– Den norske kirke kan ikke fortsette å ha samme økonomiske strukturer som i dag. Derfor må vi begynne å snakke om tiende, sier Rolf Magne Haukalid fra Stavanger bispedømme.
Han står på gangen utenfor møtesalen hvor han og resten av Kirkemøtet har diskutert hvordan Den norske kirke skal organiseres i framtiden. Dette er det siste kirkemøtet før Stortinget i juni skal vedta ny tros- og livssynslov i juni.
LES OGSÅ: Hvordan skal man regne ut hvor mange prester et bispedømme trenger?
Gir eierskap
Haukalid er av dem som har gått på talerstolen og tatt til orde for at kirkens folkevalgte representanter skal få større makt – blant annet over hvilke prester en vil ansette og hvordan liturgien i hovedgudstjenesten skal utformes. Men han mener mer lokal makt også forutsetter mer lokal finansiering.
– Det er viktig at det blir formidlet og forkynt fra prekestolen, at det snakkes om hva det er.
– Mener du man skal gi tiende av netto- eller bruttoinntekt?
– Der får vi høre hva forkynnelsen sier. Det har ikke jeg gått inn på. Men tiende som prinsipp er viktig. Fordi det gir store velsignelser, og det og gi og dele og bruke penger til noe.
Han mener at det å gi regelmessige økonomiske bidrag bidrar til at de som bruker kirken også får eierskap og tilknytning til den.
– Jeg kommer fra en lavkirkelig kultur hvor det å bidra med penger er veldig vanlig. Jeg ser hvor mye det betyr for folk og få ei eierskap til det vi holder på med.
LES OGSÅ: Her er sakene som splitter Kirkemøtet
80 kroner
Da organisasjonene Digni og Norme i 2015 gjorde en kartlegging av gaveinntektene i 40 misjonsorganisasjoner og frikirker, kom de fram til at disse organisasjonene fikk inn 1,6 milliarder kroner i gaveinntekter. Dette tilsvarte omtrent 5000 kroner i gaveinntekter per medlem. Tilsvarende tall for Den norske kirke var 80 kroner i gaveinntekter per medlem.
Kirkerådsleder Kristin Gunnleiksrud Raaum sier hun ikke vil spekulere i hvorfor medlemmer i Den norske kirke ikke gir mer.
– Men jeg tror at erkjennelsen av at her må vi bidra selv også er økende. Jeg merker økende oppmerksomhet om dette og forslaget fra Haukalid passer godt inn i tendensene vi ser.
Til tross for at tallene tyder på at givergleden er høyere i frimenighetene, sier Raaum at hun allerede kjenner flere i folkekirken som gir tiende.
- Og jeg opplever en økende erkjennelse av at den typen engasjement er nødvendig.
– Hva med medlemskontigent?
– Det har vært drøftet, og Kirkemøtet har vært tydelig på at vi ikke ønsker det.