Nyheter

Varsko fra kvinneaktivister og kirken

Kirkerådet ber stortingspolitikerne bygge «fartsdumper» i nytt lovverk om bioteknologi. Kvinnefronten serverer kraftig advarsel mot eggdonasjon.

Bilde 1 av 2

Organisasjonen Menneskeverd, representanter fra Den norske kirke og Kvinnefronten dannet sammen et kritisk lag. I den siste høringen om bioteknologimeldingen kom de med en serie advarsler mot å gjøre lovverket altfor fritt.

– Kreftene bak er så sterke og kompleksiteten er stor. Det må være fartsdumper og bommer i dette feltet, som sikrer etisk og reflektert tenkning om bioteknologi, sa avdelingsdirektør i Kirkerådet, Paul Erik Wirgenes i møte med Stortingets helsekomité.

Etter torsdagens høring går helsepolitikerne i gang med et av de store verdioppgjørene i Stortinget i vår: Meldingen om medisinsk bioteknologi. Blant stridssakene er eggdonasjon, assistert befruktning til enslige, surrogati og ulike former for fosterdiagnostikk. Flertall kan bli dannet på kryss og tvers – over politiske blokkgrenser.

LES OGSÅ: Kirken ber for menneskeverd i biopolitikken

«Patriarkalsk»

Kvinnefronten har tommelen opp for at enslige kvinner kan få assistert befruktning og de støtter dagens former for fosterdiagnostikk. Men om eggdonasjon lyder et klart nei.

– Kvinner har gjennom historien alltid måttet stille sin kropp til disposisjon for andre enten det er sex, surrogati eller eggdonasjon. Kvinnefronten mener bestemt at kvinnens kropp ikke er til for noen andre enn kvinnen selv. Legalisering av eggdonasjon er første skritt mot et amerikansk system der egg kan kjøpes og selges, sa Kvinnefrontens Cathrine Linn Kristiansen.

I spørsmål om surrogati får verdikonservative motstandere også støtte av den radikale kvinneorganisasjonen. Surrogati betyr at «kvinnen må avgi rett til egen kropp»:

– Surrogati uttrykker en av de eldste, patriarkalske forestillingene i verden: At en kvinne skal stille opp og at de er et redskap for andre.

LES OGSÅ: Hareide varslet klar tale om samarbeid

Bremser

Avdelingsdirektør Wirgenes i Kirkerådet poengterte at den biomedisinske utviklingen også gir mennesker muligheter av det gode.

– Men hva mener du med at biolovverk trenger fartsdumper?

– Vi håper at lovverket vil inneholde ord om at enkelte hovedspørsmål krever en utredning, en veiledning eller et eget vedtak. Det må ikke bare være fritt frem, svarer han.

Forrige uke var Bispemøtets preses på plass i høringssalen – og ba politikerne «aldri slippe menneskeverdet av syne».

Sorteringsfare

Organisasjonen Menneskeverd appellerte sterkt om at dagens tilbud for tidlig ultralyd eller annen fosterdiagnostikk ikke utvides. Tvert i mot vil Menneskeverd ha innstramminger – for å ha trygg avstand til et sorteringssamfunn.

– Hvis staten legger til rette for, oppfordrer og finansierer et offentlig tilbud om tidlig ultralyd for alle gravide, ligner det mer på et sorteringssamfunn. Hvis vi innfører et offentlig tilbud for alle gravide, tar vi et stort skritt i denne retningen, sa Maria Selbekk, kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd.

LES OGSÅ: Ber blågrønne la skatt betale KrFs fest

Fostersjekk

Generalsekretær Morten Dahle Stærk i Menneskeverd setter pris på at Kvinnefronten gikk stå tydelig ut mot surrogati og eggdonasjon.

– Men jeg skulle ønsket at Kvinnefronten også la an et samfunnsperspektiv – og ikke bare støttet individuelle valg – når det handler om diagnostikk for undersøkelser av fostre, sier han.

Men Kvinnefrontens argumentasjon mot eggdonasjon gjør ikke tungt inntrykk på Ap – et nøkkelparti i dette spørsmålet.

– Vi har drøftet temaet internt i mange år og har landet på et klart ja, sier talskvinne Ingvild Kjerkol.

Til høringsseminaret i forrige uke var deltakerne forhåndsinvitert. Til den frivillige i går møtte bare fem instanser.

– Jeg hadde trodd det ble flere, men bredden var representert, sier leder av Helsekomiteen, Olaug Bollestad (KrF).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter