Nyheter

Slik fikk Venstre pepper for KrFs abortsak

Ap og SV serverte stadige angrepsraid mot KrFs abortseier og kilevinker til Venstre for sitt ja til KrFs krav. Slik var KrFs første dag på den nye jobben.

Debatten om den nye regjeringserklæringen fra Solberg-regjeringen var nemlig KrFs debut i opphetet stortingsdebatt med egne statsråder. Regjeringspartiet KrF var nå i forsvarsrekkene i Stortinget.

Denne typen debatter er som trontaledebatten – opposisjonens debatt. Som nyslått regjeringsparti ble KrF hyppig anklaget for å bidra til mer usosial Høyre- og Frp-politikk.

– Bildet blir karikert. Eksempelvis har vi fått gjennomslag for mange tiltak som vil bedre forholdene for de aller fattigste, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan.

LES OGSÅ: Slik drev rødgrønne jakt på KrF i debuten som regjeringsparti

Abortkjør fra møtets start

Aps topper og profiler angrep fra første stund KrFs seire: Innstrammingen i adgangen til flerlingabort – og veto mot ny bioteknologi som eggdonasjon.

– Vi kommer aldri til å forhandle vekk grunnleggende kvinnerettigheter, slik regjeringen har gjort, sa Ap-nestleder Hadia Tajik.

– Få områder griper så direkte inn i menneskers liv som politikken for bioteknologi og selvbestemt abort. Derfor er det så provoserende at Høyre og Frp for å sikre seg makt, har begrenset kvinners rettigheter, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han var først ut i maratondebatten.

Den bølget seg langt inn i kvelden. Mer og mer ble også Venstre skyteskive for KrFs abortinnstramming i regjeringsprogrammet.

Grandes «abort-pause»

Venstre-leder Trine Skei Grande ble i forrige uke ny likestillingsminister. SV og Ap var klare til kamp da Grande inntok debattmanesjen.

– Vi har nå den første likestillingsministeren på 40 år som må forsvare en innstramming i abortloven, anklaget SVs talsperson, Freddy André Øvstegård.

Han ba nettopp Grande forklare hva hun egentlig mente da hun i forrige uke betegnet lovinnstrammingen om tvillingabort som bare en to-årig «pause». Målet var å reversere den etter neste valg, noe KrF reagerte på.

– Når det er stortingsvalg, går man ikke til valg på regjeringsplattformer, men egne stortingsvalgsprogram, svarte Grande og ga en forklaring på «abort-pausen»:

– Venstre er i samme posisjon som SV, da de satt i regjering. Politikken er det jo landsmøtene som bestemmer, sa hun.

LES OGSÅ: Over og ut med Hareide som parlamentarisk leder

Frp-skryt

Venstre fikk også kjør i maratondebatten for å ha tolerert KrFs veto mot adgangen til eggdonasjon i denne stortingsperioden.

Frps helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen tok en ny forsvarsvri: Hun skrøt av alle oppmykningene som regjeringen også lover – endringer som KrF mener ikke er i strid med «sorteringssamfunnet».

– Frp og regjeringen legger faktisk frem de største liberaliseringene av bioteknologilovgivningen siden 2004, sa Bruun-Gundersen.

SV savner «bremseklossen»

Senterpartiet var mer tilbakeholdne i kritikken av KrF i den nye Solberg-regjeringen. Fra Ap og SV fikk KrF tydelig passet påkrevet: Partiet har bidratt til «mer Høyre- og Frp-politikk».

– KrF har ikke bare valgt side, men også hvilket parti de vil være, dessverre. Bremseklossen i Stortinget er borte. Det vil bli mer flertall for Høyre- og Frp-politikk. I denne regjeringen styrer KrF moralen – og Venstre styrer ingenting, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Han hevdet at KrF innad i regjeringen var gått over til å prioritere «smalere særstandpunkter» som innstramminger i abort og utsettelse av biomeldingen.

LES OGSÅ: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

KrFs motangrep

KrFs nye parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan slapp unna abortangrepene på sin første debattdag som sjef. Grøvan gikk heller i rette med Støre, fordi Ap kritiserer økningen av barnetrygden. KrF-toppen anser dette som godt grep mot barnefattigdom.

– Hvorfor sier Ap nei til dette, spurte Grøvan?

– Jeg er blant de som savner Hareide, men ønsker Grøvan velkommen som kollega. Ap vil heller sikre skolemat og gratis tannhelsetjenester frem til fylte 21 år. De 80 kronene i ekstra barnetrygd rekker ikke til å finansiere økt barnehagepris en gang, svarte Støre.

KrF-Grøvan: «Et fortegnet bilde»

I 19-tiden om kvelden hadde Grøvan sittet flere timer og hørt de samme anklagene: Påstander om at KrF bidrar til flertall for en mer usosial og blå politikk enn hittil. Samt en masse anklager fra rødgrønne – mot spesielt Høyre og Venstre – i abortsaken.

– Bildet er fortegnet. Jeg opplever at de har skrevet manus før de har lest plattformen vår. Nå må de gi oss en sjanse, så får vi evaluere etterpå, sier Grøvan.

– Vi har eksempelvis fått gjennomslag for et historisk løft for barnetrygd og en likeverdsreform med tiltak for familier med langvarig syke barn. Og at vi bidrar til en ytterligere privatisering, er et feil bilde, sier han til Vårt Land.

Solberg: «Det går jo litt godt, også»

Også regjeringens sjef – Erna Solberg – tok fra talerstolen til motmæle mot de dystre beskrivelsene fra Ap, SV og Sp.

– Det går jo godt i landet, etter fem og et halvt år med ikke-sosialistisk flertall. Selv om man ikke skulle tro det, etter å ha hørt på denne debatten.

Solberg serverte sin egen faktaliste over riktes tilstand:

• Ledigheten er rekordlav, særlig i distriktsfylker.

• Det er ikke blitt mer byråkrati: Det er mindre papirflytting, flere som utøver tjenester.

• Inntektsforskjellene har ikke økt.

• Det er heller ikke økning i midlertidig ansatte.

– Likevel fortsetter fortellingene om dette fra Stortingets talerstol. Men samlet sett har vi fått til et mer organisert arbeidsliv, sa Solberg.

«Bioteknologi-turisme»

Støre imøtegikk Solbergs tilstandsrapport, men fortsatte kritikken mot KrFs veto om ny bioteknologi også i replikkrunder med statsministeren.

Aps leder fryktet mer «bioteknologi-turisme»: At antallet som drar utenlands for å få utført eggdonasjon, assistert befruktning og fostertesting øker.

– Uroer ikke dette statsministeren, spurte Støre.

– Jeg mener at politikk og etiske spørsmål ikke skal styres av teknologien. Vi må gjøre helhetlige og gode vurderinger, var ett av budskapene i statsministerens svar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter