Nyheter

Solberg lover fortsatt trossamfunnsstøtte

Statsminister Erna Solberg forsikrer kirkefolket om at «staten vil støtte Den norske kirke med penger og lovverk - så den kan forbli en folkekirke».

Det sa hun da hun talte til Kirkemøtet i Trondheim søndag ettermiddag. Statsministeren tilbrakte hele dagen sammen med kirkefolket: Først på festgudstjeneste i Nidarosdomen, så på lunsj sammen med en engere krets av kirkeledere – og på ettermiddagen på en kirkelig festforestilling. Her markerte Den norske kirke starten på reformasjonsjubileet, og at dette kirkesamfunnet fra 1. januar 2017 er formelt mer frikoblet fra staten.

Ingen endring mellom folk og kirke

I sin hilsen til kirken på Byscenen i Trondheim, understreket Solberg at relasjonsendringen har endret statens forhold til kirken, men «ikke folks forhold til kirken».

Sist uke ble det stor medieoppmerksomhet da programkomitéen i Fremskrittspartiet, Høyres regjeringspartner, gikk enstemmig inn for at «Den norske kirke og alle andre tros- og livssynssamfunn skal miste all offentlig støtte».

LES MER: Frp nuller trosstøtten

Solberg hadde ingen referanser til Frp eller deres programkomité-forslag i sin hilsen til Kirkemøtet, men hun fastslo:

«Staten vil støtte Den norske kirke – med penger og lovverk - så den kan forbli en folkekirke. Den vil samtidig støtte de andre tros- og livssynssamfunnene på lik linje. Grunnloven forutsetter at Den norske kirke fortsatt skal ha en særlig stilling i landet vårt, og at dette lar seg gjøre uten å diskriminere andre tros- og livssynssamfunn.»

LES MER: Advarte mot «majoritetsblindhet

Ikke farvel til historie og tradisjoner

Statsministeren presiserte at «når vi nå lager et tydelig skille mellom staten og kirken, handler det selvsagt ikke om å si farvel til eller ta avstand fra historie og tradisjoner».

Solberg mener kirken alltid må være under reformasjon, i tråd med det klassiske, politisk konservative slagordet "forandre for å bevare".

– Reformasjonen var et oppbrudd fra den europeiske middelalderens kristne enhetssamfunn. Det enkelte menneskes ansvar og frihet til selv å velge sin tro og sin religiøse tilhørighet ble stadig viktigere. Noen vil si at reformasjonen derfor bar kimen i seg til den moderne sekulære staten og til det flerreligiøse samfunnet, sa statsministeren, og tilføyde:

– Det er i et slikt samfunn Den norske kirke ønsker å være en åpen og inkluderende kirke. Der mennesker med sine ulike liv og erfaringer kan bli møtt og kjenne seg hjemme.

Erna Solberg, sa henvendt til kirkelederne at «det som nå er virkelig krevende er den oppgaven som dere har fått som kirkens valgte ledelse»:

Tradisjon og fornyelse

Å finne den rette vektingen av forholdet mellom tradisjon og fornyelse, mellom kontinuitet og oppbrudd. Slik at Den norske kirke som evangelisk-lutherske kirke kan fortsette å være Norges folkekirke.

Statsministeren pekte på at avviklingen av statskirkeordningen og reformen av Den norske kirke, har vært en stor administrativ og forvaltningsmessig utfordring for kirken:

– Etter de rapporter jeg har fått, har dette gått veldig bra. Jeg vil gjerne benytte denne anledningen til å gratulere med det, og takke for det gode samarbeidet, som har gjort dette mulig, sa regjeringssjefen.

Kulturministeren prioriterte VM-finale

Kirkepolitikerne hadde søndag innvilget seg én hviledag fra forhandlinger, for å feire og markere merkedager i fortid og nåtid. At Norges statsminister og generalsekretæren i Det lutherske verdensforbund, Martin Junge, deltok i feiringen, satte Kirkemøtets medlemmer stor pris på.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skulle også vært med på disse arrangementene, men hun meldte forfall for å følge finalen i håndball-VM i Paris.

Kirkemøtet tok seg også tid til å vise VM-finalen på storskjerm i konferansesalen søndag kveld.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter