Politikk

Slik blir den nye regjeringens trospolitikk

Regjeringsplattformen sikrer Den norske kirkes særstilling i denne stortingsperioden, tror KA. Trostoppene er stort sett fornøyde med den nye regjeringens religionspolitikk.

Den nye tros- og livssynsloven skal vedtas av Stortinget i vår og vil få stor betydning for norske tros- og livssynssamfunn i årene som kommer.

Ingrid Rosendorf Joys, leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), mener Granavolden-plattformen gir oss en sniktitt inn i den nye tros- og livssynsloven.

– Vi ser for eksempel at et trossamfunn må ha 50, og ikke 500, medlemmer for å få statsstøtte. Det er bra. Vi er også fornøyde med at plattformen sikrer barns trosfrihet i Norge, og retten til å være medlem. Det betyr jo at forslaget om bare å telle medlemmer over 15 år antakelig faller. Det er positivt.

Mer til alle

Rosendorf Joys sier hun er positiv til den nye regjeringens politikk på livssynsfeltet.

– Det er positivt at Granavolden-plattformen har en mer helhetlig tros- og livssynspolitikk enn Jeløya-plattformen. Tros- og livssyn er nevnt i forbindelse med mange ulike felt, for eksempel i punktene om bistand og arbeid mot diskriminering, sier hun.

– Hvem tror du er mest fornøyd med plattformen: de kristne trossamfunnene eller det øvrige religions-Norge?

– Her er det mye bra for hele Religions-Norge. Ikke minst er det bra at religionene får en naturlig plass i samfunnsveven gjennom denne erklæringen. Det er bra for både minoritet- og majoritetsreligioner.

Rosendorf Joys får støtte av Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

– Jeg er glad for at den nye regjeringsplattformen flytter tros- og livssynspolitikken høyere opp på den politiske dagsorden, sier hun, og konstaterer at Granavolden-plattformens kapittel om «Kirke, tro og livssyn» er langt mer omfattende enn Jeløya-plattformens kapittel «Tro og livssyn».

LES MER: Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering

Mye gjenstår

Hougsnæs understreker likevel at det gjenstår mange viktige avklaringer, både når det gjelder fremtidig finansieringsordning og utforming av ny og helhetlig lov om tros- og livssynssamfunn.

– Regjeringsplattformen viser at regjeringen ennå ikke har landet konkrete løsninger på mange av disse spørsmålene. Dersom regjeringen med dette ønsker å signalisere åpenhet for å få på plass en bredest mulig tverrpolitisk forankring av tros- og livssynspolitikken, er det svært positivt. Det vil være uheldig med en sterk polarisering av dette politikkområdet, sier hun, og forteller at KA forventer at det legges til rette for ytterligere dialog med kirkelige instanser og øvrige tros- og livssynssamfunn om utformingen av endelig regelverk.

LES OGSÅ: Her er KrFs verdiseiere – og litt bismak

Styrker Den norske kirke

Mens Jeløya-plattformen fra 2017 fastlo at «Den norske kirke har en historisk og størrelsesmessig særstilling, som anerkjennes uten at prinsippet om likebehandling skal rokkes ved», sier Granavolden-plattformen at regjeringen skal «sikre Den norske kirkes særlige stilling som landsdekkende og demokratisk folkekirke gjennom lovgivningen og forutsigbare finansieringsordninger».

– Jeløya-plattformen åpnet for omkamp om Grunnlovens paragraf 16, som var et resultat av kirkeforliket i 2008 og innført i 2012. Vi er glade for at denne paragrafen nå ser ut til å være fredet i denne stortingsperioden, sier Marit Halvorsen Hougsnæs.

– Betyr dette at Den norske kirke (Dnk) sin stilling styrkes, Ingrid Rosendorf Joys?

– Jeg opplever først og fremst at politikken som fremlegges er tydelig basert på likebehandling, svarer lederen av STL.

Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF), sier han er glad for at likebehandlingsprinsippet videreføres i tros- og livssynspolitikken.

– Plattformen sier likevel ikke hvordan dette skal balanseres mot hensynet til Den norske kirkes særstilling. Human-Etisk Forbunds råd er at en bærekraftig ordning for fremtiden må ha likebehandling som utgangspunkt, uttaler han.

LES MER: Flere trekker seg og melder seg ut av KrF

Lite forpliktende

Trond Enger synes det er gledelig at regjeringen vil legge til rette for livssynsnøytrale seremonirom.

– Men vi savner mer forpliktende formuleringer om gjennomføring og finansiering av dette. Vi mener de store verdiene i Opplysningsvesenets fond også bør brukes til å realisere slike seremonirom for alle.

HEF er derimot veldig fornøyd med regjeringens initiativ om personell i helsevesenet, kriminalomsorgen og forsvaret.

– Det er bra at regjeringen vil åpne opp prestemonopolet. Dette er en seier for HEF og den store og voksende andel av befolkningen som har et humanistisk, ikke-religiøst livssyn, sier Enger.

LES OGSÅ: Her er KrFs verdiseiere – og litt bismak

Overrasket

KA er på sin side overrasket over at Granvolden-plattformen ikke har mer konkrete ambisjoner om vedlikehold av verneverdige kirkebygg.

– Det hadde vi forventet i lys av det siste årets debatt og bevilgningene på statsbudsjettet for 2019. Samtidig er dette punktet åpent for tolkning, så vi håper at justeringen innebærer operasjonalisering av den marsjordren som Stortinget ga regjeringen på dette området både i 2015 og 2018, sier Hougsnæs.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk