Religion

Sp savner imamutdanning

Sps talskvinne i livssynssaker, Åslaug Sem-Jacobsen, sender ut en etterlysning: Regjeringen må få på plass opplegget for utdanning av imamer.

– Vi er utålmodige. Utdanning av religiøse ledere er et nødvendig grep i integreringsarbeidet, sier hun.

Det var før jul i 2015 at bredt stortingsflertall ba regjeringen utrede muligheten for en offisiell, norsk utdanning av imamer og religiøse ledere. Alt halvåret senere – forsommeren 2016 – kritiserte et flertall i Kommunalkomitéen at arbeidet gikk for sakte.

Nå varsler regjeringen fremdrift:

– Planlegging er i gang, lover Iselin Nybø, fersk statsråd for forskning og høyere utdanning fra Venstre.

LES OGSÅ: Ber blågrønne la skatt betale KrFs fest

Sp ønsker svar

Senterpartiet mener tempoet helt klart er for lavt. I et skriftlig spørsmål som Sem-Jacobsen har rettet til Kunnskapsdepartementet vil hun ha svar på hvordan denne delen av integreringsforliket fra 2015 nå skal følges opp.

Sem-Jacobsen vil vite hvordan religiøse ledere skal få mer kunnskap om norske samfunnsforhold – og om grepet med en egen norsk imamutdanning fortsatt er aktuelt.

Nøkkel

I arbeidet med integrering – og ikke minst mot radikalisering – bør det i følge Sem–Jacobsen handle om å få på plass mer grunnleggende kursing i norske kultur- og samfunnsforhold blant religiøse ledere.

– Imamene er en viktig nøkkelgruppe i integreringsarbeidet. De må få muligheten til enda bedre kunnskap om hvordan det norske samfunnet fungerer og hvorfor det er som det er, sier Sps talskvinne.

LES OGSÅ: Venstre-Grande skuffet over manglende imam-tiltak

Blågrønne løfter

I det blågrønne regjeringsprogrammet loves det to grep for å gjøre religiøse ledere bedre til å forstå det norske samfunnet:

• «Følge opp etableringen av en offisiell, norsk utdanning av religiøse ledere fra relevante trossamfunn».

• «Gi religiøse ledere kunnskap om den religiøse lederrollen, demokrati, likestilling, negativ sosial kontroll, vold og overgrep, radikalisering og voldelig ekstremisme med videre».

Ulike grep

Selv om Sp-talskvinnen krever utfyllende svar om regjeringens planer, er hun selv ikke sikker på om opplegget for en imamutdanning alene er det beste bidraget.

– Det kan også handle om utdanning i et bredere perspektiv, til andre enn bare dem med teologiske funksjoner, sier hun.

– Målet må være bedre innsikt i det samfunnet vi i dag lever i. Ikke minst hvordan unge og eldre generasjoner skiller seg fra hverandre kulturelt og hvordan de tenker. Forståelse er en nøkkel til bedre integrering, sier Sem-Jacobsen.

Taktskifte

I denne saken vil hun ha et taktskifte. Sem-Jacobsen reagerer på forklaringen fra Høyre en tid tilbake om at mangel på fremdrift skyldtes laber interesse blant muslimske ledere.

Men til Vårt Land opplyser nå regjeringens ansvarlige statsråd at arbeidet er i god gang:

– Stortinget har bevilget fem millioner kroner som er gått til Universitetet i Oslo, slik at dette kan vurdere en fleksibel, religiøs utdanning for flere trossamfunn. Universitetet er i gang med planleggingen nå, sier Iselin Nybø, minister for høyere utdanning.

LES OGSÅ: Hareide varslet klar tale om samarbeid

Venstre-sak

Hun representerer Venstre, som tidlig presset på for en offisiell, norsk imamutdanning. Partiet fremmet forslag om dette i 2010, da de rødgrønne styrte.

Flertall for utdanning av «religiøse ledere fra relevante trossamfunn» kom altså i det brede integreringsforliket. Det kom i stand etter asylstrømmen i 2015.

Også innad i Venstre har det vært misnøye med Høyre/Frp-regjeringens oppfølging av saken. Men nå har de regjeringsansvaret selv. Og det er Sp som presser på fra sidelinjen om utforming av tiltaket:

– Jeg er ikke skråsikker på hva som er best, men skråsikker på at det er lurt å få dette igangsatt, sier Åslaug Sem-Jacobsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion