Nyheter

Rød visitt på bønneuke

Byrådsleder Raymond Johansen vil gjerne anerkjenne kristne menigheter og livssynssamfunn ved å være gjest hos dem.

– Dette var raust og flott og jeg kommer gjerne igjen, sier byrådslederen til Vårt Land etter å ha startet dagen i Filadelfia.

Tidlig fredag morgen lot han seg spørre ut under den årlige under arrangementet Bønn for Oslo (BFO). Dagen før var byrådskollega Geir Lippestad gjest stamme sted. I dag er det byrådssekretær og idrettsprofil Frode Kyvågs tur.

– Hva slags opplevelse var dette for en byrådsleder?

– Det var veldig stort. Mange var kommet for å høre og delta på samlingen og det gjorde inntrykk på meg. Samtalen med møteleder var både relevant og ordentlig, svarer Johansen.

Livssynsløst

Etter at Johansen og hans rødgrønne byråd la frem erklæringen sin, oppsto det en viss undring i tros- og livssynsmiljøer:

Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne hadde ikke formulert noe som helst om religion og livssyn i styringsdokumentet for den livssynsmangfoldige hovedstaden. I Filadelfia ble nettopp Johansen konfrontert med nettopp dette.

– Jeg fikk forklart hva jeg vil med byen og hvor viktige en del verdiforutsetninger er for livet her, forklarer Johansen.

Byrådets vektlegging av miljøpolitikk kan dessuten møte håp om å verne skaperverk. Spørsmål om bevilgninger til Oslos kirker og sykehjemsprestene var også oppe i samtalen som Johansen deltok i.

LES OGSÅ: Kva vil Raymond Johansen gjere for kyrkjene?

Kristne – og arbeidere

Før han ble byrådsleder, var Johansen Aps partisekretær. Ved flere anledninger har han lagt stor vekt på verdimessige bånd mellom arbeiderbevegelse og kristenfolk. Han har besøkt menigheter i Den norske kirke, Sarons Dal – og nå altså Filadelfia, vertskapet for BFO.

– Jeg kjenner ikke det frikirkelige miljøet like godt. Men det er mer mangfoldig og mye større enn jeg har vært klar over, sier Johansen.

Samme dag som byrådslederen benket seg i Filadelfia, var det oppslag om visitten hans i Dagsavisen og Verdens Gang.

LES OGSÅ: Rødgrønne droppet religion

Avviser kritikk

– Om du skulle høste kritikk i ettertid for å ha deltatt på en slik bønneuke, hva vil du svare?

– Da vil jeg si: Inviter meg ut. Jeg vil representere hele Oslo – og møte mange livssyn. At jeg besøker en moské, betyr ikke at jeg deler tankesettet der, men at vi verdsetter trosliv i byen. Og denne gangen er det altså et frikirkelig miljø, som er viktig for byen vår.

Overfor Vårt Land varsler han at nettopp slike invitasjoner vil han fortsette å takke ja til. Både for å skaffe seg kjennskap – og for å vise anerkjennelse.

LES OGSÅ: Politisk dragkamp om kulturkirken

Bønnetema

Under møtet fikk også Johansen anledning til å velge seg et bønnetema. Da valgte Ap-profilen alle de ensomme i byen og håpet at de skulle finne omsorg og fellesskap.

– Hvorfor akkurat dette temaet?

– Kamp mot ensomhet kan lyde som en litt tom frase, men dette er essensielt for livskvalitet. Det er mange enslige her i Oslo og det er avgjørende at de trekkes inn i fellesskap, svarer Johansen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Folketett

Presseansvarlig for BFO, Erik Andreassen, er glad for at byrådslederens besøk til den frikirkelige delen av Oslos kristenliv.

– Noe av motivasjonen var å få vist Johansen bredden i kristenlivet utover de litt «tomt besøkte» kirkene. Her i Filadelfia kan det delta over 3000 på ulike møter i løpet av en søndag. Vi fikk ham i tale om en rekke verdier og ville gi ham en god opplevelse av å møte oss, forklarer Andreassen.

– Blant kristenfolk kan det være fordommer mot Ap – samtidig som det i dette partiet også kan være folk med fordommer mot vårt livssyn. Derfor kan slike møtepunkter skape forståelse.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter