Nyheter

Slik la Sp maktplaner mens Hareide kjempet for rødt KrF

Fra dag én forberedte Sp-toppene detaljerte maktplaner da Knut Arild Hareide i fjor startet kampen for et KrF i rød regjering.

– Jeg hadde jevnlig kontakt med Hareide om hvordan det gikk og støttet selvfølgelig hans linje, sa Vedum under Senterpartiets oppsummerende pressekonferanse.

Vedum har de siste månedene hatt et intenst reiseprogram for å gjøre høstens lokalvalg til en triumf for Sp – og en protest mot «Solberg-regjeringens sentralisering». Men i fjor høst var han bare marginer fra å bli statsråd selv.

Sps leder har offentlig vært tilbakeholden med detaljer om hvordan partiet selv jobbet i de dramatiske KrF-ukene da Hareide kjempet for å felle Erna Solbergs regjering – og sette inn Jonas Gahr Støre. Under oppsummeringen avslørte Vedum litt av forberedelsene til makt:

– Vi var godt forberedt i fjor høst på hvilke saker vi ville ha gjennomslag for. Hadde skiftet skjedd ville det blitt reelle forhandlinger, sa Vedum.

LES OGSÅ: Tidligere sentralstyremedlem melder seg ut av KrF: – Jeg ville ikke stemt på denne regjeringen

Startet straks

Etter det Vårt Land får opplyst, gikk startskuddet for Sps maktløp nær umiddelbart etter Hareides tale til landsstyret. Nøkkelpersoner på Stortinget fikk beskjed om å utforme saksnotater for å forberede det som kunne bli reelle regjeringsforhandlinger med Ap og KrF. For Sp var forberedelser viktige: De har sittet i regjering med Ap før og kjenner partiets opptreden.

Under Soria Moria-forhandlingene, da den rødgrønne regjeringen ble dannet, var det Ap som la premissene. Og de langt mindre partiene Sp og SV kjempet for å få regjeringsplattformen så detaljert som mulig. Det var sikkerhetsnettet mot at Ap overkjørte dem.

I fjor høst var det dermed nødvendig for et Sp – som hadde gått høyt ut i sin distriktskamp – å kunne møte Ap tungt og velforberedt.

Slik var Sps kravmeny

På pressekonferansen ga Vedum eksempler på hva slags felt Sp da ville hatt gjennomslag for: Forsvarspolitikk, beredskapssaker, tjenester nær folk, endring av de nye regionene og dagens avgiftspolitikk. Men blå side i KrF vant – og Sp forble i opposisjon.

Overfor Vårt Land bekrefter Vedum at dette saksknippet var blant Sps planlagte regjeringskrav. For ham er det avgjørende at «klare saker» kunne sikres gjennomslag.

– Det blir jo feil om regjeringsmakten oppfattes som målet og ikke middelet, slik det til en viss grad var i KrFs prosess, forklarer han.

LES OGSÅ: Bollestad fikk diger blåveis etter hagle-skyting

Tett kontakt med Hareide

– Hvis vi skulle inn i en regjering, skulle tvangssammenslåing av fylker oppheves og avgifter fordeles på en annen måte. Selvfølgelig måtte vi også sikre nasjonalt eierskapet til naturressursene. Dette jobbet vi målrettet med over tid. Vi planla hvordan vi kunne endre statsbudsjettet raskt og få på plass klare, tydelige standpunkt på disse feltene.

– Så apparatet ditt var svært godt forberedt?

– Ja, noen av oss var det.

– Hva slags kontakt hadde du med Hareide i denne tiden?

– Det var løpende kontakt. I den runden var det naturlig, svarer Vedum.

LES OGSÅ: Ap-Støre refser ropene om tydelighet

12 år utenfor makten?

Etter høstens lokalvalg er det to år til neste stortingsvalg. Om Erna Solbergs flertallsregjering sitter helt frem til da, vil Sp ha vært utenfor regjeringsmakt i åtte sammenhengende år. Blir det i 2021 blått flertall på nytt, kan det bli fire år til for Sp uten vippeposisjon eller egne statsråder.

– Hvor akseptabelt vil det være for Sp som maktparti?

– Det er bare én måte å få makt på – og det er stemmer. Vi har ennå ikke fått en eneste stemme i 2021. Når valgresultatet er talt opp, må vi sette oss ned med andre partier og se hva slags muligheter det gir. Så enkelt – og så vanskelig – er det, svarer Vedum.

---

VALGKLART SP

  • Med ferske galluptall nesten på nivå med rekorden på 16,7 fra stortingsvalget i 1993 sikter Sp i høst mot sitt beste lokalvalg noen sinne.
  • I flere tradisjonelt røde distriktskommuner surfer partiet forbi Ap. Særlig nordpå ligger Sp an til et ordførerskred.
  • Bare i tre norske kommuner mangler det Sp-liste. Det siste året har partilederen vært på reisefot lokalt for å ruste partiet til valget.
  • Trygve Slagsvold Vedum har deltatt på ett folkemøte i uka. På partiets oppsummering betegnet han engasjementet blant folk som «kjempestort».
  • Derfor varsler han bare enda tydeligere tale mot sentralisering fremover.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter