Kirke

Slik vil frikirkene holde på barn og unge

Profesjonalisering av trosopplæring har ført til at foreldre tar mindre del i barnas tro. Den utviklingen håper flere kirkesamfunn nå å snu.

Første etappe var trosopplæringskonferansen Gi Jesus videre i Kristiansand i helgen.

– Foreldre og menigheter vet godt at barn og unge forsvinner ut bakdøra i ungdomsårene og tidlig studentalder, men ikke hvordan de skal forholde seg til dette. Denne konferansen presenterte noen løsninger for å snu utviklingen, sier Svein Aksel Guttormsen Nakkestad, daglig leder i Misjonskirken Ung og leder for Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion (FBU).

Denne helgen var 1.300 mennesker samlet til Frikirke-Norges trosopplæringskonferanse 2019, med tittelen Gi Jesus videre. Tema for året var hvordan menigheter kan snu utviklingen som tilsier at mange slutter å engasjere seg i menigheter når de blir unge voksne.

FBU var arrangør for konferansen, sammen med 16 andre kristne organisasjoner (se faktaboks).

Samarbeid

Hovedtalerne var Øystein Gjerme fra Salt Bergenskirken, Siri Iversen fra Flekkerøy misjonskirke, og amerikanske Dan Scott.

Sistnevnte arbeider i den amerikanske bevegelsen Orange, som lager undervisningsmateriell for barn og unge. Scott presenterte Oranges ideer for et norsk publikum på trosopplæringskonferansen.

På arrangementets hjemmeside beskrives Orange-bevegelsens visjon slik:

«Kirken er verdens lys og har fargen gul; hjemmet er stedet for kjærlighet, og har fargen rød. Gult og rødt sammen blir oransje; kirke og hjem koblet på hverandre blir Orange».

Ett av temaene på trosopplæringskonferansen var dermed hvordan kirke og hjem kan samarbeide i trosopplæringen på best mulig måte.

En rekke foredragsholdere holdt en mengde seminarer og foredrag på Gi Jesus videre-konferansen i helgen.
En rekke foredragsholdere fra hele frikirke-Norge holdt en mengde seminarer og foredrag på Gi Jesus videre-konferansen. Foto: Jens Kristian Wikstøl.

Ekspertene

Håvard Haugland er leder i Frikirkens Barn og Unge (FriBU), og var en av foredragsholderne på konferansen.

Han forteller at de har vært inspirerte av Oranges arbeid i lengre tid.

– Det handler om å tenke helhet mellom kirke og hjem. Kirken har lenge oppført seg som at det er vi som er ekspertene på barna, og dermed tatt oppgavene i trosopplæringen bort fra hjemmene. Men det er foreldrene som er eksperter på barna. Kirkens oppgave bør derfor være å utruste foreldrene, sier han.

Ett av de viktigste elementene i denne tenkningen er å lære foreldrene hvordan de kan tilpasse trosopplæringen etter hvilke fase barna er i.

– Fra 5 til 9 år kan barna lære at Gud har skapt dem, at Gud elsker dem, og at Jesus alltid vil være deres venn. Hvis barna vet det i den alderen, er det egentlig nok. Mellom 6 og 9 år kan de lære at de kan stole på Gud, og at han kan hjelpe dem til å ta kloke valg. Senere kan man gi dem logiske forklaringer på hva tro er, forklarer Haugland.

Han sier frikirkene arrangerte en lignende trosopplæringskonferanse for ti-tolv år siden, men at det ikke har blitt gjort noe lignende i Norge siden da.

– Men nå ønsker vi å arrangere denne konferansen hvert andre år, sier Haugland.

Konferansen i Kristiansand samlet 1.300 deltagere.
1300 deltagere var samlet til Gi Jesus videre-konferansen i Q42 i Kristiansand i helgen. Foto: Jens Kristian Wikstøl.

Forskning

Svein Aksel Nakkestad i Misjonskirken Ung mener oppslutningen har vært over all forventing, og tror tematikken har truffet en nerve.

Nakkestad peker på at forskning viser at sjansen for at unge voksne fortsetter å være aktive i menigheter hvis menighet og hjem samarbeider.

– Det handler om at man har fått inn noen grunnrytmer i livet alt som barn: bønn, bibel og gudstjeneste. Og ikke minst har man hatt noen trygge steder å stille de vanskelige spørsmålene om troen. Mange unge får et sjokk i møte med studier og yrkesliv, og har ikke svar på de kritiske spørsmålene som stilles dem om troen der. De har ikke hatt trygge steder der de kan stille de vanskelige spørsmålene, sier han.

Nakkestad mener profesjonaliseringen av trosopplæringen har hatt en klar slagside.

– Foreldre har mistet selvtilliten på at de kan formidle troen til barna. Kirken har gitt inntrykk av at «hvis dere sender barna hit, så fikser vi det med troen for dere». Men foreldre og besteforeldre er de viktigste formidlerne av tro, uansett om de vil det eller ikke. Det handler om at relasjonsbygging er essensiell for troslivet.

Ungdomsarbeid

Sammen med Ung Baptist samarbeider nå både FriBU og Misjonskirken Ung om et opplegg som veileder menighetene om denne tematikken, forteller Nakkestad.

– Dette er altfor viktig til at det kan bli overlatt til tilfeldighetene, og vi ønsker derfor å tilby menighetene en planmessighet som sikrer dette arbeidet. At unge forsvinner ut fra menighetene er en smerte vi bærer på, og da er det viktig at vi gjør det som skal til for at dette ikke skjer.

LES MER:

---

Gi Jesus videre

  • Gi Jesus videre ble arrangert i Q42 Kristiansand 22.-24. november.
  • Arrangør var Frikirkelige barne- og ungdomsunion, som består av Ung baptist, Frikirkens barn og unge, Pinsevennenes barne- og ungdomsutvalg, Metodistenes barne- og ungdomsforbund, De frie evangeliske forsamlinger Ung, Misjonskirken Ung og Frelsesarmeens barn og unge.
  • Andre samarbeidspartnere var Søndagsskolen, Ny generasjon, Acta, NLA Høgskolen og Laget.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke