Nyheter

Selskaper med milliardprofitt klarer ikke å sjekke hvor mineralene i produktene de lager, kommer fra

Tross forbud utnyttes barn i DR Kongo i livsfarlige gruver, der de blant annet utvinner kobolt vi trenger i smarttelefonene våre. Det vil norske elever gjøre noe med.

Generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas har besøkt en rekke av verdens verste konflikt- og nødområder. Selv kommer hun fra Colombia som har gjennomlevd en av de verste borgerkrigene i moderne tid. Likevel var det rystende å besøke avsidesliggende gruvesamfunn i Sør-Kivu i den kongolesiske regnskogen:

– Dette er det verste jeg har sett. Mange ungdommer, også barn, jobber i trange og usikrede gruver fra klokken seks om morgenen til sju om kvelden. Jeg så utbredt desperasjon, fattigdom og sult. Ungdom har få alternative jobber, jenter er utsatt for voldtekter og presses til prostitusjon, mens væpnede grupper rekrutterer unge uten framtidshåp, sier Skretteberg.

LES OGSÅ: Overtro forsterker ebola-krise

Operasjon Dagsverk vil hjelpe 15.000 unge

Denne uken skal elever på videregående skoler gjennom Operasjon Dagsverk gi sitt håndslag til barn og unge i et av verdens fattigste og mest konfliktfylte land.

Inntektene fra OD-dagen torsdag går til prosjekter i regi av Caritas i regionene Wamba og Uvira i østlige DR Kongo, der 15.000 ungdommer skal hjelpes til en bedre fremtid.

– Barnearbeid er forbudt, men våre folk og organisasjoner i området sier at det foregår i betydelig omfang. Myndighetene har få kontroller av hva som skjer i de tallrike gruvene, som ofte ligger dagevis fra nærmeste by, sier Skretteberg.

Prøvde selv trange gruveganger

Hun fikk en trang og angstfylt opplevelse innover i gruvegangene, da hun ville skaffe seg et inntrykk av arbeidsforholdene.

– Det var dampende varmt og tungt å puste. Folk sliter under risikable forhold, til ekstremt lave lønninger, for å utvinne mineraler og metaller til våre smarttelefoner og elbiler. Det er en enorm kontrast fra den helsefarlige og slavelignende jobben de gjør, til den gevinsten vi høster som rike forbrukere, sier Skretteberg.

LES MER: Mukweges appell til religiøse ledere

UNICEF: 40.000 barn kan være involvert

Ifølge et anslag fra UNICEF jobbet det i 2014 rundt 40.000 barn i gruver i det sørlige DR Kongo, mange av dem for å utvinne kobolt som brukes i oppladbare batterier i PC’er, smarttelefoner og elbiler. I 2016 dokumenterte Amnesty graverende arbeidsforhold i koboltgruvene, der også barn ned i 12–14-årsalderen jobber lange skift, ubeskyttet mot lunge- og hudsykdommer.

«Barn fortalte Amnesty at de jobbet opp mot 12 timer døgnet i kongolesiske gruver med å bære tunge laster, til en lønn på en til to dollar om dagen, heter det i rapporten This is what we die for».

– Farene for helse og sikkerhet gjør gruvedrift til en av de verste formene for barnearbeid, Selskaper med en global profitt for totalt 125 milliarder dollar kan ikke med troverdighet si at de ikke klarer å sjekke hvor mineralene i produktene de lager kommer fra, sa Amnesty-gransker Mark Dummet da rapporten ble lagt fram, på bakgrunn av at selskaper som Apple, Samsung og Sony ikke hadde gode nok sjekkrutiner til å kunne garantere mot barnearbeid.

LES MER: Vil pålegge selskapene informasjonsplikt

Anklager rettes mot ledende selskaper

I forrige måned konkluderte en analyse fra Business & Human Rights Resource Center (BHRRC) med at 87 prosent av de 23 største selskapene innen utvinning av kobolt, kobber, litium, mangan, nikkel og sink, det siste tiåret er møtt med anklager om misbruk. Anklagene spenner fra ulovlig landbeslag til korrupsjon, vold og drap.

Caritas mål i det OD-støttede prosjektet i DR Kongo er å bidra så unge som har falt ut av utdanning får fullført skolegangen. Særlig vil organisasjonen prioritere landbruksorientert yrkesopplæring, med dyrkingsmetoder tilpasset klimaendringene.

– Jeg traff unge som var desperate etter å legge ut på farlige fluktruter mot Europa. Det skal likevel ikke så mye til av bedre leveforhold og arbeidsmuligheter lokalt før de vil bli værende. Verdenssamfunnet har ikke råd til å la være å bidra til utvikling i slike områder, mener Caritas-generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg.

---

DR Kongo

  • DR Kongo har vært preget av stadige kriger og konflikter siden uavhengigheten fra Belgia i 196.
  • Flere millioner mennesker ble drept i «Afrikas verdenskrig» mellom 1998 og 2003.
  • Tross store naturressurser er DR Kongo et av verdens mest underutviklede og fattige land.
  • Ifølge FN lider 6,7 millioner kongolesere av kronisk sult, og 2,7 millioner er internt fordrevne.
  • Anslagsvis 40.000 unge risikerer liv og helse i landets omstridte gruveindustri.

---

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Nyheter