Bare få måneder før valgdagen peker meningsmålingene mot et stort fall for Ap og historiens verste lokalvalg. Fra Aps ordførergrasrot avspeiles nå misnøye med partiets tydelighet og at Støre ikke opptrer tydelig nok i offentligheten.

På partiets oppsummerende pressekonferanse Ap-lederen et oppgjør med ulike tydelighetskrav:

– Ap er ikke på leting etter slagord mot utviklingen, vi er på leting etter politikk og vi foreslår politikk. Det er ikke slagord som vil løse politikk om klima, industri eller velferd, sa Støre.

LES OGSÅ: Bollestad fikk diger blåveis etter hagle-skyting

Ny lederdebatt?

Over flere sider brakte avisen Klassekampen samme dag en rundspørring blant nær 90 Ap-ordførere om kritiske målinger, partiets problemer og fremtiden til dagens ledelse. Den klare meldingen var at Støre og partiledelsen ikke er tydelige nok i offentligheten.

I opptakten til valgkamp har et klart flertall fortsatt tillit til Støre. Men ni av ordførerne ga klart uttrykk for at et dårlig lokalvalg kan gi ny lederdebatt i Ap.

Støres oppsummering havnet dermed i kontrast til fjorårets: Da var ny regjeringsmakt for Ap et tema – og utsiktene til å få KrF til å skifte side var noe høyaktuelt. I år ble Aps dårlige tall og Støres egen opptreden helt dominerende.

«Det er ikke jeg som står på valg»

På spørsmål om han selv ville tenke over sin egen stilling valgnatten, hvis sifrene blir historisk dårlige, svarte han:

– Nei. Jeg er en del av et lag. Vi kommer ut fra et sterkt landsmøte. Målingen kunne vært bedre og vår jobb å gjøre dem bedre.

Han poengterte svært tydelig at det er hele ledelsen – med et klart mandat – som har ansvaret i tiden som kommer. Og på sine mange reiser rundt i landet, opplever han tillit fra ordførere i partiet. Dessuten er det et lokalvalg Ap nå er rigget for.

– Det er ikke jeg som står på valg 9. september, bemerket Ap-lederen.

LES OGSÅ: Ap går sterkt tilbake – borgerlige vokser

Ikke bli et slagordparti som sier ja, ja – nei, nei

Støre distanserte seg mot partiene som roper høyere mot ulikhet eller klimakrise. Ikke gjennom slagord, men tydelig og forklarende politikk, skal Ap jakte velgere:

– Ap kommer ikke til å bli et slagordparti som sier ja, ja – nei, nei. Vi blir ikke bedre av å ligne på andre. Jeg ser ikke noen modell der ute som vi kan bytte ut og ta inn. Vi må jobbe og virke som et lag.

Mot slagordspolitikken skal Ap markere seg med å vise «ansvarlig helhet på en tydelig måte».

– Jeg skal være den første til å si at Ap ikke gjør det bra nok på meningsmålingene i dag. Vi burde gjort det bedre mot en regjering som tar Norge i feil retning, bort fra våre verdier, erkjente Støre.

For Støre er det «oppløftende» at den store gruppen som i målingene har forlatt partiet, sitter på gjerdet og er avventende:

– Derfra skal vi ha dem ned, sa han.

LES OGSÅ: Slik blir Norges nye trosstøtte

83 løfter skal vinne velgere

Blant verktøyene er 83 tiltak for «sterkere fellesskap mot økende forskjeller». Denne dagen var det nettopp 83 dager igjen til valgdagen.

Ap vil blant annet vinne velgere med løfter om skolematordninger, gratis SFO til de yngste, bedre kollektivtrafikk og gi kommunene økonomi til bedre å løse velferdsoppgaver. Partiet ønsker også gratis fastlege til man er fylt 18 år.

«Erklærer krise mot hverandre»

Støre refset dagens Solberg-regjering og mener den «aldri stått svakere enn den gjør nå». En flertallsregjering skulle ha vist styringsdyktighet, men i sak etter sak trekker partiene i følge Støre i ulik retning.

– Partiene står mot hverandre og erklærer krise mot hverandre og setter hele regjeringsplattformen og autoriteten i spill. Det er støy og oppmerksomhet om enkeltsaker, sa Ap-lederen.