«Evakuer barna i Moria nå! Lik og del hvis du er enig med oss!» Det var spøken Buskerud Grønn Ungdom postet da de fikk overta Buskerud FpU sin Facebook-konto i anledning 1. april. 

– Vi synes denne posten gikk over streken, og utover de retningslinjer vi har i Viken for bruk av sosiale medier. Derfor slettet vi innlegget, skriver leder i Viken FpU, Julianne Ofstad, i en tekstmelding til Vårt Land.

– Vi fikk raskt tilbakemeldinger på at dette var drøyt å bruke som del av en aprilsnarr, og tar selvkritikk på at vi gjorde det. Posten ble fjernet etter kort tid, skriver leder Grønn Ungdom Viken, Rose Jahanfarah, i en tektstmelding til Vårt Land.

De to ungdomspartilagene var på forhånd blitt enige om å bytte Facebook-konto som vennskapelig aprillsnarr.

KrFU: – Det finnes en grense

KrFU-leder Edel-Marie Haukland er sjokkert over aprilspøken fra Grønn Ungdoms fylkeslag:

– Når barn selvskader og prøver å ta eget liv i Moria-leiren, fordi forholdene er så grusomme, er det direkte usmakelig å spøke med å evakuere barna, sier hun.

– Jeg skjønner behovet for å finne noe å le av når hele verden er i krise, men det finnes en grense. Det burde FpU og kanskje spesielt Grønn Ungdom forstå, fortsetter Haukland.

Når koronakrisen hindrer evakuering fra leiren, er det ekstra viktig å bistå med nødhjelp til leiren og flyktningers nærområder, mener KrFU-lederen.

Grønn Ungdom: Ville rette søkelys mot situasjonen i Moria

Rose Jahanfara i Grønn Ungdom Viken er helt enig med KrFU-lederen i at situasjonen i den greske flyktningleiren «er uholdbar».

I det siste har mange postet bilder av seg selv med plakater der det står «evakuer barna fra Moria nå» i sosiale medier. Også Grønn Ungdom Viken har kjørt en kampanje for å rette søkelyset mot forholdene i leiren. Derfor valgte de å poste en grafikk med emneknaggen «#EvakuerBarnaFraMoriaNå» fra FpUs Facebook-side, forklarer Jahanfarah.

– Norge bør ta ansvar for å evakuere flyktninger derfra. Vi håper KrF vil ta med engasjementet for Moria-flyktningene inn i regjeringen, sier hun.

Dette postet FpU på Grønn Ungdom sin Facebook-side

Julianne Ofstad i Viken FpU forteller at de har fått «noen reaksjoner» og at flere har trodd at kontoen var hacket. Slik svarer hun på reaksjonen fra KrFU-lederen.

– Vi var ikke klar over hva Grønn Ungdom kom til å poste. Det burde nok vært avklart bedre på forhånd. Det er mange personlige tragedier i Moria-leiren vi tar på største alvor. Så er vi uenig rent politisk i hvordan det skal løses. Vi mener ikke løsningen er å evakuere til Norge. Men det er realpolitikk og ikke noe man skal tulle med, skriver Ofstad.

Her kan du se hva FpU postet på Grønn Ungdom Buskerud sin Facebook-side:

 

Det aller viktigste i samfunnet er at man blir valgt basert på kvaliteter fremfor hvilket kjønn man har. Vi i grønn ungdom er best, derfor blir vi også valgt! #gu

Posted by Grønn Ungdom Buskerud on Tuesday, March 31, 2020

 

Bondevik varsler innmelding i Frp

KrFU har ikke kommet med en egen aprilspøk i år, opplyser Edel Marie-Haukland.

Tidligere sentralstyremedlem Simen Bondevik – som var en fremtredende profil på rød side i KrFs retningsstrid – benyttet derimot 1. april til å varsle overgang til nettopp Frp:

Koronakrisen har snudd opp ned på det meste. Også tankegangen min. Mine viktigste kampsaker i tiden fremover er stengte...

Posted by Simen Bondevik on Wednesday, April 1, 2020