Nyheter

Retten skal ta stilling til Thorkildsens anbudsnekt

Sju kommersielle barnevernsbedrifter mener Oslo bystyre bryter loven ved å stenge dem ute fra anbudsrundene.

Nå skal retten ta stilling til om Inga Marte Thorkildsen (SV) er på trygg is.

Byrådet i Oslo, bestående av Ap, SV og MDG, har vært tydelige helt fra starten: Kommersielle aktører har ingen plass i det fremtidige velferdstilbudet. Byråd Inga Marte Thorkildsen har gitt beskjed om at kontrakter med kommersielle tilbydere omsorgstjenester ikke vil bli fornyet når de utløper.

KOMMENTAR: Motivasjonstyranniet: I Norge holder det ikke å gjøre godt – du må være god også

– Dette er ikke lov

De som styrer i hovedstaden ønsker imidlertid å ha de ideelle tilbyderne med på laget. Nå har sju kommersielle barnevernsaktører trukket kommunen for retten for å få stanset en anbudsrunde som bare ideelle aktører får delta i.

– Den utlyste anbudskonkurransen har en verdi på opp mot 1,7 milliarder, og de vil forbeholde den ideelle organisasjoner. Det mener vi de ikke har anledning til å gjøre, sier Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service, til Klassekampen.

– Vi mener at det er i strid med EØS-avtalens regler om tjenestefrihet og etableringsrett. Vi mener også at nyere rettspraksis fra EU-domstolen stenger for den type diskriminering. Selskapene ber domstolen om å sikre at Oslo kommune etterlever EØS-loven, sier Ekelberg til avisen.

LES OGSÅ: Senterpartiet krever et minimum av ideell velferd

– Vil være en viktig seier

– Penger til barnevern skal gå til barnevern, ikke til profitt. Vi ønsker å ha et tett samarbeid med ideelle, non-profit aktører i Oslo. Vi er bekymret for at de utkonkurreres av kommersielle som kan underby ved å presse lønns- og pensjonsvilkår nedover for medarbeiderne, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), til Klassekampen.

Saken gikk for Oslo byfogdembete denne uken. Det er ikke kjent når avgjørelsen faller.

– Dersom vi vinner, vil det være en viktig seier for vårt standpunkt om at viktige prinsipielle spørsmål som dette må kunne avgjøres gjennom demokratiske valg, sier Thorkildsen.

– Politisk vendetta fra byrådet

Onsdag publiserte Aftenposten en reportasje fra Manglerudhjemmet, et sykehjem drevet av den private aktøren Unicare siden 2013. Siden den gang har de gamle fått blant annet egen fotballpub, restaurant og spa.

Avisen rapporterte om svært fornøyde beboere og pårørende. Byrådet ønsker imidlertid å avslutte kontrakten og rekommunalisere driften fra 2019.

– Dette er rett og slett en politisk vendetta fra byrådets side på de syke og gamles bekostning. Manglerudhjemmet har fungert aldeles utmerket, og har vært en flott inspirasjon for våre kommunale sykehjem, sier tidligere ordfører og nåværende leder for helse og sosialkomiteen, Fabian Stang (H), til Aftenposten.

Han hevder at byrådet avvikler det private tilbudet av ideologiske grunner.

– Da driver man med politikk for politikkens skyld, og glemmer at man har med pasienter å gjøre, eldre og sårbare mennesker som hadde fortjent bedre, sier eks-ordføreren.

LES OGSÅ: – Et skjebneår for ideell velferd

– Mange uheldige sider

Byråd Inga Marte Thorkildsen avviser Stangs påstand:

– Dette er ikke noen politisk vendetta. Høyres standpunkt er mer drevet av ideologi enn vårt, vi har en mer pragmatisk tilnærming til dette. Det er mange sider som er uheldig, sier Thorkildsen til Aftenposten.

– Høyre får frem smørsidene ved kommersiell drift, men ikke de negative konsekvensene. Med en gang vi snakker om konsekvenser, er det ideologi, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter