Nyheter

Søker sikkerhet framfor alt

JERUSALEM: – Før var jeg redd for å la barna gå hjem fra skolen alene. Det er jeg ikke lenger.

Bilde 1 av 7

For Gabriel Ben David har de siste dagenes hendelser bare gjort troen på Benjamin Netanyahu enda sterkere. Ben David driver en matvarebutikk og et hotell i Jerusalem.

– Selvsagt tror jeg på ham. Nethanyahu er den eneste som kan takle «denne typen situasjoner», sier han. Gabriel Ben David har alltid stemt på Likud-lederen, og er ikke i tvil denne gangen, heller.

Svaret kommer på e-post, for Vårt Land møtte ham før raketter fra Gaza skadet syv personer i en landsby nord for Tel Aviv mandag.

Urokkelig støtte

Men det rokker ikke på Gabriel Ben Davids tro på statsminister Netanyahu. Butikken hans er smal, i to etasjer. Like ved ligger hotellet han også eier. Gabriel fyller på varer, mens datteren passer kassen. Da hun var liten, sendte han taxi til skolen for at hun skulle komme seg hjem dersom han ikke kunne hente henne.

– Hver dag var jeg engstelig for å si til barna mine at de skulle gå hjem selv. Muren endret det, sier Gabriel: Det er ene og alene Nethanyahus fortjeneste, og derfor er muren «det beste som kunne skjedd».

Israel startet byggingen av en rundt 7.000 kilometer lang mur i 2002, en «sikkerhetsbarriere» mot Vestbredden. Til nå er rundt 500 kilometer bygd, deler av den langt inne på den palestinske Vestbredden.

Gabriel er ikke alene om å se på Benjamin Netanyahu som «Mr. Security». Alt «det andre», som korrupsjonsanklagene mot statsministeren, preller av.

LES MER: Raketter truer Trumps drahjelp

17. mai-stemning

Safra Square i Jerusalem er fylt med utkledde barn og voksne. De feirer Purim, en jødisk høytid for dronning Ester, og fortellingen om hvordan hun reddet jødene i Persia fra å bli utryddet. Høy musikk dunker ut fra scenen, og store figurer svever over folkemengden. Det er opptog og karneval, det er barnas dag, i alle fall på dagtid. Det er rene 17. mai-stemningen, og senere på dagen er gatene like fulle av folk og parader.

Midt i folkemengden foran rådhuset vaier en samling israelske flagg, og TV-fotografer og nysgjerrige flokker seg rundt en gruppe menn.

Det er Moshe Ya´lon som er på valgkamp-turné. Han er en av de fire toppene i det nye partiet Blå-Hvit, som ledes av tidligere forsvarssjef Benny Gantz. Det er Likuds sterkeste utfordrer i valget. Ya´lon, som var tidligere forsvarsminister for Nethanyahu, beveger seg sakte og smilende gjennom folkemengden. Han løfter barn mens foreldrene tar bilder, og valgkampgruppa hans følger fornøyde med. En sikkerhetsvakt står hele tiden tett inn til Ya´lon, rygg mot rygg.

Også om moral

Det handler om moral, ikke bare sikkerhet, som de forøvrig forstår bedre enn Likud, sier en av de frivillige valgkamparbeiderene, mens han deler ut flagg og små håndvifter i det israelske flaggets farger, blått og hvitt.

– Vi er det eneste alternativet, sier Ya´lon til Vårt Land, før en mann med en svær, lilla parykk kaprer oppmerksomheten hans.

Orit Farkash Hacohen har sagt opp jobben for å bli med i den blå-hvite-kampanjen på full tid. At partiet takler sikkerhet er det ingen som helst tvil om, mener hun. Landet trenger et skifte, ny integritet – og levekostnadene er blitt alt for høye.

– Vi vil være den moderate stemmen, og inkludere alle deler av samfunnet, sier hun.

LES MER: Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene

Små partier viktig

De fleste meningsmålingene viser den samme trenden: Blå-Hvit kan bli det største partiet, men de får ikke nok seter til å danne en regjering.

– Det er vanskelig å vite hva som vil skje, det kommer an på alle de små partiene. Det sier Judy Malz, journalist i avisa Haaretz. For tiden reiser hun rundt i Israel og rapporterer om hva ulike grupper tenker om valget den 9. april. Folk stemmer ikke som de gjorde for fire år siden, er hennes klare inntrykk.

– Det er særlig de små partiene på høyresida som vil bli viktige. Akkurat nå mener hun det kjennes det litt som et lotteri, hvor det kan vise seg at et par hundre stemmer kan avgjøre hvilken koalisjon som kan danne regjering.

Styggeste valgkamp

Judy Maltz er klar i sin karakteristikk av valgkampen: Den har aldri vært så stygg som nå.

– Jeg har levd gjennom mange valgkamper, men aldri har jeg sett noen synke så lavt. Nethanyahu har brutt alle rekorder denne gang, sier hun. Det siste eksempelet er kampanjen mot Benny Gantz, hvor Likud kaller ham mentalt ustabil og uegnet til å lede landet. På Likuds Facebookside mandag sto det at Gantz er «vettskremt og svak» og at han har «mistet grepet».

– En sånn person vil ikke takle det presset en statsminister må tåle, ikke en gang i et minutt.

Maltz mener Nethanyahu er i ferd med å miste grepet selv, han er desperat fordi han føler seg truet.

– Han vil vinne igjen, koste hva det koste vil. Han tåler ikke å ikke være statsminister, mener hun.

LES MER: Israel angriper mål på Gazastripen

Tilfluktsrom

Derfor kommer opptrappingen på Gaza på det verst tenkelige tidspunktet.

– Døde israelske soldater vil være katastrofe for ham. Vi er glade i soldatene våre her i Israel, alle har slektninger i hæren. Det siste «Mr. Security» trenger, er israelere som må løpe i tilfluktsrom på valgdagen. På den annen side, gjør han ikke noe, er han svak, sier Maltz.

På Safra Square i Jerusalem går en smilende medarbeider tett ved siden av Moshe Ya´lon hele tiden i den timen han vandrer rundt, stopper og prater med potensielle velgere. Hun forsikrer at sikkerheten, både her og landet generelt, er i de aller beste hender.

– Det er tre generaler. De vet hva de snakker om, sier kvinnen til Vårt Land.

Journalisten Judy Maltz i Haaretz mener likevel at Blå-Hvit ikke egentlig har alternative løsninger. Hele poenget er å slå Nethanyahu, det er hovedplattformen.

– Resten er litt ullent.

Hun påpeker at for noen år siden ville det vært åpenbart at et parti som Blå-Hvit, som et sentrumsparti, ville snakket om en tostatsløsning. Det er ikke fremme nå, de blåhvite holder faktisk kortene tett til brystet i dette spørsmålet, mener Maltz. Hun forklarer: Nethanyahu snakker ikke om det fordi han vet at velgerbasen hans ikke støtter en tostatsløsning, og den basen har han ikke råd til å miste. Benny Gantz på sin side, vet at mange av hans potensielle velgere støtter en tostatsløsning.

– Men matematikk forstår de. De vet at de ikke kan vinne, hvis de ikke lykkes i å lokke velgere på høyresiden over til sitt parti. Og det kommer ikke til å skje dersom de snakker om en fri, palestinsk stat akkurat nå. Deres strategi er å være litt tvetydig, og later som de er mer høyrevridde enn de er i dette spørsmålet.

LES MER: Jødehat rammer Eurovision

Nye saker

I Israel har alle historier en begrenset levetid, særlig i denne valgkampen. Som kommentatoren i Haaretz Yossi Verter skriver: En sak er bare relevant til den neste stormen inntar overskriftene. Og hvem vet hva som ligger foran de neste to ukene. Kollega Judy Maltz er enig:

– Hvis ikke det skjer mer i Gaza, kan konsekvensene for politikere gå i velgernes glemmebok etter få dager. Men det er vanskelig å si akkurat nå.

Forsvar, ikke angrep

For butikkeieren Gabriel Ben David i Jerusalem er saken klar:

– Nå er det bra, det er mer sikkert i Israel enn i Europa. Det er mer fare for terrorisme der enn her, sier han.

– Hvordan er sikkerheten for palestinerne?

– Hvorfor spør du? Angriper vi? Nei. Du vet hva IDF betyr, ikke sant? Han svarer på sitt eget spørsmål:

– Israel Defense Force, det ligger i navnet: De angriper ikke, de forsvarer.

Gabriel Ben David er tidligere offiser i den israelske hæren og snakker om naboene som «venner» mens han lager klammetegn med hendene, og sier:

– Det er mange som hater Israel av en eller annen grunn. Hva gjør du når noen slår deg i ansiktet? Jo, du slår tilbake, men det forstår ikke folk.

LES OGSÅ: Ingen kvinner blant Billy-hyller i Israel

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter