Religion

Speidere vil lære mer om tro

For å følge opp sin egen speiderlov, vil svenske speidere samarbeide med trossamfunnene.

«En speider søker sin tro og respekterer andres», heter det i Speiderlovens paragraf 1. I Sverige søker speiderne hjelp hos Sveriges interreligiøse råd (SIR) for å få hjelp til å oppfylle sin egen lov.

Nå søker de etter frivillige fra trossamfunnene i SIR som skal utvikle metoder for samtaler og møter om de store spørsmålene. SIR er en sammenslutning av åtte trosretninger: kristne, muslimer, jøder, buddhister, bahaier, sikher, hinduer, mandaere og alevitter.

– Vi trenger en speidervirksomhet som fungerer i det mangfoldet vi lever i. Da må vi være flinke på å samtale om livets store spørsmål ut i fra medlemmenes bakgrunn, sier Sandra Ehne, ansvarlig for de svenske speidernes (Scouterna) mangfoldsarbeid til den svenske avisen Dagen.

LES OGSÅ: Gud tas ut av Speiderloven

Speiderbevegelsen har historiske røtter i kristendommen. Men også blant de kristne avdelingene støttes samarbeidet med SIR.

– Speiding handler blant annet om å møte alle mennesker med respekt. Da er det naturlig å behandle alle religioner på en respektfull måte, sier Markus Holmström som er vikarierende leder for Evangeliska Fosterlands-Stiftelsens speiderarbeid.

– Og i et respektfullt møte kan man stå opp for det man tror er sant. I Salt, tror vi at det kristne evangeliet er sannheten, sier han.

Gud tatt ut av Speiderloven

Speiderlovens paragraf én i Norges Speiderforbund ble i fjor sommer endret. «En speider er åpen for Gud og hans ord» ble byttet ut med en paragraf som er identisk med svenskenes. I den forbindelse uttalte speidersjef May-Britt Roald at «trosdimensjonen» fortsatt ville være til stede i speiderarbeidet, og at den nye paragrafen var mer «aktivt søkende».

– Snakkes det om tro og livssyn rundt speiderbålet, speidersjef May-Britt Roald?

– Ja, på mange måter. I speiderarbeidet har vi et program som handler om å bli bevisst på egne verdier, holdninger og normer. Det drar i gang en del diskusjoner. Men mest spennende blir det når man har speidervenner som er litt forskjellig fra en selv. Det skaper nysgjerrighet, sier hun.

LES OGSÅ: – Ikke-troende må engasjere seg i religionsdebatten – den angår alle

Positiv til norsk samarbeid

– Kunne Norges Speiderforbund tenke seg å inngå et tilsvarende samarbeid som de svenske speiderne?

– Ja, absolutt, det ville vært spennende. På lokalt nivå har vi allerede samarbeid med for eksempel kirken. Vi når ikke flere om vi ikke legger vekt på å være åpne og inkluderende.

– Hva gjør dere for at speiderne «aktivt kan søke sin tro»?

– Utgangspunktet for all speiding er å hjelpe speiderne til å finne egne løsninger og svar. Det gjelder også i livssynsspørsmål. Den åndelige dimensjonen er viktig i speidingen. En viktig del er alt det internasjonale arbeidet. Møte med mennesker med andre holdninger og tro gjør at nysgjerrigheten vekkes, sier Roald.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion