Nyheter

Sp støtter regjeringen – presser ikke på for flere fra Moria

I vår jobbet Sp for bredt stortingsforlik om sårbare fra Moria-leiren. Nå er partiet tause om tall og vil ikke gå Ap-talsmannens vei.

– Sp vil ikke sette noe tall på hvor mange vi bør hente. Vi er opptatt av brede forlik i slike situasjoner, svarer talskvinnen på feltet, Heidi Greni.

I fjor tok Sp initiativ til samling over partigrenser i Stortinget for å hente ut sårbare fra Moria-leiren. Etter brannkatastrofen i Moria-leiren har flere partier til venstre for regjeringen krevd at Norge skal ta i mot flere derfra enn de 50 regjeringen skal hente.

Også Ap-talsmann Masud Gharahkhani har uttalt at partiet vil ta imot flere enn regjeringen har planer om. Men fra Sp har det vært stille.

Sp: «Greit og fornuftig» av regjeringen

– Sp fikk ikke flertall for forslaget vårt i vår: Spesielt ta imot enslige mindreårige jenter under 16 år. At regjeringen nå prioriterer syriske barnefamilier synes greit og fornuftig. For det blir uheldig om Norge tar imot asylsøkere som i etterkant kan bli returnert, sier Sps Heidi Greni, medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen, med ansvar for integreringspolitikken.

Greni sier hun er glad for at Norge nå bidrar med humanitær hjelp etter Moria-brannen.

– Vi må bidra til å gjenoppbygge Moria-leiren til en langt bedre standard. Vi må bidra på bakken i Hellas.

Men hun påpeker at regjeringens beslutning om å hente 50 ble tatt før brannen.

Oslo  20181017.
Heidi Greni (Sp)  i spørretimen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– At regjeringen nå prioriterer syriske barnefamilier synes greit og fornuftig. For det blir uheldig om Norge tar imot asylsøkere som i etterkant kan bli returnert, sier Sps talskvinne Heidi Greni. Foto: Vidar Ruud.

«Ikke like mye kameralinser alle steder»

– Aps talsmann sier at 50 rammede fra Moria-leiren er for lavt. Sp sier altså ikke dere det samme?

– Det må være opp til regjeringen å vurdere antallet. Vi fyller ikke opp dagens flyktningkvote, og det er mange andre steder i Hellas og andre land hvor situasjonen for flyktninger er like kritisk som i Moria. Men det er ikke like mye kameralinser alle steder, svarer Greni.

Sp vil ikke motsette seg at Norge tar imot flere.

– Men det er en vurdering regjeringen må gjøre, sammen med FN, påpeker Greni.

Utfordrer ikke Solberg-regjeringen

Dermed utfordrer ikke Sp måten Solberg-regjeringen håndterer Moria-tematikken på. Også i det forliket Sp ønsket i vår, satte partiet betingelser:

Å hente sårbare under 16 år måtte komme etter henvendelse fra greske myndigheter – og «en bredde av europeiske land» burde stå bak tiltaket. Det lyktes ikke Sp å samle flertall i Stortinget. Men i forrige uke kom altså regjeringens egen Moria-løsning på plass.

Men Sps egne ordførere er på TV og vil bosette

Sp-talskvinnen tegner et komplisert bilde av det å bringe flyktninger fra Hellas til Norge.

– Gjennom mediene gis det nå et inntrykk av at kommuner bare kan bosette rett fra Moria. Men her er det snakk om asylsøkere som må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– Nettopp mange av Sps egne ordførere har stått frem på TV og sagt at de kan bosette. Det er altså ikke så enkelt?

– Hvis det er dreier seg om kvoteflyktninger, kan de bosettes automatisk. Men asylanter fra Moria-leiren kan ikke bosettes før de har fått avklart flyktningstatus. Og vi i Norge kan ikke alene avgjøre dette. Det må skje sammen med FN.

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter tirsdagens landsstyretale. Han satte ikke noe absolutt krav om at flyktninger må komme til Norge, nettopp fra Moria-leiren. – Men det er dette som er engasjementet etter brannen, påpekte han. Foto: Stian Lysberg Solum.

Ap-talsmann hevet stemmen: «Uredelig» av regjeringen

I vår hadde Ap sin egen modell for å bistå overfor flyktningkrisen på de greske øyene: Øke antallet årets kvoteflyktninger fra 3.000 til 3.500 og at Norge i samarbeid med FN skulle vurdere en åpning for barn fra Moria-leiren.

Men etter at Solberg-regjeringen ga klarsignal til å hente 50 fra Hellas, i hovedsak syriske flyktninger med avklart oppholdsvilkår, var Ap-talsmann Masud Gharahkhani besk:

– Vi registrerer at Ropstad prøver å skyve stortingsflertallet foran seg for å forklare hvorfor regjeringen ikke henter flere enn 50. Det er uredelig. Antallet som skal hentes fra Hellas nå, er noe regjeringen kan beslutte selv, det er ikke en sak som skal behandles i Stortinget, sa han til Dagbladet.

Å ta imot bare 50 ville i følge Gharahkhani bli «for lite».

Støre i tale: «Litt meningsløst å si et tall»

Ap-leder Jonas Gahr Støre var i en tale til partiets landsstyre tirsdag ettermiddag mer tilbakeholden:

– Norge skal stille opp – vi skal ta vår del av dugnaden. Men det er litt meningsløst å si et tall. Det må vi finne ut med øvrige, europeiske land, sa han til partifellene.

Veteraner og profiler i Ap presser på for at partiet bør gå for å øke antallet fra Moria-leiren betraktelig. Under et pressetreff etter talen, kom Støre ikke med noen kritikk av Solberg-regjeringens opptreden.

Ikke absolutt Moria-krav

Aps posisjon er i følge Støre ikke særlig annerledes enn den var i vår. Det kan være åpning for å ta imot flere, men å fastsette et tall på 100, 200 eller 250 har ikke noen mening.

– Det er et statlig ansvar å avklare tall – og hvor fra, påpekte han.

Han setter heller ikke noe absolutt krav om at flyktninger bør komme hit, nettopp fra Moria-leiren:

– Men det er dette som er engasjementet etter brannen, sa han til pressen.

LES OGSÅ:

Slik skal de 50 flyktningene hentes fra Hellas til Norge

• Slik engasjerte Sp seg for Moria-barn i vår

Nytt Høyre-program vraker dagens bistandsmål

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter