Nyheter

– Slutt med å svartmale kirken

Åpen folkekirke gir et falskt bilde av at kirkevalget kan kuppes av konservative, mener Günter Theiss, byprest i Sandnes. Den liberale presten frykter dette skader kirkens omdømme.

– Det skader Den norske kirkes omdømme når deler av Åpen folkekirke (ÅF) går ut i offentligheten og gir et bilde av at det er krefter i kirken på konservativt hold som skal kuppe kirkevalget og reversere det kirken har oppnådd, sier Günter Theiss, byprest i Sandnes.

I et leserinnlegg i lørdagens Vårt Land anklager Theiss deler av ÅF for å «svartmale deler av kirkelandskapet, på en måte som ikke stemmer med virkeligheten». Han mener konsekvensen er at kirkens omdømme forringes i befolkningen.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Tradisjonelle synet

Ved forrige kirkevalg sto Theiss for det tradisjonelle synet i ekteskapsspørsmålet, men skiftet mening etter en «grundig prosess».

Erfaringene fra menigheten han da jobbet i, gjør at Theiss tror det kan bygges tillit og gjensidig respekt i spørsmålet om likekjønnet vigsel – som han mener er vanskelig og vondt for de homofile, men også vanskelig for de med et tradisjonelt syn i ekteskapsspørsmålet.

Sistnevnte gruppe har ifølge Theiss ikke et ønske om å stå på barrikadene og fortsette kampen mot homofilt ekteskap.

– De ønsker ro rundt denne saken og å fortsette å tjene menigheten, sier han.

LES MER: Hvis du ønsker en mer effektiv og demokratisk kirke og vil at prestene fortsatt skal kunne vie likekjønnede, bør du stemme Åpen folkekirke, mener Gard Sandaker-Nielsen.

Krevende spørsmål

Theiss viser til at flere kandidater for Åpen folkekirke offentlig har trukket frem at årets valgkamp handler om å forsvare vigselsvedtaket fra konservative krefter. Han mener at det virker som om ÅF ønsker omkamp, til tross for «at man nå har to syn som lever side om side i kirken».

– Homofile skal slippe at legningen og kjærligheten igjen blir et stridsspørsmål. For de som står for det tradisjonelle synet har det vært krevende å bli profilert i mediene. Mange blir stemplet på grunn av det. Derfor er det krevende at spørsmålet skal løftes opp istedenfor å få oppleve ro og felleskap i kirken, sier Theiss.

Han understreker at det ikke er slik at alle i kirken med et progressivt syn identifiserer seg med ÅF. I lys av sin erfaring fra kirkelandskapet i Rogaland, tviler Theiss på at Bønnelista blir sterke nok til å få gjennomslag for reversering av vigselsvedtaket:

– Det er en urealistisk tanke, sier han.

Reell uenighet

Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke, mener det ikke er noen tom trussel å anerkjenne at Bønnelista ønsker å ta kirken i en annen retning. Han peker på at kandidatene er tydelige på at de ønsker å reversere vigselsliturgien fra 2017, og ikke ønsker å tilsette gifte lesbiske og homofile. Disse holdningene, sier Sandaker-Nielsen, deles også av kandidater på nominasjonskomiteenes lister.

– I et kirkevalg skal medlemmene få si sin mening. Da er det helt nødvendig at vi forteller hva som står på spill og at det er viktig at folk stemmer også denne gangen. Det er ikke unødvendig splittelse, men synliggjøring av en reell uenighet i kirken i disse spørsmålene, sier han.

ÅF-lederen sier også at dersom anbefalingskampanjen til Frimodig kirke får suksess, kan konsekvensen være at flere kandidater kommer inn i bispedømmerådet og Kirkemøtet som er uenig med ÅF.

– Så den uenigheten som nå kommer fram, er helt reell.

Sandaker-Nielsen støtter Theiss i at det er utfordrende for LHBT-personer å igjen bli debattert. Samtidig trekker han frem at så lenge noen ønsker å stenge kirken for lesbiske og homofile må ÅF være en tydelig forsvarer.

– Så må det sies at fire bispedømmer fortsatt ikke tilsetter gifte lesbiske og homofile i ulike stillinger, sier han.

---

Dette er saken:

  • Åpen folkekirke og nominasjonslistekandidater som støttet et liberalt syn på likekjønnet vigsel, vant i 2015 kirkevalget. Kirkemøtet vedtok likekjønnet vigsel i 2017.
  • Likevel ble det på Åpen Folkekirkes årsmøte i begynnelsen av februar i år gjentatt at kampen for likekjønnet vigsel ikke var over. Begrunnelsen var fremveksten av den konservative listen Bønnelista, som ønsker å reversere vigselsvedtaket.
  • Siden den gang har flere kandidater fra Åpen folkekirke advart mot krefter som vil reversere vigselsvedtaket fra 2017.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter