Nyheter

Sp: Smålig ikke å skrote dødsgebyret

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lover at dødsgebyret skal fjernes når Stortingets finanskomité behandler revidert budsjett.

Solberg-regjeringen og justisminister Tor Mikkel Wara (KrF) viker ikke. Justisdepartementet skal drive inn et nytt gebyr på skifteattester, totalt 40 millioner kroner i året. Skifteattestgebyret ble raskt omdøpt til dødsgebyret da Vårt Land i februar avdekket at det var i kjømda.

– Smålig, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er smålig av regjeringen ikke å gjøre noe med dette gebyret nå i revidert budsjett.

LES OGSÅ: KrF lover motstand mot dødsgebyret

Flertall

Sp har fremmet et forslag om å skrote gebyret på 1.130 kroner per skifteattest – og samlet flertall for forslaget i Stortinget. Bak seg har de SV, Ap og KrF. Men regjeringen og finansministeren har ikke tenkt å gi seg. Siv Jensen (Frp) ber KrF, som sikret årets statsbudsjett i fjor høst, om å velge:

– Jeg tror KrF selv finner ut av hvilke krav de vil stille i forhandlingene på Stortinget, sier finansminister Jensen til NTB med henvisning til at både den omstridte sukkeravgiften og dødsgebyret overlevde regjeringens forslag til revidert budsjett.

Gratis

Skifteattesten er det sentrale dokumentet ved privat skifte av dødsbo. For at arvinger eller ektefeller etter avdøde skal kunne disponere over et dødsbo, må de ha en slik attest som bekreftelse.

I dag er skifteattesten gratis. Regjeringen vil at den skal koste 1.130 kroner, og dermed skaffe staten 40 millioner kroner i nye inntekter.

LES OGSÅ: Wara firer ikke, vil ha dødsgebyret

Sammen

– Regjeringen kutter skattene, men innfører stadig nye gebyrer for å øke statens inntekter, sier Sp-Vedum.

Han lover at når revidert budsjett kommer til Stortingets finanskomité skal Senterpartiet gjøre det som skal til for at dødsgebyret ikke blir en realitet. Vedum sikter til at flertallet på Stortinget sier nei til gebyret.

– De som regjeringen ønsker skal betale dødsgebyret har betalt skatt gjennom et langt liv, så de skal få slippe å betale for skifteattesten.

KrFs finanspolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, sa til Vårt Land tirsdag at de står fast ved avgjørelsen om å si nei til dødsgebyret. Han lovet fornyet kamp mot gebyret når Stortinget behandler revidert budsjett.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter