Nyheter

Sjef i kristen bistandsorganisasjon anklages for å ha gitt hundrevis av millioner til Hamas

Ifølge israelsk etterretning var World Visions Gaza-sjef samtidig Hamas-agent og overførte millioner fra bistandsorganisasjonen til Hamas' militære gren.

Mohammad el-Halabi skal ha blitt rekruttert av Hamas' militære fløy allerede i 2004. Han fikk så i oppdrag å infiltrere en humanitær organisasjon for å «komme nær beslutningstakerne» slik at han i hemmelighet kunne jobbe for Hamas, skriver den israelske avisen Haaretz.

Ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet ble offeret World Vision, som er en stor, kristen bistandsorganisasjon med hovedkontor i USA.

VERDIDEBATT: «Slutt å tro at penger kan gi fred mellom Israel og palestinerne»

Våpen, tunneler og soldatlønn

Halabi begynte i World Vision i 2005. Etter at han overtok sjefsstolen i 2010 skal han ha overført over 7 millioner dollar årlig til Hamas. Pengene har blant annet gått til bygging av tunneler inn til Israel, våpenkjøp og lønn til Hamas-soldater som sloss mot Israel i 2014-krigen.

– Planleggingen, hemmeligholdet og intensjonen om å ta over organisasjonen fra innsiden viser hvor vågale og suksessfulle Hamas er, skrive Shin Bet i en uttalelse.

Halabi ble arrestert i midten av juni, men først i forrige uke ble anklagene mot ham offentliggjort. Shin Bet hevder at hele 60 prosent av World Visions utbetalinger til Gaza-kontoret ble sendt videre til Hamas av Halabi.

LES OGSÅ: Kristne frykter de må rømme fra Gaza

Humanitær hjelp til Hamas-familier

Under avhør skal Halabi, ifølge Shin Bet, ha innrømmet å stå bak svindelen. Han skal ha opprettet falske prosjekter for å skjule overføringene:

• Prosjektmidler ment å støtte fiskere på Gaza-stripen gikk til dykkerutstyr og båter til Hamas.

• Drivhus ble bygget for å skjule tunnelutgravinger.

• Biler med nødehjelpsforsyninger til World Vision ble sendt direkte til Hamas' lager, i stedet for organisasjonens eget.

• Byggematerialer og -utstyr ble brukt til tunnelgraving og bygging av militære posisjoner.

• Omtrent all humanitær hjelp til Gaza gikk direkte til Hamas-aktivister og familiene deres.

Redd Barna undersøker kobling

Halabi anklages også for å ha rekruttert en hjelpearbeider fra Redd Barna til Hamas' militære fløy i 2014, skriver NTB.

Tirsdag meldte Redd Barna at de undersøker påstander om at en palestinsk ansatt er blitt rekruttert av Hamas. Redd Barna sier de ikke har blitt kontaktet av israelske myndigheter vedrørende saken.

LES OGSÅ: Drømmen om Israel

Avviser alle anklager

Halabis advokat, Mohammad Mahmoud, avviser alle anklagene. Til Haaretz sier han at den lange etterforskningstiden på 55 dager viser at Shin Bet har en tynn sak. Ifølge Mahmoud skal Halabi forklart i avhør at Hamas har full kontroll på Gaza-stripen og kan ta det de vil fra World Vision.

– Israel kan koble alle som bor på Gaza-stripen til Hamas. Men Halabi tilhører ikke organisasjonen og har ingen koblinger til den, sier han.

– Uforståelige pengesummer

World Vision har inntil videre stanset alle Gaza-prosjekter. I en uttalelse sier organisasjonen at de forsøker å forstå anklagene og vil granske alle bevisene.

Tim Costello som er sjef for World Vision Australia, er sterkt engasjert i Gaza-prosjektet. Han er dypt sjokkert av anklagene. Ifølge den svenske avisen Dagen mener han at beløpene Shin Bet anklager Halabi for å ha svindlet er urimelig store.

– Hvordan kan han ha svindlet for 50 millioner i løpet av de siste seks-sju årene når vårt totale budsjett de siste ti årene bare var 22,5 millioner dollar, er dypt uforståelig, sa Costello til den australske TV-kanalen ABC, ifølge Dagen.

Gaza-kontoret til World Vision sier i en uttalelse at Halabi er en svært respektert, vel ansett og betrodd feltsjef og kollega i over ti år.

LES OGSÅ: Vil kreve mer enn navn og ansikt av kjendisbistanden

FN-ansatt siktet

Israelske myndigheter har også pågrepet og siktet en FN-ansatt ingeniør for å ha gitt materiell støtte til Hamas på Gaza-stripen. FNs utviklingsprogram (UNDP) vil igangsette gransking med bakgrunn i anklagene. Ingeniøren, Waheed Borsh, har arbeidet for UNDP siden 2003, melder NTB.

– UNDP er svært bekymret over disse påstandene fra israelske myndigheter, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Pågripelsen skjedde 16. juli, men først tirsdag ble han siktet i en sivil domstol, opplyser den israelske regjeringen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter