Religion

Skilsmisse ryster den amerikanske renhetsbevegelsen

Joshua Harris var en av drivkreftene bak bevegelsen som oppfordret unge kristne til å avstå fra sex. I sommer har han kunngjort at han skal skilles, at han har mistet troen, og at han ber homofile om unnskyldning for å ha bidratt til ekskludering og fordommer.

En av de mest innflytelsesrike stemmene blant evangeliske kristne, Joshua Harris, kunngjorde i sommer at han og kona skilles etter 20 år. Det skriver nettstedet NPR, som viser til et innlegg Harris har lagt ut på Instagram hvor han bekrefter bruddet:

– De siste årene har det skjedd noen betydelige endringer hos oss begge. Det er med oppriktig kjærlighet overfor hverandre og forståelse av vår unike historie som gjør at vi har kommet fram til denne beslutningen, skriver han på Instagram.

LES OGSÅ: Evangelikale kristne er mer mot innvandring enn ikke-religiøse i USA

Omdiskutert bok

Joshua Harris er tidligere pastor ved Covenant Life Church, men er mer kjent som forfatter av bestselgeren I Kissed Dating Goodbye. Boken solgte en million eksemplarer og ble for mange unge kristne en «etisk veileder» i spørsmål om kjærlighet og ekteskap. Den løftet fram idealet om renhetskulturen og oppfordret unge til ikke å inngå kjæresteforhold og avstå fra å ha sex utenfor ekteskapet, ifølge The Guardian. Dating var «åndelig usunt og årsaken til skilsmisse», hevdet boken.

I et intervju med det britiske magasinet Premier Christianity i vår uttalte Harris at han ikke lenger kunne stå inne for det han tok til orde for i boken.

– Jeg er ikke lenger enig i ideen om at dating bør unngås. Nå tror jeg at dating kan være en sunn del av ens personlige utvikling, hvor man utvikler relasjoner og lærer hvilke egenskapene som er viktigst i en partner, sa han.

Samtidig ville han beklage overfor sine lesere, og de som ble feilaktig påvirket av boken, og opplyste om at den ikke ville bli trykket i flere eksemplarer. Hans senere bøker Boy Meets Girl and Not Even a Hint vil heller ikke lenger blir gjort tilgjengelig.

LES OGSÅ: Amerikansk evangelist forsvarer å ha tre private jetfly

Mistet troen

Nå har den tidligere pastoren også mistet troen. I et innlegg publisert på Instagram ni dager etter at det ble kjent at han og kona skulle gå fra hverandre, forteller han om årsaken:

– Jeg har gjennomgått et enormt skifte med hensyn til min tro på Jesus. Det vanlige ordet å bruke for dette er «dekonstruksjon», den bibelske frasen er «å falle fra». Ifølge alle parameterne jeg har for å definere en kristen, er jeg ikke kristen. Mange forteller meg at det er en annen måte å utøve tro på. Jeg ønsker å være åpen for dette, men jeg er ikke der nå, skriver han.

Samtidig benyttet han anledningen til å be LGBT-miljøet om unnskyldning for synspunkter han fremmet gjennom boken og som pastor.

– Jeg angrer på at jeg var imot likekjønnet ekteskap og for at jeg ikke anerkjente din og deres plass i kirken. Mitt forfatterskap og mine foredrag har bidratt til en kultur for ekskludering og fordommer. Jeg håper du kan tilgi meg, sier han.

I en artikkel publisert i det amerikanske nettmagasinet Slate, skriver journalist Ruth Graham at en forfatter som kunngjør separasjon ville normalt ikke vært en nyhet.

– Men Harris var en så viktig stemme i det som er kjent som den evangeliske renhetsbevegelsen og påvirket hvordan en hel generasjon av unge konservative kristne tenkte på forhold og ekteskap, skriver hun.

LES REPORTASJEN: La den rette komme inn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion