Nyheter

Kjemper for kontinuitet

Hvis du ønsker en mer effektiv og demokratisk kirke og vil at prestene fortsatt skal kunne vie likekjønnede, bør du stemme Åpen folkekirke. Det mener Gard Sandaker-Nielsen.

– Åpen folkekirke ønsker at ­utviklingen fra de seneste ­årene skal fortsette. Vigselsliturgien må få fotfeste i hele kirken og vi må fortsatt jobbe for at Den norske kirke (Dnk) skal slutte å diskriminere ved ansettelser. Dessuten må vi styrke kirke­demokratiet. Åpen folkekirke ønsker at Dnk skal være en bred folkekirke for alle som ønsker å være med: Både for dem som ofte er i kirken, og dem som ­bruker den sjeldnere, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen, som er leder for Åpen folkekirke (ÅF) og står på andreplass for listen i Oslo.

Han er født i Langesund i Telemark, og flyttet til Oslo for å studere teologi ved Menighetsfakultetet da han var 19 år. I dag jobber han som kommunikasjonsdirektør i NOKUT. Sandaker-Nielsen trekker særlig frem en påskeleir i Telemark, arrangert av Laget i 1996, som et vendepunkt for sin tro.

– Det var da at jeg skjønte at jeg trodde Jesus faktisk hadde stått opp. Jeg opplevde det som at barnetroen ble til en bevisst voksentro. Det fikk konsekvenser for meg og det var etter dette jeg bestemte meg for å begynne å studere teologi. Dette valget har preget meg siden.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Flere utfordringer

– Hva ­mener du er de viktigste ­utfordringene for Dnk fremover?

– Vi må få en kirkeorganisasjon som henger sammen og som bruker ressursene mer ­effektivt. Det er viktig for å ­kunne ­bruke mer ressurser til aktivitet i ­menighetene der folk bor. ­Dette må vi løse ganske kjapt, sier ÅF-toppen, som også er leder for ­bispedømmerådet i Oslo.

– Flere har kritisert ÅF for ikke å ha en tydelig mening om organisering og maktfordeling internt i kirken. Hvordan svarer du dem?

– Vi har en tydelig plattform som alle som stiller til valg for ÅF skal stå inne for. Det er ingen hemmelighet at medlemmer i ÅF med plass i Kirkemøtet og Kirke­rådet har hatt ulike meninger om hva som er best. Det tar tid å ­finne konstruktive, samlende løsninger som vil fungere og som får kirken til å henge sammen. Tidligere har vi blitt kritisert for at alle viktige beslutninger blir tatt på årsmøtet i ÅF.

Sandaker-Nielsen sier at ­arbeidet med den nye kirkeordningen er så kompleks at ÅF ønsker å delta i prosessen gjennom de styrende organene. Listen valgte derfor ikke å binde seg til en løsning på årsmøtet i februar.

– Nå blir vi kritisert for det motsatte: Å være utydelige, sier han.

LES MER: Mens Bønnelista og Åpen Folkekirke er nasjonale bevegelser, består Nominasjonskomiteenes lister av lokale ildsjeler, mener nominasjons-veteran Erling Birkedal.

Ingen tydelige saker

Sand­aker-Nielsen mener det er viktig at Dnk prioriterer rekruttering og at kirken blir bedre til å synliggjøre mulighetene som finnes i kirken som arbeidsplass.

– Vi trenger et tett samarbeid med ­utdanningsinstitusjonene for å bidra til at flere velger ­kirkelige utdanninger og har lyst til å jobbe i kirken, sier han.

Sandaker-Nielsen legger vekt på at Dnk er et trosfelleskap og ønsker derfor en konstruktiv dialog.

– Selv om man er uenig skal man kunne lytte til hverandre og samarbeide. Vi er mange som har erfart hvordan det er å være utenfor og i mindretall. Derfor ønsker vi også å behandle dem som er uenige med oss på en god måte. De som er uenige med oss er også en viktig ressurs for ­kirken, sier han.

– Kan ikke dette gjøre at det blir vanskeligere for velgerne å forstå hva valgene dreier seg om?

– Vi kommer til å kjøre en ­offensiv valgkamp og gi velg­erne tydelig beskjed om hva vi har fått til og hvordan vi ønsker at Dnk skal utvikle seg. Bønnelista ønsker å ta Dnk i en annen retning enn oss. Dessuten har vi et program alle ÅFs ­kandidater seg bak. Så er det vel heller ­andre som er utydelige på hva de vil. ÅF er tydelige på retningen vi ønsker å ta kirken i og hvordan Dnk skal utvikle seg som en åpen og ­demokratisk folkekirke. Vi kjemper for demokratiet. Alle medlemmene skal få være med å bestemme, sier han.

Ikke en kamp

– I fjor var det slutt på at kirken fikk fødselsmeldinger fra Folkeregisteret når medlemmer i Dnk fikk barn. Dette har skapt uro hos mange menigheter, som har ventet på løsninger fra kirken. Hva mener ÅF bør gjøres med dette?

–Dette er en stor utfordring for hele kirken. Vi må være både kreative og offensive. Jeg tror vi har behov for en tettere kontakt med medlemmene våre og være mer frimodig til å invitere til dåp. Mange menigheter har nok god oversikt over hvem som får barn, men det er utfordrende i store menigheter, ikke minst der hvor folk flytter ofte, sier han.

– Mange forlater kirken og ­troen når de begynner å bli ­voksne. Hva vil ÅF gjøre for å holde flere i kirken?

–Det finnes ikke noe enkelt svar på dette. Det viktigste tror jeg er å gi unge ansvar og­ ­utfordringer og vise at de er verdifulle og utgjør en forskjell. Ikke minst er det viktig med et godt samarbeid mellom menighetene og organisasjonene. Den kan bidra til å løse noen av rekrutteringsutfodringene i Dnk, sier han.

Sandaker-Nielsen mener at konfirmasjonstiden er avgjørende:

– Noen menigheter jobber godt og har utviklet tilbud etter kon­firmasjonstiden. Gir vi unge en god grunn til å gå i kirken, tror jeg de vil komme. Da er det lettere å bli værende i kirken og oppleve at det er viktig også senere. Så er det viktig å ønske studentene vel­kommen og gi dem noe de trenger, sier Sandaker-Nielsen.

Mattis C. O. Vaaland

Mer fra: Nyheter