Nyheter

Sp stiger – og vil spise mer fra Frp

Sp rykker frem og nærmer seg nå det høye gallupnivået som vakte oppsikt i fjor vår. Partileder Trygve Slagsvold Vedum setter seg igjen som mål om å passere Frp.

– Den ambisjonen er helt klar, poengterer Vedum overfor Vårt Land.

Med en fremgang på 0,9 til 11,8 prosent er Senterpartiet månedens vinner på Norstats gallup for Vårt Land. Taperen er Fremskrittspartiet – som synker 1,4 prosentpoeng og lander på 13,9 prosent.

Nettopp protestpartiene Sp og Frp har vært i en serie dueller de siste månedene. Siden februar har Sp beskyldt Frp for å ha blitt Norges nye avgiftsparti – og i sum økt avgiftene med 6,6 milliarder i regjeringstiden.

I ukene før og under Norstats gallup er tatt opp, har saken om luftambulansene og beredskap i nord skapt overskrifter sammen med oppslag om arbeidsplasser og avgiftssjokket på sukker.

– Det er en sammenheng her mellom vår vekst og at Frp synker. Også forslaget om å innføre dødsgebyret kan være med på å farge stemningen. Den saken viser at Frp ikke er et parti for folk flest, sier Vedum.

LES OGSÅ: KrF stemte for dødsgebyret – selv om de egentlig er mot

Motstrømmer

– Du mener altså at velgerne har fått med seg alt dette og premierer Sp?

– Over tid har nok mange fanget tendensene opp: At avgifter rammer mange – mens skattekuttene derimot går til de få. Dessuten pågår det nå en viktig debatt om beredskap i distriktene, der Sp er en tydelig stemme.

Sp-lederen påpeker at partiet hatt over ti prosent i oppslutning i over et år. Og Vårt Lands noteringer viser at partiet ikke har fått den smellen mange spådde de ville få i tiden etter stortingsvalget. Sp klarer fortsatt å formidle motstrømmer i politikken.

Mens Frp har vært bundet av regjeringsmakt, har Sp de siste årene ofte «overbydd» Frp med i protestsaker.

– Gjelder fortsatt målet om å bli større enn Frp ved neste valg?

– Ja, uten tvil, svarer Vedum.

LES BERIT AALBORGS ANALYSE: Strever rundt sperregrensa

Folk flest

Og da fortsetter også «avgiftskrigen» og kampen mot Frp om å være partiet «for folk flest». Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, antar at partiets dupp ned denne måneden kan skyldes tilfeldigheter. Hos Norstat har Frp hatt noen plutselige nedturer fra tid til annen.

– Så det kan ikke leses slik at Sp har vunnet «avgiftskrigen» dere imellom?

– Nei. For galluputslagene er små. Vi kan ha god samvittighet for den jobben vi har gjort i kampen mot høye avgifter.

– Men er ikke kritikken av Frps aksept for å øke enkeltavgifter en utfordring?

– Jo, det er den. Vi er jo imot den berømmelige sukkeravgiften. Den er kommet som følge av budsjettforhandlinger. Det smerter oss – og det har vi ikke lagt skjul på, svarer Frp-toppen.

LES OGSÅ: Pene politikere vinner valg

Styrkeprøve

Bakgrunnstallene viser ikke stor utveksling av velgere direkte mellom Frp og Sp. Men et par tusen går direkte fra Frp til Sp. Og i råtall – før statistiske beregninger – er tendensen den man periodevis så i fjor: At Sp faktisk er større enn Frp.

Alle endringene på Norstats ferske måling er innenfor feilmarginer. Valgforsker Bernt Aardal peker på at det nettopp er stabilitet og små endringer som preger både denne og målingene fra andre institutter.

I bakgrunnstall leser han nå et tydelig mønster:

– Aps utfordring er mer og mer rødgrønn. Partiet har 19 prosent av velgerne sine på gjerdet, men store grupper fra forrige valg har nå tilhold i partier som Rødt, SV og Sp. De utgjør over 10 prosent av frafallet. Disse opplever nok om dagen at det er mer røre og dynamikk til venstre for Ap, sier Aardal.

LES OGSÅ: Slik gikk det sist: Radikal gallup-fest når sentrum er i knas

Holder trykket

Aardal poengterer at man ikke kan dømme Sps styrke ut fra en enkeltmåling.

– Men partiet har etter valget klart å holde trykket oppe. Sp ligger stabilt over 10 prosent. Mye av årsaken er nok Aps problemer med å fremstå som opposisjon til dagens regjering. Andre partier – som Sp – spiller den rollen bedre.

– Er det Aps krise eller motstrømsrollen i ambulansesaken og sukkeravgift-striden som styrker Sp?

– Det kan være begge deler. I saker som eksempelvis eksistensen til flybasen på Andøya er raseriet fra velgere nesten større mot Aps rolle i saken enn kritikken er mot den sittende regjeringen, forklarer Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter