Nyhetsbyrået Reuters' journalist i området forteller om skuddsalver og granatangrep i morgentimene fredag, til tross for at både Tyrkia og kurdisk milits i området har gått med på USAs krav om våpenhvile.

Journalister i Ceylanpinar på tyrkisk side av grensa rapporterte i morgentimene fredag om sporadiske skuddsalver og granatangrep i Ras al-Ain, noen få kilometer unna. 
Det steg også opp røyk flere steder i byen, trolig etter granatnedslag.

Våpenhvilen ble oppnådd under et møte mellom USAs visepresident Mike Pence og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara torsdag og skal gi de kurdiske militssoldater anledning til å trekke seg ut av grenseområdene mot Tyrkia.

– Fra den tyrkiske byen Ceylanpinar over grensa fra Ras al Ain, hørtes maskinpistolsalver og granater. Synlig røyk kom fra et området i den syriske byen, skriver Reuters.

Syrian Observatory for Human Rights melder også om nye kamper i området, til tross for at både Tyrkia og kurdisk milits i området har gått med på USAs krav om våpenhvile. 
– Det er sporadiske artilleriangrep og man kan høre skyting i Ras al-Ain, sier eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

Våpenhvile torsdag kveld

Våpenhvilen ble oppnådd under et møte mellom USAs visepresident Mike Pence og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Ankara torsdag og skal gi de kurdiske militssoldater anledning til å trekke seg ut av grenseområdene mot Tyrkia.

Den tidligere USA-støttede militsen som Tyrkia har gått til krig mot, har lovet å overholde en våpenhvile og sier de håper tyrkiske myndigheter vil gjøre det samme.

USA og Tyrkia har inngått en avtale om at tyrkerne setter militæroffensiven på pause i fem døgn, slik at YPG-militsen, som er del av SDF, kan trekke seg ut av området som Tyrkia vil gjøre om til en buffersone. Tyrkias utenriksminister har sagt at det ikke dreier seg om noen våpenhvile.

– Avsluttes når alle «terroristelementer» er ute

Tyrkia sa i går at de ikke har gått med på en våpenhvile, og at offensiven i Syria bare kan avsluttes når alle «terroristelementer» er ute av området.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu holdt en egen pressekonferanse bare minutter etter at USAs visepresident Mike Pence i Ankara kunngjorde enighet om en våpenhvile torsdag kveld.

– Vi suspenderer operasjonen. Dette er ingen våpenhvile. Vi kan bare stanse offensiven når alle terroristelementer har trukket seg fullstendig tilbake fra sikkerhetssonen, sa utenriksministeren.

(©NTB)