Nyheter

Sjømannskirken får litt mer penger

– Ikke nok, sier generalsekretæren.

I forslag til Statsbudsjett for 2016 foreslår regjeringen et tilskudd til Sjømannskirken på 86,1 millioner kroner. Dette innebærer en prisjustert videreføring av tilskuddet som ble fremforhandlet av regjeringen, KrF og Venstre for ett år siden. I fjorårets reviderte budsjett fikk Sjømannskirken derfor en påplussing på 2,5 millioner kroner i forhold til det regjeringen hadde foreslått.

– Vi er selvsagt glade for pengene vi får, men vi hadde håpet at regjeringen nå ville holde lovnaden fra regjeringsplattformen i 2013 der de sier de skal «sikre gode betingelser for Sjømannskirken», skriver generalsekretær Ørnulf Steen i en pressemelding.

Han poengterer at Sjømannskirkens arbeid er mer enn å holde gudstjenester.

– Hver dag, hele året, hjelper vi nordmenn i større og mindre kriser verden over. Vi har aldri tidligere vært på flere steder enn vi er i dag, og behovet og etterspørselen øker. Dette ser vi dessverre ikke igjen i statsstøtten.

LES MER: Klart for endelig skilsmisse mellom stat og kirke

120 årsverk

Kulturdepartementet skriver at den foreslåtte bevilgning for 2016 gir dekning for 120 årsverk i Sjømannskirken. Tilsvarende tall i 2015 skal ha vært 116,3.

– Vi har i tillegg søkt om å få dekket 40 årsverk, av et reelt tilskuddsgap på 100 årsverk. Finanskomiteen har gitt oss 3,5 årsverk allerede i år, men vi trenger totalt 40, noe som tilsvarer 28,8 millioner kroner. Dette er altså ikke innvilget, skriver Steen videre.

LES MER: Flytter 2 milliarder fra bistand til flyktninghjelp

Sjømannskirken opplyser at en tredjedel av organisasjonens midler dekkes gjennom statlig støtte. Innsamlede midler er hovedkilden til finansiering av Sjømannskirken.

I august informerte generalsekretær Ørnulf Steen sine medarbeidere om at organisasjonen sliter økonomisk, og han manet til måtehold og sparing.

– Grundige analyser av våre utgifter og inntekter viser at om fire år har 15 millioner kroner mindre å drive Sjømannskirken for, sa Steen til Sjømannskirkens eget blad, Hjem, tidligere i høst.

Ubesatte stillinger

Han utelukker oppsigelser, men det vil være aktuelt å la ledige stillinger så ubesatt.

– Den økonomiske situasjonen er alvorlig, og den vil vare over tid, sier Steen.

Sjømannskirken opptrer på vegne av Den norske kirke i utlandet. Sjømannskirken samarbeider nært med Utenriksdepartementet og har døgnåpne beredskapshjelp for nordmenn som er i en nødssituasjon i utlandet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter