Nyheter

Splittende narko-oppgjør i Miljøpartiet

Rasmus Hansson og grønne ungdommer foreslo statlig, regulert salg av lettere narkotika. De møtte kraftige varsko mot splittelse og velgerflukt.

Det endelige vedtaket ble sterkt moderert, men debatten om innholdet i den aktuelle resolusjonen ble til nok et følelsesladd landsmøteoppgjør om narkotika i det alternative, grønne partiet.

Erfarne partifolk stemplet fremstøtet til Grønn Ungdom som farlig for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Jeg sliter med å komme hjem til mine foreldre og mine barn om denne uttalelsen vedtas, advarte Erlend Kristensen fra Rogaland.

– Dette er en fantastisk mulighet til å markere oss mer progressive enn Venstre, som nylig stemte ned en lignende resolusjon, sa Christine Evjen fra Oslo i det som utviklet seg til en polarisert debatt.

LES OGSÅ: Hansson-avskjed med varsko og spark

Exit kompromiss

At regjeringen selv går inn for en rusreform og hjelp i stedet for straff, fikk narkotikaliberalerne i MDG-ere til å gå lenger: Åpne for offentlig narkosalg.

De var ikke tilfreds med forslaget til en uttalelse foran helgens landsmøte om offentlig utredning av legalisering og statlig salg av rusmidler som i dag er forbudt.

Avtroppende talsmann, Rasmus Hansson, og ungdomsorganisasjonen Grønn Ungdom fremmet tilleggsforslag om å åpne for «streng, statlig regulert omsetning av rusmidler som i dag er ulovlige». Forslaget inkluderte å tillate «omsetning av rusmidler med lavere skadepotensial på egnede utsalgssteder».

Under Venstres landsmøtet nylig skapte et tilsvarende fremstøt overskrifter om at partiet ønsket «narkobutikker».

LES OGSÅ: Vil skape et grønt folkeparti

Skremte med slapphet i Venstre

I det endelige vedtaket vant de ikke frem – MDG samlet seg om å ville «utrede» muligheten for statlig regulert omsetning av alle rusmidler som i dag er ulovlige.

Debatten om uttalelsen lørdag ettermiddag ble etter hvert splittende og intens. Tidligere leder i Grønn Ungdom, Anna Kvam, førte tidlig i debatten an:

– Vi tør å stå for politikk før den politikken blir stuerein. Det er ikke fordi det er kult, men fordi det er viktig, sa hun.

For dagens ungdomsleder Hulda Holtvedt var det viktig å rykke forbi Venstre i å ville liberalisere:

– Det handler om å begrense smerten og elendigheten av et ukontrollert marked. Venstre stemte nylig ned et forslag. La oss ikke gjøre den samme feilen. De andre partiene kommer til å følge etter.

En rekke unge MDG-ere argumenterte for mer frislipp – og møtte etter hvert flere varsko:

«Ødelegge partiet»

Øyvind Strømmen fra Hordaland var med på å jobbe frem et kompromiss da partiprogrammet skulle vedtas i fjor. Det åpnet for heroinassistert behandling – og utredning av om offentlig, regulert omsetning av lettere rusmidler «kan bidra til skadereduksjon på individ- og samfunnsnivå».

– Vi bør ha respekt for kompromisset fra i fjor – og at det er ulike oppfatninger i partiet, sa Strømmen.

– Strekker vi strikken for langt, kan det ødelegge i partiet. Og ødelegger dette for oss selv innad i De Grønne, er den samme politikken i alle fall ikke gangbar i det norske samfunnet, sa Brynmor Evans fra Troms.

LES OGSÅ: Sier ja til at barn kan få fire foreldre

Gammelt hasj-stempel

Beskyldninger fra motstandere om at partiet er hasj-liberalt, har fulgt MDG de siste årene. I valgkamper har partiet fått kjørt seg hardt.

Det minnet Oslo-delegaten Elsa-Britt Enger om:

– I 2013 lå vi an til syv-åtte stortingsrepresentanter. Så – i løpet av de siste ukene – skjedde det noe. Folk begynte å snakke om at MDG var for rus og hasj, Jeg fikk kjeft, kjeft, kjeft. Vi endte opp med 2,8 prosent – og bare Rasmus Hansson på Tinget. Vi ble klistret til en ruspolitikk som vi ikke hadde.

– Det er en feilslutning at denne politikken skremmer velgere. Det handler om å tørre å skille oss ut. Vi kan ikke ofre en så viktig sak for å blidgjøre konservative velgere, sa Maud Heløe Von Der Lippe fra Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter