Nyheter

Slik lyder sterke KrF-varsko fra Syversen og Ropstad

KrF-profilen Hans Olav Syversen serverer kraftig advarsel mot å velge Ap som partner. Og nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener partiet «ikke har råd til å velge feil».

Med under ett døgns mellomrom lanserer de begge argumentpakker som fraråder KrF å kaste Erna Solberg som statsminister og innlede samarbeid med Ap.

Veteranen Syversen er nå utenfor politikken og er advokat. Men nå tar bladet fra munnen og melder seg på med full tyngde i KrF-debatten gjennom et intervju med Dagens Næringsliv (DN).

– Folk der ute undrer seg over at et parti som ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, skal felle hennes regjering uten at det er oppstått en konkret grunn. De fleste jeg treffer skjønner ikke hvorfor Erna Solberg fortjener å kastes nå, sier Hans Olav Syversen til DN.

LES OGSÅ:

Anspent da splittet KrF-ledelse møttes bak i stortingssalen

Her er sakene som kan bli verdifloker

Bondevik-generasjonen sier ja til samarbeid

Ingen vei tilbake

Dersom KrF under det ekstraordinære landsmøtet skulle velge Ap, vil det i følge Syversen være ingen vei tilbake.

– For meg blir det naivt å tro at man i en slik situasjon kan «sondere muligheten til venstre» i en slags tro på at bordet ikke fanger. Å tusle tilbake til H, F og V og si at det gikk dårlig med sidebyttet ser vel alle er urealistisk, sier Syversen til avisen.

Derfor vil KrFs valgmuligheter være sterkt begrenset all den tid man har sagt at man vil i regjering.

– Det vil nok forhandlere i Ap og Sp ha klart for seg. Hvis ikke KrF lykkes, vil man da sitte igjen, høyst sannsynlig, med en mindretallsregjering av Ap. Det ville jo i tilfelle bli en merkelig konklusjon på det hele, sier Syversen.

«Ganske tåkete»

Syversen satt på Stortinget for KrF i 12 år og var inn i forrige periode finanspolitisk talsperson i KrF og parlamentarisk nestleder. Overfor Vårt Land uttrykker han en viss forbauselse over mangler i KrFs maktdebatt.

– Det er ganske tåkete om hva prosessen faktisk kan føre til. Det hersker en slags forestilling hos mange om at man liksom kan ha Erna Solberg på oppsigelse. Men fatter landsmøtet vedtak om Ap og Sp, så må den andre siden få prøve seg uansett hvordan KrFs deltakelse blir, sier han.

– Nå følte du altså behov for å bryte tausheten?

– Ja, det er jo invitert til en åpen debatt. Jeg har stor kjærlighet til partiet og vil uansett hva som skjer forbli KrF-er etter landsmøtet 2. november.

– En skjebnetid, i dine øyne?

– KrF står foran et utrolig viktig valg, svarer han.

LES OGS: KrF-Grøvan: Har hele tiden ønsket vippeposisjonen

Ropstad tungt ut

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad overtok for Syversen som finanspolitisk talsmann da Syversen mistet stortingsplassen ved valget i 2017. Etter at Hareide holdt sin landsstyretale med anbefaling om å gå i regjering med Ap, markerte Ropstad åpen uenighet og vil frem mot landsmøtet flere ganger duellere mot Hareide om retningsvalget.

Men det var først i en VG-kronikk publisert sent torsdag ettermiddag at Ropstad la frem en større, tung argumentsamling mot Hareide-linjen.

I følge Ropstad er situasjonen så dramatisk at KrF ikke har råd til å bomme på valget:

«Nå er vi kommet til et nytt veiskille. Vi har ikke råd til å velge feil. Vi må velge den veien som gir gjennomslag for mest KrF-politikk, og som på sikt gir størst mulighet til vekst for partiet. Jeg mener den veien peker mot regjeringen Solberg», skriver Ropstad i kronikken.

LES OGSÅ: «Odd Einar Dørums engasjement har vært mangfoldig, men alltid sterkt»

Velferdssamfunn, ikke stat

Ropstad har ikke tidligere utfordret sin egen partileder så direkte politisk. Han varsler kamp tiden frem til landsmøtet og peker spesielt på én hovedforskjell mellom rødt og blått i politikken:

«KrF er et ikke-sosialistisk parti. Vi vil bygge samfunnet på kristne verdier. Vi ønsker et velferdssamfunn og ikke en velferdsstat», skriver KrF-nestlederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter