Nyheter

Splittet om norsk Venezuela-innsats

Forsker Leiv Marsteintredet ser små muligheter for at Norge skal lykkes med sitt fredsdiplomati i Venezuela. Latin Amerika-veteran Petter Skauen har større tro på suksess.

Oslo er igjen sentrum for toppdiplomatiske fredsframstøt. Siste uken i mai møttes representanter for Venezuelas regjering og opposisjon til samtaler ledet av Norge, foreløpig uten noe gjennombrudd i forsøket på å få slutt på den dype politiske og økonomiske krisen i landet.

– Det er prisverdig at partene snakker sammen, for det beste for Venezuelas framtid vil være en framforhandlet løsning om en overgangsperiode fram mot nye valg. Dessverre har jeg ikke mye tro på at dette kan lykkes, sier førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen.

LES MER: Venezuelas forlatte barn

Vanskelig maktskifte

Han peker på flere faktorer som gjør en diplomatisk løsning med Norge som tilrettelegger usannsynlig:

• Det er vanskelig å se hva norske fredsdiplomater kan tilby president Nicolás Maduro og hans kolleger for at de frivillig skal oppgi makten. Da må de ha trygghet for framtidige inntekter og for å kunne leve i frihet. Løfter om amnesti har ofte vist seg å være lite verd.

• Opposisjonen kan bli svekket og splittet av en diplomatisk prosess som drar i langdrag, med fare for en radikalisering av deler av opposisjonen hvis trykket på myndighetene svekkes.

• Dette er en helt annen prosess enn den Norge sammen med Cuba ledet i nabolandet Colombia, der man forhandlet med en gerilja om å legge ned våpen og bli integrert i samfunnet. I Venezuela handler det i realiteten om å forhandle en regjering ut av maktposisjon.

LES MER: Humanitære aktører hemmes

Norge har tillit

Norges rolle i Venezuela etter suksessen i Colombia i 2016, befester inntrykket av Norge som en fredsaktør med betydelig tillit i regionen. Norge hadde før det en aktiv rolle i Guatemala under forhandlinger som endte med en fredsavtale i 1996, der tre av delavtalene ble undertegnet i Oslo.

I tillegg har Norge hatt dialoginitiativer i Haiti og Den dominikanske republikk i regionen.

Colombia-suksess viktig

– Særlig Colombia-prosessen har hatt betydning for at Norge nå er blitt involvert i Venezuela. Venezuelas nære allierte Cuba ledet prosessen sammen med Norge, og et par sentrale venezuelanske aktører var til stede som støttespillere, sier Marsteintredet.

Han peker i tillegg på Norges ekspertise og gode rykte som en mangeårig internasjonal fredsaktør som vesentlig for den rollen vi har fått i Venezuela, samt at vi ikke er EU-medlem og har vært mer avmålt og mindre ensidig i kritikken av Maduro-regimet enn mange andre.

LES MER: Trumps hemmelige våpen

Petter Skauen positiv

Tidligere Kirkens Nødhjelp-medarbeider Petter Skauen har vært direkte og indirekte involvert i alle de nevnte fredsengasjementene i Latin-Amerika de siste tiårene.

– Jeg har tro på at Norge kan spille en positiv rolle som tilrettelegger mellom myndigheter og opposisjon i Venezuela. Norges konstruktive innsats i andre konflikter i regionen, samt vårt renommé som en upartisk aktør med et stort humanitært engasjement, gjør at vi har bred tillit i slike freds- og forsoningsprosesser, sier Skauen.

Han var seinest i Venezuela som uavhengig observatør ved valget i fjor, og har sammen med journalist Erling Borgen arrangert seminarer for venezuelanske journalister.

LES MER: Venter desperat på løsning

Avmagrede barn dør

Skauen betegner den humanitære situasjonen i Venezuela som enda mer dramatisk enn det vi får innblikk i. Blant annet kommer meldinger om at avmagrede barn dør på sykehus, i en situasjon der landet mangler både medisin og nok mat.

– Enda verre kan det bli hvis kompromissløsninger mislykkes og det utløser væpnet konflikt, sier Skauen.

Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet tror faren for væpnet konflikt er lav, ettersom opposisjonen ikke har våpen:

– Det må i tilfelle være ved at det blir en splittelse i hæren, eventuelt et militærkupp.

Pence: Maduro må gå

Etter at regjeringen ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide 29. mai meldte at partene har «vist vilje til å videreføre arbeidet med å finne en forhandlet løsning», oppfordret den selvproklamerte, midlertidige president Juan Guaidó sine tilhengere til «å bli værende i gatene» til president Maduro er kastet.

I en telefonsamtale i kjølvannet av forhandlingene understreket USAs visepresident Mike Pence Guaidó at Nicolas Maduro må gå av. Han gjorde det samtidig klart at «USA vil fortsette å støtte Venezuela til frihet er gjenopprettet».

– Det er ulike syn i Washington på strategien overfor Venezuela, men det er all grunn til å tro at Norge har støtte og godkjenning fra USA for sitt initiativ, sier Leiv Marsteintredet.

Erfaren diplomat

Det er den norske diplomaten Dag Nylander som styrer Venezuela-samtalene. Han leder UDs freds- og forsoningsavdeling, og spilte en sentral rolle i forhandlingene som førte til en historisk fredsavtale mellom myndighetene og FARC-geriljaen i Colombia.

Etter forhandlingene i slutten av mai sa president Maduro at han var stolt over delegasjonen i Norge og en «konstruktiv dialog med den venezuelanske opposisjonen».

Samtidig som presset på Maduro øker, med en kriseøkonomi som svekkes ytterligere av internasjonale sanksjoner, ser det ut som noe av luften har gått ut av opposisjonsleder Guaidó etter et mislykket kuppforsøk i slutten av april.

---

Venezuela

  • Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, medisin- og varemangel, økende kriminalitet og stor arbeidsledighet. 3,4 millioner venezuelanere har flyktet fra landet.
  • USA har innført sanksjoner mot president Nicolás Maduro og stemplet ham som diktator.
  • 23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president. USA og rundt 50 andre land, men ikke Norge, har anerkjent Guaidó som «legitim president».

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter