Nyheter

Sender etterretningsagenter etter virusbærere

Koronatiltakene er kritiske i Israel, regjeringsspørsmålet er fortsatt i det blå, og statsminister Benjamin Netanyahu slipper å møte som tiltalt i retten tirsdag.

Etter planen skulle statsministeren møtt fram i en rettssal i Jerusalem tirsdag, tiltalt for svindel og for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med en rekke skandaler. Det blir det ikke noe av, ettersom også Israel har innført strenge begrensninger på møtevirksomhet og ansamlinger. Saken er inntil videre berammet til 24. mai.

Tiltakene for å begrense koronasmitten er innført av regjeringen, ved fungerende statsminister Netanyahu, som har sittet som midlertidig statsminister siden valget i april i fjor. Heller ikke valget 2. mars gav noen avklaring på regjeringsspørsmålet, selv om Netanyahu og hans Likud gikk noe fram fra valget i september.

Offensiv Netanyahu mot korona

Nå har koronaspredningen skapt ny dynamikk i alt som handler om rettsbehandlingen av Netanyahu og hans politiske framtid. Statsministeren har vært usedvanlig handlekraftig i koronaspørsmålet, der Israel har vært blant de landene som raskest har innført strenge restriksjoner for å hindre folk i å smitte hverandre.

Det er allerede en uke siden Israel forrige mandag innførte to ukers karantene for alle tilreisende. I helgen ble også alle spisesteder, kinoer og en rekke butikker stengt, og de som kan ble oppfordret til å jobbe hjemmefra. Lørdag anmodet dessuten Netanyahu om at Israel «for å redde tusenvis av liv», måtte få på plass en nasjonal samlingsregjering for å bekjempe koronaviruset.

Etterretningstjenesten inn i koronakampen

I tillegg la han lørdag fram et kontroversielt forslag om at etterretningstjenesten Shin Bet, som vanligvis bruker sine avanserte overvåkningsmuligheter til å bekjempe volds- og terrorhandlinger som truer landets sikkerhet, skal få anledning til å gå etter virusbærere som ikke kan redegjøre skikkelig for sine bevegelser. Det har vakt skarpe protester på sentrum- venstresiden.

Mange trodde likevel at Netanyahu offensive holdning i koronasaken skulle hjelpe ham fram mot varig statsministermakt, med mulighet til å skaffe seg støtte i det nyvalgte Knesset for immunitet mot rettsforfølgelse. Bare timer etter at han la fram forslaget om nasjonal samlingsregjering, sørget så justisminister Amir Ohana for å innføre koronakarantene også for rettssalene, til tross for at helsemyndighetene hadde en motsatt anbefaling.

Presidenten har pekt på Gantz

Men gleden skulle bli ganske kortvarig for Netanyahu. Søndag bestemte et flertall i den israelske nasjonalforsamlingen seg for å stille seg bak Benny Gantz og hans sentrumsallianse Blått og hvitt. President Reuven Rivlin gav dermed opposisjonslederen i oppdrag å foresøke å danne regjering.

Det skjedde fordi en av Netanyahus tidligere nære politiske allierte og mangeårige statsråd, Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beiteinu, valgte å slutte seg til opposisjonens side. Det samme gjaldt den framgangsrike Felleslisten, altså Israels arabiske valgallianse, som hele tiden har hatt som et viktig mål å bli kvitt Netanyahu som landets statsminister.

Er løpet kjørt for Netanyahu?

Det er likevel ikke sikkert løpet er kjørt for Netanyahu. Liebermans Yisrael Beiteinu og Felleslisten, som er avgjørende for at en Gantz-ledet regjering får støtte av et knappest mulig flertall på 61 folkevalgte i Knesset, tåler ikke synet av hverandre og kan ikke på noen måte sitte i regjering sammen.

Uansett endte Netanyahus koronaoffensiv på en overraskende skuffende måte for den fungerende statsministeren, som enda en gang står overfor det som kan bli en dramatisk slutt på en historisk lang epoke som landets leder.

LES MER:

Gevinst i valget, men ikke nok?

Viruset påvirket valget

---

Netanyahu

  • Benjamin Netanyahu er født i Tel Aviv 21. oktober 1949.
  • Israels FN-ambassadør fra 1984 til 1988.
  • Valgt inn i Knesset for høyrepartiet Likud i 1988.
  • Partileder for Likud fra 1993 til 1999.
  • Statsminister fra 1996 til 1999.
  • Utenriksminister 2002–2003.
  • Finansminister fra 2003 til 2005, men forlot regjeringen i protest mot Ariel Sharons tilbaketrekning fra Gazastripen.
  • Ble samme år igjen leder i Likud etter at Sharon brøt ut og dannet sentrumspartiet Kadima.
  • Statsminister siden 31. mars 2009.
  • 21. oktober tok Israels riksadvokat ut tiltale mot ham for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap. Rettssaken er utsatt fra 17. mars til 24. mai, på grunn av koronaviruset.
  • Er fortsatt fungerende statsminister, etter at regjeringsforhandlingene etter de tre siste valgene brøt sammen, men opposisjonsleder Benny Gantz fikk i helgen oppdrag fra presidenten med å prøve å danne ny regjering.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter