Nyheter

Ropstad: – Ikke aktuelt med muslimske barnevernsinstitusjoner

Å øke tilliten til barnevernet i minoritetsmiljøer må gjøres på helt andre måter enn å opprette egne barnevernsinstitusjoner for muslimer, mener barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Bilde 1 av 2

– Det er ikke aktuelt med egne religiøse barnevernsinstitusjoner innenfor det statlige institusjonstilbudet, verken muslimske eller andre, sier barne- og familieministeren.

Islamsk Råd Norge (IRN) får ikke gehør for sitt forslag om å få staten til å vurdere å opprette egne muslimske barnevernsinstitusjoner, som Vårt Land omtalte tirsdag. IRN, som representerer 33 islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge, mener egne institusjoner av og for muslimer vil kunne ivareta minoritetsbarns rett til å bevare sin ­opprinnelige kultur, språk og religion. Institusjonene vil også kunne øke innvandringsmiljøers tillit til barnevernet, tror paraplyorganisasjonen, som har løftet fram forslaget i sitt høringssvar til ny barnevernslov.

Parallelle samfunn

Ropstad mener IRN har rett i at myndighetene må øke tilliten til barnevernet i minoritetsmiljøer.

– Men det må vi gjøre på helt andre måter, sier han, og utdyper:

– Vi foreslår å uttrykkelig lovfeste at barnevernet skal ta hensyn til barns språklige, kulturelle og religiøse bakgrunn, og at dette skal ivaretas. Vi jobber også med å rekruttere et større mangfold av fosterforeldre, involvere barnets nettverk mer, og for å øke barnevernets kompetanse om kultur og kommunikasjon.

Ikke overraskende er også Frp skeptiske til IRNs forslag til muslimske barnevernsinstitusjoner.

– Ryggmargsrefleksen min sier at dette er en dårlig idé. Vi kan ikke ha parallelle samfunn på barnevernssiden. Muslimske barnevernsinstitusjoner vil skape et «oss og dem», og det ønsker vi ikke, sier Frps talsperson Morten Wold, Frps talsperson og medlem i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Fellesskap for alle

Wold understreker at IRN- forslaget er nytt for ham og at det ikke er drøftet i partiet. Han ser likevel ikke for seg at det vil få støtte fra Frp.

– Vi vil at folk skal integrere seg, bo og virke i det norske samfunn på samme måte som du og jeg gjør. Å ha egne særordninger for muslimer, også når det gjelder barnevern, tror jeg derfor er feil vei å gå.

Å sikre at muslimske barn får ivaretatt sin opprinnelige kultur, språk og religion i barnevernet kan gjøres ved å bedre utdanningen av ansatte til barnevernstjenesten, samt oppfølgingen av dem, mener han.

Kari Henriksen (Ap), som sitter i samme stortingskomité som Morten Wold, svarer også klart et klart nei på om egne institusjoner av og for muslimer er en god idé.

– For oss er det viktig at vi har et fellesskap som skal ivareta alle, uavhengig etnisitet, kjønn og religion.

Oslo  20190109.
Morten Wold (Frp) ankommer NHOs årsmiddag i Oslo Spektrum onsdag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– Ryggmargsrefleksen min sier at dette er en dårlig idé, sier sier Frps talsperson Morten Wold. 

Aktiv rekruttering

Da Ap i februar la fram sitt forslag til en kvalitetsreform av barnevernet, foreslo partiet blant annet fram annet å styrke utdanningen av barnevernsansatte ved å gi dem bedre kulturkompetanse.  Det innebærer blant annet å gi ansatte bedre islamsk forståelse, påpeker hun. Aps forslag til kvalitetsreform av barnevernet, ble for øvrig nedstemt av regjeringen.

Kjell Ingolf Ropstad forteller at regjeringen har satt i gang et større kompetanseløft for det kommunale barnevernet.

– Her har vi lagt stor vekt på å øke kulturforståelsen, sier han.

Det er blant annet etablert en ny videreutdanning om minoritetskompetanse i barnevernet. Det skal også utvikles et etterutdanningstilbud om barnevernets arbeid med barn og familier med minoritetsbakgrunn, som også gjelder urfolk og nasjonale minoriteter, opplyser han.

Tilbudet skal komme på plass i løpet av året. Kompetanseløftet omfatter også nye krav for barnevernansatte.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter