Manshaus var kledd i mørk dress og slips da han møtte i retten i Asker og Bærum tingrett i Sandvika.

22-åringen har sittet varetektsfengslet siden han skjøt og drepte sin stesøster på Eiksmarka i Bærum og deretter angrep Al-Noor-moskeen.

Han har erkjent handlingene, men nekter straffskyld og har påberopt seg nødrett.

Ingen nazihilsen

Manshaus har under fengslingsmøtene pleid å gjøre en nazihilsen ved ankomst til rettslokalet, men han gjorde ikke noe slikt synlig denne gangen.

Aktor, statsadvokat Johan Øverberg, leste først opp tiltalepunktet om drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) – før Manshaus ble spurt om han erkjenner straffskyld.

– Det gjør jeg ikke, svarte han.

Heller ikke for terror

Det samme gjaldt punktet om terrorangrepet mot Al-Noor islamic Centre i Bærum.

I innledningen gikk aktor gjennom både de faktiske forhold i saken og den tiltaltes aktivitet før drapet og terrorangrepet.

– I en lengre periode fram mot hendelsen skal han ha tilbrakt tid på internett og ulike nettsider med blant annet innhold som blir betegnet som høyreorientert og høyreekstremt. Han har også forklart selv at det har vært en hovedkilde til oppfatningene som dannet seg, sa aktor.

Inspirert av Tarrant

Aktor trakk også fram at den tiltalte var inspirert av Brenton Tarrant, som skjøt over 50 personer i en moské på New Zealand i fjor.

– Han sendte med videokamera over internett direkte på sosiale medier, fortalte aktor om Tarrant.

Også Manshaus forsøkte dette, men fikk det ikke ut på nettet. Aktor varsler imidlertid at en video tatt opp av Manshaus vil bli vist i retten.

Manshaus forklarer seg anslagsvis fra klokka 10 torsdag. Også store deler av fredagen er satt av til hans forklaring.

På grunn av smittevernhensyn følger pressen rettssaken over stream. Det er satt av 2,5 uker til rettssaken, som etter planen varer fram til 26. mai.

Rettens administrator vil være tingrettsdommer Annika Lindström. Ansvarlig aktor er Johan Øverberg. Audun Beckstrøm og Unni Fries forsvarer Manshaus.

 

LES MER:

Moskétopp før rettssaken mot Manshaus: – Hvorfor oss?

• Eks-læstadianer går ut mot sin tidligere menighet: – Manshaus kan ha tenkt at «de er enige med meg»