Nyheter

Seieren hans er farlig for muslimer

Hindunasjonalistene i India jubler etter valgskred for statsminister Narendra Modi og BJP. Forsker frykter tilbakeslag for muslimer og andre religiøse minoriteter.

For et halvt år siden var valgseier smått usikker for Modi og hans Bharatiya Janata Party (BJP). Et terrorangrep fra en gruppe etablert i nabolandet Pakistan i februar endret imidlertid valgkampen. Mesteparten av India samlet seg bak Modis kontante reaksjon mot Pakistan, og valgresultatet ble en enda mer overlegen seier enn for fem år siden.

– Sammen vokser vi, sammen blomstrer vi, sammen skal vi bygge et sterkt og inkluderende India. India har vunnet igjen, tvitret Modi torsdag.

Modi som «mirakelmann»

– I 2014 vant Modi fordi han ble ansett som en økonomisk mirakelmann etter suksess som delstatsminister i Gujarat. Denne gang ble han også hyllet som nasjonens beskytter etter terrorangrepet i februar, sier førsteamanuensis Kenneth Bo Nielsen ved Universitetet i Oslo.

Men seieren kommer med en bismak. Modi og hans BJP har ikke levert de økonomiske resultatene som ble lovet for fem år siden. Jobbveksten har tidvis vært negativ, og den økonomiske veksten har bare vært middels.

Likevel sikret hindunasjonalistiske BJP seg minst 301 av de 525 representantene i underhuset i den indiske nasjonalforsamlingen. Hovedutfordrer Kongresspartiet, ledet av Rahul Gandhi, ble nærmest knust med bare 52 representanter.

LES MER: Voksende hindunasjonalisme

Har solid mandat

Nå kan den personlig populære Modi styre videre med et behagelig flertall bak seg i nasjonalforsamlingens underhus. Et klart flertall av velgerne jubler over seieren, men Kenneth Bo Nielsen advarer:

– De siste fem årene har det blitt tøffere for den muslimske minoriteten på 195 millioner mennesker. Hindunasjonalismen i partiet er styrket, og myndigheter både sentralt og på lokalnivå snur seg ofte bort når lynsjemobber angriper muslimer og andre religiøse og etniske minoriteter, sier Bo Nielsen.

LES MER: Trakasserer kristne og muslimer

– Vil være nervøse

Han påpeker at selv om også mange muslimer har stemt på Modi, blant annet kvinner som har fått bedre rettigheter ved skilsmisse, så vil en stor andel av landets muslimer være nervøse for utviklingen de neste fem årene.

– Det finnes i India ganske rabiate hindunasjonalistiske grupper som nå vil føle at de har politisk ryggdekning for sine angrep på minoriteter. Ofte reagerer Modi og myndighetene ganske utydelig og svakt på slike overgrep, sier Kennet Bo Nielsen.

Høyrepopulistisk trend

Modi er en populist og hindunasjonalist som fører en nyliberal økonomisk politikk. Statsministeren plasserer seg ifølge Bo Nielsen inn i en større høyrepopulistisk trend med framgang for slike ledere med autoritære trekk, selv om han opptrer noe mer statsmannsaktig enn eksempelvis USAs president Donald Trump og Brasils president Jair Bolsonaro.

Felles med dem har Modi at han dyrker et ytre og indre fiendebilde, samt at han utstråler en slags maskulin handlekraft.

– Modi dyrker erkerivalen og naboen Pakistan som en ytre fiende. På hjemmebane har han front mot alt fra religiøse minoriteter til frittenkende journalister og akademiske og venstreintellektuelle eliter, samt mot det politiske Gandhi-dynastiet i Kongresspartiet.

Omstridt nonne innvalgt

Blant dem som er innvalgt i nasjonalforsamlingen for BJP, er den omstridte nonnen Sadhvi Pragya Thakur. Hun anklages for å ha deltatt i et terrorangrep mot en moské i 2008, der seks ble drept og over 100 såret.

Thakur ble kritisert av Modi da hun nylig feiret drapet på Indias uavhengighetshelt Mahatma Gandhi, men sikret seg likevel 62 prosent av stemmene i industribyen Bhopal.

Kenneth Bo Nielsen sier at de store ulikhetene i India er ytterligere forsterket de siste årene, men påpeker at Modi personlig framstår som ukorrupt og pragmatisk i sin investerings- og bedriftsvennlige politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter