Nyheter

Setter døra på gløtt for friskole i Groruddalen

Flertallet på Stortinget vil øke støtten til lokaler for friskoler. Misjonssambandet håper det kan redde skoleprosjekt i Oslo.

Søndag kveld meldte styret for Groruddalen kristne skole at det ikke blir skolestart høsten 2016, slik planen har vært. Skolen fikk godkjenning for 390 elevplasser vinteren 2014. Godkjenningen utløper etter tre år, slik at høsten 2016 er siste sjanse til å gå i gang med drift.

– I respekt for elever og foreldre er det nå kommet en tid for å erkjenne at vi ikke har lykkes. Styret har i dag vedtatt at det ikke blir skolestart høsten 2016. Bakgrunnen for vedtaket er utelukkende knyttet til at vi ikke har klart å oppdrive egnede lokaler i Groruddalen, het det i en pressemelding fra styret.

LES MER: Ville jublet for friskole i Groruddalen

– Pådriver for økt tilskudd

Skoleplanene ble til etter initiativ fra Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), som ­driver grunnskoler, videregående skoler, folkehøgskoler, bibelskoler og høyskoler med til sammen om lag 7.000 elever/studenter og 1.100 ansatte.

Friskolene får i dag dekket 85 prosent av driftskostnadene, basert på hvilke utgifter som den offentlige skolen i samme «kommunegruppe» har. De får imidlertid ikke støtte til bygninger. Onsdag melder Dagen imidlertid at regjeringen og samarbeidspartiene på Stortinget nå går inn for at dette skal legges inn i beregningsgrunnlaget for tilskudd til friskolene.

– Det er nødvendig å gjøre noe i denne sektoren, og KrF er en pådriver for at kapitaltilskuddet til friskolene skal økes, sier KrFs skolepolitiske talsmann, Anders Tyvand.

LES MER: Misjonsorganisasjon frister med kristne byskoler

– Kunne ha påvirket avgjørelsen

Avisen skriver at flertallet i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har bedt regjeringen styrke finansieringen utover den økningen på totalt 20 millioner som er gitt i løpet av inneværende stortingsperiode.

Styreleder Arild Langtind sier dette til Dagen om et eventuelt økt tilskudd til friskoler:

– Det vil gi oss andre rammevilkår, og kanskje hadde det påvirket vårt vedtak da vi bestemte oss for ikke å leie et aktuelt lokale her i området.

Planene om skole i Groruddalen vil bli avgjort på et styremøte i januar. Styrelederen sier han håper at døra ikke er helt lukket.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter