Nyheter

Samarbeider med «godkjent kirke»

Myndigheter har godkjent et samarbeid mellom den «offisielle» kirken og norske Misjonsalliansen, som melder om større imøtekommenhet.

– Før kunne ikke en religiøs organisasjon ha gjort dette. Det er banebrytende. Myndighetene er mer åpne nå enn tidligere, sier Layn Liu i Kunming, Kina, til bladet Tsjili, som utgis av Misjonsalliansen.

Misjonsalliansen starter diakonalt arbeid i samarbeid med den offisielle Tre-selv-kirken i Kina - i første omgang i form av ekteskapskurs og inntektsskapende arbeid i Kunming.

LES OGSÅ TEMASAK OM KINA: Holder troen skjult for myndighetene

– Vi har etablert et lovlig prosjekt hvor vi jobber med de registrerte kirkene, sier Thomas Smørdal, utsending for Misjonsalliansen, til Tsjili.

Starter arbeid

Det er fortsatt vanskelig for utenlandske, kristne organisasjoner å få jobbe i Kina, men Misjonsalliansens prosjekt har en særstilling.

– Vi fikk godkjennelse fordi vi jobber med diakonal utvikling i landet, som sammenfaller med deres egne mål om utvikling i landet, og at vi har opparbeidet en tillit over mange år, sier Smørdal.

«Fra 70-tallet og frem til i dag har myndighetene sakte, men sikkert blitt mer imøtekommende», melder Tsjili.

Les også: Frykter ny forfølgelsesbølge

At myndighetene er blitt mer åpne, merkes også på at den lovlige Tre-selv-kirken og de ulovlige huskirkene nærmer seg hverandre. «Broder David», som forsker på kinesisk kirkeliv, tror nettopp det diakonale aspektet har ført til dette.

Martyridentitet

– Jeg ser en endring både i huskirkene og i Tre-selv-kirken, sa Broder David til Vårt Land torsdag.

– Tradisjonelt ser jeg at Tre-selv-kirken omfavnet det diakonale aspektet i Bibelen, der huskirkene omfavnet martyraspektet.

Følg oss på Facebook og Twitter

Men det endret seg etter det store jordskjelvet i Chengdu i 2008, der 29.000 personer døde.

– Husmenighetene var nødt til å få en mer diakonal profil etter jordskjelvet, og jeg ser en endring i deres teologi. Tidligere var de mer opptatt av hvordan de kunne dø for Jesus. Nå spør de heller: «Hvordan kan jeg leve for Jesus­?», ifølge Broder David.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter