Den amerikanske souldronningen Aretha Franklin døde torsdag, som følge av kreft i bukspyttkjertelen.

Aretha Louise Franklin var en av USAs mest berømte sangere. Hun ble født i Memphis i Tennessee 25. mars 1942. Hun gav ut sitt første sekulære soloalbum «The Great Aretha Franklin» i 1960. Etter hvert ble hun kjent for låter som «Respect», «I Say a Little Prayer» og «Think».

– Det er veldig trist at denne karrieren nå er slutt, sier Martin Alfsen, som har ledet gospelkoret Reflex i en årrekke.

LES OGSÅ: Mer gospel og forkynnelse enn noen gang

Pastorhjem

Franklin var datter av den profilerte pastoren og borgerrettsaktivisten C.L Franklin, og begge foreldrene hennes var gospelsangere. Den kirkelige bakgrunnen farget hele hennes karriere.

Franklin ble nominert til musikkprisen Grammy 44 ganger og vant den 18 ganger. For Martin Alfsen står Franklins gospelplate Amazing Grace fra 1972 i en særstilling.

– Mitt forhold til henne er sterkt knyttet til gospelbakgrunnen hennes, og at hun for alvor satte gospelmusikken på kartet med dette dobbeltalbumet. Det er et album som jeg vet har inspirert mange, sier Alfsen.

Én av dem er Tore Aas i Oslo Gospel Choir.

– Jeg synes hun står bak noen av de beste gospelplatene som har blitt gitt ut, særlig Amazing Grace. Den har vært en stor inspirasjon og vi har framført en del av de samme sangene, som for eksempel «Oh Happy Day». Jeg tenker på henne som en soulsanger på et nivå få andre er i nærheten av, sier Aas.

LES OGSÅ: Synger kristen tro rett inn i politikken

Historiske begivenheter

Aretha Frankling sang i innsettelsene til tre presidenter, alle demokrater: Jimmy Carter, Bill Clinton og Barack Obama. Hun sang også i begravelsen til Martin Luther King Jr.

Familien uttrykker stor sorg over tapet.

– I det som er en av de mørkeste stundene i våre liv, greier vi ikke å finne passende ord for å uttrykke smerten i våre hjerter. Vi har mistet vår families matriark og klippe. Kjærligheten hun hadde for sine barn, barnebarn, nieser, nevøer og søskenbarn kjente ingen grenser, skriver de.

I uttalelsen står det også at familien er dypt rørt over all den kjærlighet og støtte de har fått fra både nære venner, støttespillere og fans over hele verden.

Planer for begravelsen vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene.

LES KOMMENTAREN: Barriere-
bryter med 
gospel 
i bånn

Hylles av verdensstjernene

Hillary og Bill Clinton, Elton John, Barbra Streisand, Carole King og Paul McCartney er bare noen av dem som sørger over Aretha Franklins bortgang.

Et stort antall artister og andre kjente personer var raskt ute med reaksjoner da det ble kjent at soulstjernen var død.

– Tapet av Aretha Franklin er et slag for alle som elsker ekte musikk, skriver Elton John på Instagram.

Paul McCartney skriver på Twitter at Franklin vil bli savnet, men at minnet om hennes storhet vil leve videre.

– Våre sjelers dronning, som inspirerte oss alle i mange, mange år, skriver McCartney.

Soulstjernen støttet Det demokratiske partiet i USA og sang i innsettelsene til flere demokratiske presidenter. En av dem var Bill Clinton, som skriver at han alltid vil være takknemlig for Franklins godhet og støtte.

– I over 50 år rørte hun ved våre sjeler. Hun var elegant, verdig og artistisk fullstendig kompromissløs, heter det i en uttalelse fra Bill Clinton.

Hans kone Hillary Clinton skriver på Twitter at Franklin fortjener vår RESPEKT – en henvisning til en av Franklins mest kjente låter.

Barbra Streisand mener det er vanskelig å forestille seg verden uten Franklin, mens Carole King skriver på Twitter: For et liv. For en arv!