Nyheter

«Føler jeg har lurt folk»

En tredjedel av landsstyret stemte nei til regjeringsforhandlinger med Frp. Tidligere ordfører tror flere teller på knappene og vurderer medlemskapet sitt.

Bilde 1 av 2

– Jeg føler jeg har lurt folk. Jeg har sagt til bekymrede velgere at vi ikke skulle gå i regjering med Frp, og så skjer det antagelig likevel. Det er ikke en god følelse, men en jeg tror mange kjenner på i dag, sier Gro Skartveit, og legger til:

– I valgkampen sa sentrale partifolk til meg at det ikke skulle bli noen samarbeidsavtale. Jeg drømte ikke om at det betød at vi kunne gå i regjering, sier hun.

LES OGSÅ: Venstre med kurs for regjering med Frp

Skuffelse

Den tidligere ordføreren i Venstre-bastionen Finnøy i Rogaland er en av flere Venstre-politikere som står skuffet igjen etter helgens landsstyremøte der Venstre besluttet å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

– Jeg har vanskelig for å identifisere meg med veien partiet tar nå. Jeg vet ikke hva veien min blir videre. Dette er vanskelig for mange som har vært med i Venstre lenge. Det er nok en del som teller på knappene, sier Skartveit.

LES OGSÅ: «Venstre splittet om fremtiden»

Fremmet motforslag

Det var denne fløyen partiveteran Odd Einar Dørum forsøkte å mobilisere om et motforslag under landsstyremøtet på lørdag.

Den tidligere partilederen, samferdsels- og justisministeren foreslo at stortingsgruppa i stedet skulle forhandle fram en avtale som «regulerer forholdet mellom Venstre og regjeringen i Stortinget».

– En tredjedel støttet linjen min, resten ønsket å gå i regjeringsforhandlinger, sier han til Vårt Land.

Dørum viser til at regjeringen mangler flertall, også hvis Venstre blir med . Venstre kunne støttet regjeringen i mange saker uansett:

– Spesielt sammen med KrF, understreker han.

Dørum trekker et skarpt skille mellom samarbeid med Høyre og «nykommeren» på høyresiden, Frp:

– Vi har svært gode erfaringer med Høyre-samarbeid. Å skulle regjere med Frp opplever jeg derimot som veldig krevende. Det blir for blått, for å si det sånn.

Også tidligere miljøvernminister og nestleder, Guro Fjellanger, er uenig i landsstyrets beslutning. Det bekrefter hun i en tekstmelding til Vårt Land.

LES OGSÅ: Frykter Frp-samtaler gir Venstre valgkrise

By og land

Representanter for det såkalte Distrikts-Venstre har tidligere uttalt seg kritisk til signaler om å gå i regjering med Frp. Mange har opplevd oppslutningsras i årene med samarbeidsavtale.

Nylig uttrykte lokalpolitikere rundt om i landet dessuten frykt for at de ikke ville klare å stille lister ved lokalvalget i 2019, hvis partiet gikk i regjering.

– Det er klart jeg er skuffet. Vi prøvde å si ifra om problemene dette gir oss med å stille lister og i valgkampen i 2019. Det ble tydeligvis veid og ikke funnet viktig nok, sier Olav Kasland, ordfører i Bø i Telemark.

Han sier han har fått noen utmeldinger, men at mange nok venter på utfallet av forhandlingene.

Hva betyr dette for Venstre?

– Jeg synes å se et tydelig skille mellom et urbant Venstre og et distriktenes Venstre. Kanskje jeg er for gammel for det som skal være det moderne Venstre og lever i en fortid der vi la større vekt på «sosial» i «sosialliberal».

LES OGSÅ: Distrikts-Venstre vil ha fred for Frp

«Illusjon»

Også Ingebjørg
 Winjum er «veldig skuffet»:

– Jeg liker ikke retningen Venstre går nå. Det blir helt feil. Vi fjerner oss veldig fra sentrum, sier ordføreren i Granvin i Hordaland.

Trine Skei Grande sier at målet nettopp er å trekke regjeringen «nærmere sentrum og sosialliberal politikk»?

– Det er nok en illusjon sukker Winjum.

– Vi vil få gjennomslag i enkeltsaker, men neppe bevege regjeringen mot sentrum. I årene som har gått, har vi klart å moderere regjeringen. Men det er jo også alt vi har gjort, sier hun.

Allerede lørdag kveld tikket det inn tilbakemeldinger fra lokallag i Hordaland, forteller hun:

– Det er en veldig uro over hva som skjer. Mange lokale representanter er redd det blir vanskelig å stille liste ved lokalvalget.

Har noen meldt seg ut?

– Det har jo vært mange utmeldinger de siste par årene på grunn av retningen en påbegynte da en gikk inn i samarbeidsavtalen.

Også fylkesleder Torunn Sandvand i Agder er skuffet.

– Fra Agder var vi klare på at vi ønsket annet utfall. Flere av oss har hatt sterke meninger om dette, og er skuffet. Vi har fått én utmelding så langt, sier hun.

Sanvand er imidlertid mer forsonlig i tonen enn Winjum og Skartveit.

BERIT AALBORG: «Motstrøms-Venstre rakner»

Ikke «spedalske»

Både Winjum og Skarveit understreker at de ikke mener Frp er «spedalske».

Lokalpolitikerne peker på menneskesyn og retorikk – samt på sakene innvandring, klima, landbruk – som særlig vanskelige. De frykter også mer generelt for Venstres stilling som sentrumsparti.

Alle Venstre-politikerne Vårt Land har snakket med understreker at landsstyredebatten var ryddig, at de respekterer flertallets beslutning og at de ønsker forhandlerne lykke til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter