Nyheter

Rødt på maktjakt vil snu abortpolitikk: La kvinnen bestemme til uke 22

Rødt strammer inn om kvoteflyktninger og lanserer abort-selvbestemmelse for kvinnen til uke 22.

I utkastet til nytt stortingsprogram vil Rødt at Norge skal «øke antallet kvoteflyktninger minimum i samsvar med FNs anbefalinger». Det er en solid nedjustering av ambisjonene i det forrige: Da ønsket Rødt å ta imot «minst 20.000 kvoteflyktninger årlig».

– Hvorfor så sterk reduksjon?

– Vi ser ikke på dette som reduksjon, men mulighet til tilpasning mot situasjonen man befinner seg i: Hvor mange som er på flukt vil jo endre seg fra år til år. Punktet fastslår prinsippet: At vi skal ta imot flere kvoteflyktninger enn i dag, og at vi skal følge FNs anbefalinger, svarer Seher Aydar (bildet), stortingsvara og medlem av programkomiteen.

Stortingsvara og programkomité-medlem Seher Aydar om abortforslaget: – Det eneste vi foreslår er å gjøre dette til kvinnens valg hele tiden. Abortlovens forskrift åpner for abort frem til uke 22.

Ny rødgrønn regjering? Rødt vil ha innflytelse

Rødt presenterte programutkastet mandag morgen. Leder i programkomiteen, Marie Sneve Martinussen, påpekte at mange «slagord er byttet ut med konkret og gjennomførbar politikk».

– Det er et radikalt program som vil utfordre dem med makt, sa Rødts første nestleder.

På gallupene ligger Rødt hyppig i vippeposisjon – og kan være nødvendig for støtte til å danne en ny rødgrønn regjering.

Kvinnens abortvalg til uke 22

I abortpolitikken går nå Rødt lenger enn alle andre partier. Frem til uke 22 skal kvinnen selv kunne velge abort og dagens nemndbehandling fjernes. Forrige program satte selvbestemt grense ved uke 18. I dagens abortlov går grensen for selvbestemmelse ved 12. uke.

– I praksis betyr dette altså selvbestemmelse frem til uke 22?

– Det eneste vi foreslår er å gjøre dette til kvinnens valg hele tiden. Abortlovens forskrift åpner for abort frem til uke 22. Det skal være obligatorisk legeoppfølging etter uke 18. Men kvinnen kjenner selv sin egen situasjon best, forklarer Aydar.

Inn med religionsfrie formålsparagrafer

I det nye programutkastet går et stort flertall inn for å stryke formuleringen om en sluttdato for norsk oljeproduksjon. Utkastet inneholder en rekke dissenser: Om alt fra bruk av ville dyr på sirkus – til ruspolitikk. Et solid flertall vil blant annet avkriminalisere «bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk».

I livssynspolitikken ønsker partiet religionsfrie formålsparagrafer i barnehager og skole. Staten skal være adskilt fra alle trossamfunn. Statsstøtte skal de få «på lik linje med andre frivillige organisasjoner». Partiet anerkjenner tros- og livssynssamfunns rett til å etablere seg, men aksepter ikke «aktiviteter som bryter med norsk lov».

Surrogati? Skal være forbudt. Israel? Skal boikottes

Utkastet setter ned foten for kommersiell eggdonasjon. Rødt godtar bare «altruistisk eggdonasjon», dersom økonomisk eller sosialt press ikke ligger til grunn. Fortsatt vil partiet forby alle former for surrogati.

Kongen skal få sparken og republikk innføres. Kontantstøtten skal fjernes – og som i Høyres programutkast ønsker Rødt en «ventestøtte».

Men noen heldagsskole vil partiet ikke ha. I alkoholpolitikken vil partiet kjempe for dagens vinmonopol-ordning. Rødt viderefører programpunktet om økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel.

LES OGSÅ:

KrF-lederen kan havne i skvis - tvinges til å velge enten Lossius eller Grøvan

KrFU vil sikre fosteret rettsvern - men stemte ned forslag om abortforbud i uke 16

Kristen og klimaaktivist: – Det er stikk i strid med kristen etikk å etterlate seg en ubeboelig planet

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter