Nyheter

Sluttspurt i drama om friere bioteknologi

Ikke bare rydder politikerne vei for eggdonasjon og assistert befruktning til enslige. Også regler for nedfrysing av egne egg kan bli myket opp.

Helsekomitéen på Stortinget er langt på vei ferdig med avklaringen av meldingen om bioteknologi. Innstilling avgis midt i neste uke.

Men stridssakene nå handler om annet enn eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. En rekke andre store og små verdioppgjør på biofeltet kan snu norsk politikk på feltet.

Vårt Land har kartlagt synspunkter i partiene og mulige utfall. Så langt ser det ut til at:

• Også friske kvinner kan etter hvert få adgang til å fryse ned egne egg – dersom de betaler selv. Ap, Frp og Venstre er svært nær et flertall.

• Et flertall kan liberalisere fosterdiagnostikk og gi flere kvinner adgang til den såkalte NIPT-testen. De samme partier – og delvis SV – går inn for dette.

• Men et bredt stortingsflertall setter også grenser: Nye former for genterapi skal ikke brukes til å endre egenskaper som går i arv til ny generasjoner.

LES OGSÅ: Høyre sier ja til eggdonasjon

Null fra Jeløya

I juni i fjor presenterte helseminister Bent Høie stortingsmeldingen om revisjon av bioteknologi-politikk. Meldingen var uten konklusjon i flere omstridte spørsmål, som stridssaken om eggdonasjon. Årsak: Høyre/Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre var for uenige til å skape en flertallspakke.

Selv ikke Jeløya-plattformen for den blågrønne regjeringen endte med bindinger på Høyre, Frp og Venstre om bioteknologi. Dermed spiller alle solo – og flertall kan oppstå på kryss og tvers over blokkgrensene når meldingen stortingsbehandles tirsdag 15. mai. Avgjørelser kan bli voterings-thrillere.

Alt på plass

Sakene som har skapt serier av overskrifter er i praksis landet:

• Eggdonasjon: Flertallet blir solid for et ja – Høyre, Frp, Venstre, Ap og SV vil sikre bred samling om ja til prinsippet. Senere kommer lovutformingen til Stortinget og da kan trolig bli uenighet om detaljer og kostnader.

• Assistert befruktning for enslige: Det samme flertallet vil si ja – bortsett fra enkelte Frp-ere som kan reservere seg.

For selv om Frps landsmøte i forrige helg sa ja til assistert befruktning, ble vedtaket gjort med henvisning til partiets prinsipprogram som stiller representantene fritt i spørsmål «av livssynsmessig karakter» ikke inngår i partiprogrammet.

LES OGSÅ: Varsko fra kvinneaktivister og kirken

Karriere-frysing

Helseminister Bent Høie anbefaler i biomeldingen å la adgangen til å fryse ned ubefruktede egg også omfatte kvinner som kan bli ufruktbare i ung alder.

Flere vil gå lenger og tillate kvinner som vil tilpasse det å få barn til passende punkt i jobbkarrieren å fryse egg. Fra Ap opplyses det til Vårt Land at partiet ikke lenger ser viktige argumenter for et forbud. Frp er på linje:

– Men det er ikke naturlig at storsamfunnet betaler for dette, presiserer Frps helsetalsmann, Bård Hoksrud.

– Vårt syn er at kvinnen selv må kunne velge om hun vil dette, sier Venstre-talsmann, Carl-Erik Grimstad.

Stemmer disse partiene samlet, mangler de tre bare én stemme på flertall. Den kan være innen rekkevidde når flertall ellers går på kryss og tvers.

Arv fra tre voksne

Nylig ble det debatt om at Ap vil åpne for såkalt mitokondriedonasjon. Teknikken gjør det mulig å bytte deler av arvestoffet i et befruktet egg med friske deler, slik at man unngår sykdommer som skyldes defekte mitokondrier. Kritikere mener barnet da vil ha arvestoff fra tre voksne: Mor, far – og eggdonor.

Høyres helsetalsmann, Sveinung Stensland, er bisk mot Ap og sier dette til Vårt Land.

– Ap sier ja til et slikt forslag, fordi det i seg selv er mulig å gjøre dette. Slikt kobles standpunktet fra etisk refleksjon om konsekvensene.

Ap: «Respektløst»

– Dette er en respektløs påstand. Ap gjør grundige, etiske vurderinger i saker som dette, svarer Ap-talskvinne Ingvild Kjerkol.

Saken skaper politisk temperatur. Om mitokondriedonasjon vender imidlertid liberale Venstre tommelen ned. SV lar derimot tematikken ligge på vent, men vil ikke forby teknikken. Frp legger seg tett opp til Ap:

– Vi er i utgangspunktet positive til mitokondriedonasjon. Men erfaringene med teknikken er ennå sparsomme. Derfor har vi en avventende holdning, sier helsetalsmann Hoksrud.

Omstridte NIPT

Helseminister Høie vil ikke anbefale store endringer i opplegget for fosterdiagnostikk, og ikke mer bruk av den såkalte NIPT-testen. NIPT er en blodprøve som kan påvise kromosomavvik som Downs syndrom. KrF frykter utbredt bruk av metoden fremmer «sorteringssamfunnet».

Her kan et flertall liberalisere: Ap mener kvinner som i dag får tilbud om fostervanns- eller morkakeprøve, må få tilbud om NIPT. Venstre vil ikke motsette seg en slik praksis. Frp åpner for å øke omfanget og SV vil gi mødre over 38 år tilbud om testen.

Tekno-optimister

Frp er sammen med Ap i front om å ville myke opp medisinsk bioteknologi for at folk flest skal få nye tilbud:

– Frp er et teknologioptimistisk parti, og vil tillate nyvinninger med utgangspunktet avdøde John Alvheim sto for. Han hadde et verdikonservativt utgangspunkt, men ville at teknologi skulle hjelpe folk, uttaler Hoksrud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter