Nyheter

Røde Kors raser mot politiet

Røde Kors vil angripe politiet både rettslig og politisk etter at akuttovernatting ble brukt som grunnlag for bortvisning.

I går skrev Vårt Land om to unge albanere som ble bortvist fra Norge fordi Politiets Utlendigs­enhet ikke fant det sannsynlig at de hadde nok midler til å oppholde seg i landet på turistvisum. Antagelsen baserte politiet på at de to hadde overnattet på Røde Kors akuttovernatting.

– Slik kan det ikke være, 
mener leder av folkerettssek­sjonen i Røde Kors, Mads Harlem.

Han varsler at Røde Kors er klare til å ta saken til høyeste instans.

– Vi kommer til å bringe saken inn for PUs juridiske avdeling i første omgang. Om vi ikke får gehør der går vi videre til PUs ledelse, og helt opp til justis­ministeren om vi må.

De bortviste albanerne var i Norge på turistvisum da de ble stoppet av politiet på vandring i et nabolag i nærheten av Røde Kors akuttovernatting. De to ­viste frem gyldige pass og visum, de forklarte at de var her for å bli kjent med landet, og kanskje se etter jobb i byggebransjen etter hvert. De forklarte at de hadde penger på konto og viste frem bankkortene sine. Likevel ble de bortvist fra landet. Kirkens nødhjelp lurer på hvorfor. Menneskerettighetsekspert Mads Andenæs sa til Vårt Land at rettssikker­heten er tilsidesatt når det gjelder utlendinger i Norge.

LES OGSÅ: – Utlendinger mangler rettssikkerhet

Ikke bruk oss

Harlem sier Røde Kors ikke vil blande seg inn i hvilke andre kriterier politiet legger til grunn for bortvisning.

– Det er andre ting man kunne 
ha diskutert i denne saken, men det vi konsentrerer oss om at ­politiet bruker overnatting hos oss som grunnlag. For oss handler dette om at politiet må klare å oppfylle sitt mandat, gjøre sin jobb, uten å bruke Røde Kors. Vårt mål er å verne om akutt­overnattingen.

Truer dette deres tilbud?

Man risikerer med dette å havne i en situasjon der folk i nød ikke tør å be om hjelp fra Røde Kors i frykt for at de vil bli sendt ut i neste øyeblikk.

Det humanitære rom

Røde Kors krever at politiet respekterer humanitære behov og 
organisasjoner som jobber med å dekke dem.

– Politiets Utlendingsenhet må forstå at det finnes et humanitært rom som de ikke skal bevege seg inn i. Det har de gjort i denne 
saken. Og det reagerer vi kraftig på.

Harlem mener det er et 
problem at norske myndig­heter, samtidig som de gir 
Røde Kors et mandat til å 
hjelpe folk i nød, bruker den 
hjelpen som ­argument for bortvisning.

– Det er forstemmende at vi er bedt av norske myndigheter om å stille med hjelp, men at de den hjelpen er myntet på, ikke skal få lov til å ta imot den.

LES OGSÅ: Frp ikke bekymret

Ikke isolert

Norske myndigheter har en urovekkende tendens til å ta på seg sky­lappene og bare lese akkurat hva som står i loven. De evner ikke alltid å se det ansvaret de har for menneskerettighetene og de humanitære prinsipper som landet er tuftet på. Det er det som er urovekkende med denne saken, sier en opprørt Harlem.

Hva vil være et godt nok svar fra PU?

– At de fra nå av vil vise forståelse for vårt mandat og den jobben vi gjør, og at de aldri skal bruke vårt tilbud som begrunnelse for bortvisning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter