2016 er mellom 148.000 og 250.000. Vårt beste anslag på antallet muslimer er drøyt 200.000, eller nær 4 prosent av folketallet, sier Østby.

SSB-forskeren understreker at også dette tallet er beheftet med usikkerhet. Han sier at SSB ikke har foretatt, eller har planer om å utføre, lignende forsøk på å framskrive den muslimske befolkningsutviklingen som det Pew har gjort.

– Slike anslag vil være altfor mye preget av gjetning og usikkerhet til at det er særlig hensiktsmessig. Forutsetningene endrer seg hele tiden. For eksempel kom det 8.600 asylsøkere til Norge i oktober 2015, hovedsakelig muslimske, mens det bare kom 175 i oktober i år, påpeker Østby.

SSB: Altfor høyt anslag

Østby mener Pew med sitt høye utgangspunkt kommer fram til et altfor høyt anslag på nær en million muslimer i Norge i 2050.

Forskningsdirektør Conrad Hacket i Pew vedgår at deres tall er i høyeste laget sammenlignet med SSB sine, noe han bare delvis kan forklare.

– Gullstandarden for vårt mål på muslimsk identitet er spørsmål i folketellinger om hvilken religion respondentene eventuelt identifiserer seg med. I fravær av et slikt spørsmål i Norge, antar vi at innvandrere fra et gitt land samsvarer med hvordan religiøs tilhørighet fordeler seg i landene de kommer fra, sier Hacket.

Mulige feilkilder

Østby påpeker mulige feilkilder her. Mens Iran offisielt har 98 prosent muslimer, regner bare 32 prosent av de 20.500 iranske innvandrerne og deres norskfødte barn i Norge seg som muslimer, ut fra levekårsundersøkelsen. Det er også mye lavere andel muslimer blant eritreere i Norge, enn i Eritrea.

– Norge har ikke lenger tradisjonelle folketellinger, men bruker registerdata. Så har vi store representative utvalgsundersøkelser, som kan brukes til å gå langt grundigere inn på for eksempel religiøsitet enn det noen folketelling kan, sier seniorforsker Lars Østby.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter