Politikk

Skartveit-exit: – Et sterkt signal til ledelsen

Tidligere programsnekker og ordfører Gro Skartveit melder seg ut av Venstre. Nå frykter distriktsprofiler tap av sosialliberale og tradisjonelle tillitsvalgte.

– Dette er et tap for Venstre og et sterkt signal til ledelsen om at de må tenke over hva de gjør videre, sier Gunn Berit Gjerde, fylkesvaraordfører for Venstre i Møre og Romsdal.

Med Gro Skartveit mister Venstre «en viktig og varm stemme» med et klart blikk for de sosialliberale verdiene, mener hun.

Tidligere Finnøy-ordfører og medlem av Venstres programkomité, Gro Skartveit, var en av flere lokalpolitikerne som advarte sterkt før landsstyret vedtok å gå i regjeringsforhandlinger med Frp, blant annet i Vårt Lands spalter.

– Jeg føler jeg har lurt folk, sa Skartveit til Vårt Land da det ble klart at Venstre gikk i forhandlinger.

LES OGSÅ: Venstre-profil bryter med partiet

– Veldig uheldig

– Det er veldig uheldig hvis vi mister den sosialliberale delen av Venstre som Skartveit representerer. Jeg ønsker ikke en linje der Venstre er med på å liberalisere samfunnet på en slik måte at det går utover de svakeste, for eksempel i alkoholpolitikken.

– Men Trine Skei Grande sier jo at Venstre skal gjøre regjeringen rausere og mer sosialliberal?

– Sosialliberal må ikke bare bli et ord, sier Gjerde, som håper regjeringen nå vil fylle det med innhold.

Hun er ikke enig i at den nye regjeringen er et entydig steg til høyre, siden skillene går på tvers av dette i stridsspørsmål som klima og innvandring.

LES OGSÅ: Distrikts-Venstre vil ha fred for Frp

– Representerte en fløy i Venstre

– Gro Skartveit har vært en markant Venstre-politiker. Dette er veldig, veldig synd, sier Olav Kasland, ordfører i Bø i Telemark.

Han mener Skartveit står nær det tradisjonelle Venstre som var tuftet på avholdsbevegelsen, målrørsla og lekmannskristendom, og som stod sterkt på Vestlandet.

– Hun representerer en fløy i partiet, som kanskje særlig står sterkt blant voksne medlemmer i distriktene, sier Kasland.

Bø-ordføreren kaller dessuten Skarveit for en alkoholpolitisk motstemme i det ellers alkoholliberale partiet.

LES OGSÅ: Oppgjør i sentrum om hvorfor Venstre regjerer med Frp

Utmeldinger – og innmeldinger

Da Venstres landsstyre fattet vedtok å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp –

Venstres partiledelse vil ikke kommentere utmeldelsen. Kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær henviser Vårt Land til fylkeslederen i Rogaland. På spørsmål om hvorfor ingen i den sentrale ledelsen vil kommentere konsekvensene av et rikspolitisk spørsmål, svarer Haugsvær at «lokale utmeldelser kommenteres av den lokale fylkesleder».

Haugsvær opplyser at Venstre har hatt omtrent like mange innmeldinger som utmeldinger. Blant Venstre-profilene som hittil har meldt seg ut, finner vi blant annet tidligere generalsekretær og Grimstad-ordfører, Hans Antonsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk