Verden

Russisk misjonsforbud rammer karismatiske kristne

Baptister og pinsevenner blir særlig hardt rammet av misjonsforbudet, viser en ny undersøkelse fra Forum 18.

To av tre som tiltales for å ha brutt misjonsforbudet i Russland er kristne, skriver Svenska Dagen.

Russland forbød misjonsvirksomhet i 2016 gjennom de såkalte antiterrorlovene. I 2018 førte misjonsforbudet til at det ble tatt ut 159 tiltaler. 102 av disse tiltalene ble reist mot kristne enkeltpersoner eller kristne organisasjoner, viser en undersøkelse norske Forum 18 har gjort.

LES MER: Bruker fotball-VM for å omgå misjonsforbud.

Nedgang

Forum 18 sier imidlertid at antall tiltaler var mindre i 2018 enn i 2017, da misjonsforbudet nettopp hadde blitt innført. Det kommer mest sannsynlig av at Jehovas vitner ble forbudt i Russland i 2017. I 2018 hadde derfor mange Jehovas vitner allerede blitt satt i husarrest, blitt fengslet eller fått reiseforbud av russiske myndigheter, mener Forum 18.

I 2018 ble 90 prosent av de som ble tiltalt for å ha brutt misjonsforbudet dømt.

LES MER: Forbyr misjon.

Karismatiske rammes

Mange av de kristne det reises tiltale mot er baptister og pinsevenner, skriver Forum 18.

Kirker har blitt anmeldt for ikke å ha tydelige nok skilt på kirkebyggene sine, eller for ikke å merke innleggene på nettsidene sine godt nok. Bønnemøter i private hjem har også blitt anmeldt, fordi myndighetene ikke hadde blitt informert om at møtene skulle finne sted.

Skulle styrke den ortodokse kirke

Eksperter mener målet med misjonsforbudet er å styrke den russisk-ortodokse kirkens stilling i Russland, og legge en demper for veksten i oppslutningen til evangelisk kristendom og islam.

– Russlands sterke mann er avhengig av den sterke, nasjonale kirken, og kirken er avhengig av Russlands sterke mann. Dessverre er det ofte slik at der kirken blir en del av et nasjonalistisk politisk program, fører det til restriksjoner overfor religi­øse minoriteter, uttalte daværende generalsekretær i Stefanusalliansen, Hans Aage Gravaas, da forbudet ble innført i 2016.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden